datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

E-nummers en andere ongezonde ingrediënten
21 november 2012 
7 min. leestijd

E-nummers en andere ongezonde ingrediënten

Er worden meer dan 14.000 chemische stoffen gefabriceerd en aan onze voeding toegevoegd. Echt waar, chemische stoffen in ons eten! Gezond eten is de basis voor een gezond, fit en slank lichaam. Voed jezelf daarom met zo natuurlijk en puur mogelijke producten. Maar waar moet je dan op letten? Wees vooral voorzichtig met verpakte voedingsmiddelen. Die bevatten vaak meer ingrediënten dan je lief is. Als je al die additieven op het etiket ziet staan weet je echt niet meer wat je eet.

Het is bekend dat veel toevoegingen niet goed voor je gezondheid en je gewicht zijn. Ze veroorzaken bijvoorbeeld allergieën, hormoonverstoringen, hoofdpijn, vermoeidheid, en veel ernstiger aandoeningen als bijvoorbeeld kanker. Welke zijn goed en welke slecht? Ik heb een beknopte lijst samengesteld met een aantal additieven die ik zeker niet in mijn voeding wil hebben, omdat deze een negatief effect hebben op mijn gezondheid.

Aspartaam

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof dat tegenwoordig in meer dan 6.000 voedingsproducten is verwerkt en dit aantal stijgt nog altijd. Het wordt veel gebruikt in ‘light’ producten. Aspartaam blijkt niet alleen al kankerverwekkend te zijn bij doseringen vanaf 20 mg/kg (20 mg op 1 kg lichaamsewicht) per dag, een hoop mensen schijnen er ook nog eens behoorlijk ziek van te worden.

Aspartaam, ook vaak aangeduid als E951, blijkt in zijn geheel niet geschikt te zijn voor kinderen. Een kind van 30 kilo kan al een overdosis hebben bij het drinken van een liter ranja op een dagAspartaam is een chemische zoetstof die neurologische afwijkingen, toevallen, verminderd (wazig) gezichtsvermogen en migraineachtige hoofdpijnen veroorzaakt. Aspartaam is dus heel slecht voor onze hersencellen en is echt puur GIF!

Bekende bijwerkingen van Aspartaam:
  • Hoofdpijn
  • Diaree
  • Darmaandoeningen
  • Buikpijn
  • Slapeloosheid
  • Gewichtstoename
  • Hyperactiviteit
  • Concentratiegebrek
  • Chronische vermoeidheid
  • Wallen
  • Haaruitval
  • Verkoudheden
  • Onvruchtbaarheid
  • Depressie
  • Miskramen
  • Verzwakking van het imuunsysteem
  • Hersentumor
Dit is maar een beknopte lijst. Miljoenen mensen laten zich jarenlang behandelen voor ziektes en klachten, zonder te beseffen dat Aspartaam de veroorzaker is.

Sucralose

Dit is een kunstmatige, chemische zoetstof. De sucralose molecuul bevat een chlooratoom. Onderzoekers hebben herhaaldelijk aangetoond dat kunstmatige zoetstoffen, zoals sucralose en aspartaam, mensen dik maken door de gewichtstoename te bevorderen.

Suiker

Suiker is het gebleekte, voedingsstof-arme bijproduct van de verwerking van suikerriet of suikerbiet. Tijdens het verwerken van suikerriet of suikerbieten verdwijnen vrijwel alle mineralen en vitaminen in de melasse, dat over het algemeen aan het vee gevoerd wordt (Melasse is eigenlijk het ‘goede’ deel van het suikerriet of de suikerbiet). Melasse wordt vaak aan het vee gevoerd omdat iedere boer weet dat zijn vee goed voer nodig heeft om in leven te blijven. Suiker daarentegen wordt door mensen gegeten en bevordert diabetes, obesitas, stemmingswisselingen en voedingstekorten.

Glucose-fructosestroop

Dit wordt ook wel maissiroop genoemd. Een in hoge mate bewerkte vloeibare suiker, geëxtraheerd met het chemische middel glutaaraldehyde en regelmatig besmet met kwik. Het wordt vaak in verband gebracht met diabetes, obesitas, en stemmingswisselingen. Het wordt in duizenden kruidenierswaren gebruikt.

Natriumnitraat (E251)

Natriumnitraat wordt toegevoegd aan producten om bacteriën die botulisme veroorzaken af te remmen en om vlees er zo roze mogelijk uit te laten zien. Dit lijkt een goede zaak. Helaas wordt nitraat bij verwarming omgezet in nitriet (E250). Dit mag in sommige landen niet gebruikt worden omdat het in de maag verbindingen kan maken met andere stoffen om zo nitrosamines te vormen, een stof die kanker veroorzaakt. Beperk daarom de inname. Natriumnitraat komt voor in vleesconserven, zachte kaas, diepvries pizza’s, pasta maaltijden en vleesproducten zoals frikadellen en vleesbroodjes.

Fosforzuur

Fosforzuur is het zuur dat gebruikt wordt om koolzuur in frisdrank op te lossen en toe te voegen aan het algehele bruisende effect van de frisdrank. Dit stuur zuur eet metalen spijkers op. Het word ook gebruikt door steenhouwers om gesteente te etsen. Defensie gebruikt het om de roest van marineschepen te verwijderen. Dat zou toch al genoeg moeten zeggen?

Genetisch Gemodificeerde Ingrediënten 

In Amerika staat op de etiketten niet vermeld of ingrediënten genetisch gemodificeerd zijn. De GMO (Genetisch Gemanipuleerde Organismen) industrie wil absoluut niet dat de bevolking weet welk voedsel GMO’s bevat. Vrijwel alle conventioneel verbouwde maïs, soja en katoen zijn GMO-gewassen. Ze worden in verband gebracht met ernstige vruchtbaarheidsproblemen en ze zouden zelfs de bacteriën in je eigen lichaam kunnen aanzetten tot het produceren en verspreiden van een pesticide in de ingewanden. Als je geen organische maïs eet, eet je zeker weten GMO maïs. In Nederland MOET gelukkig op het etiket vermeld worden of ingrediënten genetisch gemodificeerd zijn.

Natrium (zout)

Natrium(zout) is het bewerkte witte zout waarin alle mineralen en spoorelementen ontbreken. In de holistische voedingsindustrie noemen we dit ‘dood zout’, omdat het ziekte  bevordert. Echt zout echter, zoals ‘vuil’ zeezout, of roze Himalayazout, zit vol mineralen en spoorelementen die ziekte voorkomen, zoals selenium (kanker), chroom (diabetes) en zink (infectieziekten). Maar net als bij brood en suiker is wit zout niet goed voor je gezondheid. En laat je in de supermarkt niet gek maken door kreten als ‘zeezout’. Al het zout komt uit zee, dus kunnen ze zo’n beetje alles voor zeezout door laten gaan.

Propyleen-glycol (E-1520)

Propyleen-glycol is een uit aardolie gewonnen stof, die geur- en smaakloos is en op veel verschillende manieren wordt gebruikt binnen de commerciële industrie. Deze vloeistof wordt in de automobielindustrie gebruikt wordt om recreatievoertuigen winterklaar te maken. Het wordt ook gebruikt om de namaak blauwe bosbessen te maken die je wel eens ziet in muffins, bagels en broodjes (in combinatie met kunstmatige kleurstoffen en glucose- fructosesiroop).

Smaakversterkers (E620 – E650)

Smaakversterkers versterken de smaak in veel producten, waardoor minder zout nodig is. Ook gehydrolyseerd plantaardig eiwit, plantaardige eiwitten die chemisch in aminozuren zijn opgesplitst, is een smaakversterker. Een van deze zuren, glutaminezuur, kan vrij glutamaat afgeven. Wanneer glutamaat zich in het lichaam bindt aan natrium, vormt het samen mononatriumglutamaat (MSG/ E621). Bij mensen die hier gevoelig voor zijn kan dit hoofdpijn, hartklachten, misselijkheid, stijve nek en benauwdheid veroorzaken. Let op termen als MSG, Ve-tsin, glutamaten, guanylaten, zouten en zuren. Smaakversterkers komen voor in instant sauzen, soepen en maaltijden, vleesconserven, bouillon, chips, nootjes, kruiden en specerijen, vinaigrette en kant en klare pasta maaltijden. Maar ook de afhaalchinees maakt er veelvuldig gebruik van.

Kleurstoffen

Synthetische kleurstoffen. Er zijn aanwijzingen dat kinderen er hyperactief van worden, mits ze hier gevoelig voor zijn. Omdat dit niet onomstotelijk is bewezen heeft de Europese Unie uit voorzorg besloten dat het etiket op producten moet aantonen dat er azo-kleurstoffen inzitten.

Zoek naar de e-nummers E102, E104, E110, E122, E124 en E129. Geef je kinderen liever gezonde tussendoortjes en water. Dan krijgen ze niet alleen voedingsstoffen binnen, maar hiermee vermijd je meteen alle synthetische toevoegingen. De kleurstoffen zitten vooral in felgekleurd snoep, frisdrank en alcohol.

Parabenen (E214 tot en met E219)

Deze synthetische conserveermiddelen worden in diverse producten gebruikt tegen schimmels en bacteriën. Het probleem is dat parabenen het hormonale evenwicht kunnen verstoren. Parabenen zitten in kleine hoeveelheden in visproducten, mayonaise, sauzen, mosterd, salades en marsepein.

Transvetten

Gedeeltelijk gehydrogeneerd vet dat in veel kant en klaar producten wordt verwerkt, worden transvetten genoemd. Dit vet is van nature vloeibaar, dat door bewerking in de industrie hard is gemaakt. Het lichaam kan dit harde vet niet verteren en slaat het op aan de binnenkant van de aderen. Daarmee verhoogt het de kans op hart- en vaatziekten. Het woord transvet zul je niet snel op verpakkingen terugzien. Zoek daarom naar ‘gedeeltelijk gehydrogeneerd vet’. Officieel mag niet meer dan 2% van het totale vetgehalte uit transvetten bestaan. Om gezondheidsredenen mag je als volwassene niet meer dan 3 gram per dag consumeren. Transvetten zitten in margarine, koekjes, gebak, zoutjes en gefrituurd voedsel. Het transvet dat van nature in zeer kleine hoeveelheden in zuivel en vlees voorkomt gedraagt zich anders dan de chemische variant en is daarom minder schadelijk.

Acrylamide

Deze chemische verbinding ontstaat wanneer zetmeelrijke producten zoals granen en aardappelen worden verhit boven de 100°C. Chips en patat bevatten de hoogste concentraties acrylamide. Zetmeelrijke producten frituren, roosteren, barbecueën, bakken, braden en grillen dragen allen bij aan de vorming van Acrylamide. Acrylamide is een carcinogeen. Het vergroot de kans op het ontstaan van kanker. Hierdoor is het zeer omstreden. In Amerika moet het op de verpakking vermeld worden. Vooralsnog hoeft dat in Nederland niet. Acrylamide zit in chips, zoutjes, patat, brood, pepernoten, ontbijtkoek, ontbijtgranen en koffie.

Tips voor gezonde boodschappen

Hieronder vind je een aantal praktische tips die je direct kunt toepassen en die ervoor zorgen dat je een stuk natuurlijker gaat eten.

  • Lees altijd de etiketten van de producten die je koopt. Niet alleen de voorkant van het etiket, waar vaak ‘100% natuurlijk’ staat, of ‘geen suikers toegevoegd’. Ingrediënten worden genoemd in volgorde van het gewicht, van veel naar weinig. Dus als het eerste ingrediënt op de lijst ‘suiker’ is, dan weet jij dat het betreffende product veel suiker bevat.
  • Kies bij voorkeur producten met zo min mogelijk ingrediënten op de ingrediëntenlijst. Dan weet je bijna zeker dat een product zo natuurlijk mogelijk is. Kijk voor de gein maar eens op de verpakking van veel biologische producten. Daar zitten vaak veel minder ingrediënten in dan bij de reguliere voedingsmiddelen.
  • Als je een woordenboek nodig hebt om de ingrediëntenlijst te ontcijferen, of wanneer je de indruk hebt dat je een scheikundige formule aan het lezen bent, dan kun je het product maar beter laten staan. Bijvoorbeeld: monosodium glutamaat / aspartaam / acesulfame K.
  • Kies bij voorkeur voor verse en onbewerkte groenten (liefst biologisch). Gesneden groenten zijn heel makkelijk, maar realiseer je dat de voedingswaarde een heel stuk minder is dan bij groenten die je zelf nog moet snijden.

Alle kant en klaarmaaltijden die je eet, hoe gezond ze ook mogen klinken, bevatten naast alle chemische toevoegingen helaas vrijwel geen enkele voedingswaarde meer. Je krijgt dus slechts de calorieën binnen, verder niks. Geen vitaminen, mineralen, noppes. Dit geldt ook voor groenten en fruit uit blik, of gesneden groenten en fruit uit de koelkast in de supermarkt. Of zelfs wanneer je een ‘restje’ bewaart voor morgen.
Diepvriesproducten zijn tweede keus, na verse producten.

Ga maar eens met deze tips aan de slag. Je bent wellicht wat meer tijd kwijt in de supermarkt en met koken, maar weet waar je het voor doet: voor je eigen gezondheid! Maak er een gewoonte van, dan kost het je op den duur net zo veel tijd als je boodschappen nu.

Alles over E-nummers

De meeste E-nummers zorgen voor de houdbaarheid en smaak van een product. Maar dat zegt niets over de kwaliteit en gezondheid van het product. Wil je van alle E-nummers weten of ze slecht zijn of ermee door kunnen dan is het een aanrader om het gidsje in huis te hebben: ‘Wat zit er in uw eten?‘.

Het gidsje is praktisch opgebouwd:  alle E-nummers krijgen een kleur: groen, oranje of rood. De E-nummers staan opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Groen is ok, oranje is oppassen en rood betekent: absoluut vermijden.

Welke ingrediënten vermijd jij in je voeding?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Marit - Superfoodmama
Door

Marit - Superfoodmama

op 21 Nov 2012

Gelukkig komen de meeste van deze ingredienten niet voor in onze keukenkast! Acrylamide, dat is wel een lastige. Af en toe een (biologisch) frietje lusten we wel... maar ik sta er niet echt bij stil dat het in alle graan/zetmeelproducten zit die boven de 100% verhit worden. Dus ook de gekookte quinoa, boekweitcrackers en het zuurdesembrood? Gelukkig zijn we sowieso matig met granen en ontbijten we vaak met een lekkere groene smoothie ;)

Layla Pansier
Door

Layla Pansier

op 22 Nov 2012

Wat een prachtig blog heb jij, Marit!

Wilma
Door

Wilma

op 07 Feb 2016

Wat een onzin, dat er niets in groenten en fruit uit blik zit! Wel s op de site van t voedingscentrum gekeken, die geloof ik toch echt meer dan dit verzinsel.

Gezond boodschappen doen - Streets Ahead
Door

Gezond boodschappen doen - Streets Ahead

op 17 Feb 2018

[…] zo veel mogelijk ongezonde ingrediënten (dit is een handig artikel om meer over ongezonde ingrediënten te […]

vivian
Door

vivian

op 02 Apr 2019

Ik wil het wetenschappelijke onderzoek hier achter wel eens zien

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading