Redactrices Ilse en Christel mochten iets meer dan twee weken geleden aanwezig zijn bij de 2e editie van Gezond in een dag. Volgens de informatie op de website hét event om in 1 dag de balans op te maken want: “als je weet welke factoren invloed hebben op jouw lijf en je weet welke eenvoudige maatregelen jij elke dag kunt nemen, wordt dit allemaal een stuk beter”.
De sprekers op het event waren Richard de Leth, Erik-Alexander Richter, Sophia van Sorgen en Alex van der Werf, de initiatiefnemer van ‘Gezond in een dag’. Ilse en Christel gingen op pad en deden verslag!
De sprekers bij ‘Gezond in een dag’
Er waren op deze dag vier sprekers met ieder hun eigen expertise:
Drs. Richard de Leth. Hij specialiseerde zich in de orthomoleculaire geneeskunde, psycho-neuro-immunologie, voeding, kinesiologie, psychologie en fytotherapie en heeft een eigen praktijk. Maar Richard is natuurlijk ook bekend van de best-sellers OERsterk en OERsterk Koken. Afgelopen mei was Richard bovendien aanwezig bij de Miss Natural Awards 2013.
Erik-Alexander Richter. Hij houdt zich bezig met de anti-aging wetenschap en volgde ook een psycho-neuro-immunologie opleiding. Richter kan hierdoor als geen ander de verbanden leggen tussen ziekte aan de ene kant, maar ook stress, depressies, bewegingsarmoede, voedingsproblemen en vooral laaggradige ontstekingen aan de andere kant. En misschien dat je Erik ook wel kent van het RTL4 programma ‘Life is beautiful’.
Sophia van Sorgen. Sophia overwon twee keer de ziekte kanker. Ze is psychotherapeut, coach en trainer en volgde vele opleidingen, onder andere op het gebied van voeding en regressietherapie. Met haar bedrijf ‘A Piece of Health’ heeft ze programma’s ontwikkeld voor onder andere ex-kanker patiënten. Ze werkt met de 5 Pijlers: Nutrition, Detoxification, Awareness, Exercise and Relaxation.
Alex van der Werf. Dit is de initiatiefnemer van het Gezond in een dag event en tevens persoonlijk ontwikkelingscoach. Pure levensenergie is de boodschap die hij uitdraagt. Als je hierover beschikt, dan voel je je simpelweg beter en dat beïnvloedt elk ander deel van je leven.
De lezing van Erik Alexander Richter
Wij waren vooral onder de indruk van de lezing van Erik Alexander Richter. Deze lezing zat boordevol informatie. Mocht je een keer in de gelegenheid een keer een lezing van hem bij te wonen: doen!
In vogelvlucht wat hij zoal de revue liet passeren:
- Ziekte is vaak een tijdelijke oplossing van het lichaam. Het Engelse woord disease betekent ook letterlijk tijdelijk: ongemak. Stel je hebt een virale infectie (griep), dan kun je koorts krijgen. Dit is een tijdelijk ongemak, maar het voordeel van koorts is groter dan het nadeel. Je lichaam stopt energie in het beter worden waardoor je je tijdelijk niet goed voelt.
- Of je ziek wordt wordt, is slechts in vijf procent van de gevallen bepaald door aanleg (genetica) en in 95% van de gevallen door epigenitica. Epigenetica bepaalt of iets tot uiting komt of niet. DNA doet nooit iets uit zichzelf, maar de omgeving bepaalt wat ermee gebeurt. Het positieve hieraan is dat je altijd (deels) de omstandigheden kunt aanpassen. Hoe beter je je kunt aanpassen, hoe gezonder je zult zijn.
- Maar liefst 20% van onze calorie inname komt uit tarwe(producten).
- Het is beter om niet voor het sporten te eten, maar juist na het sporten. De koolhydraten die je nahet sporten eet, hebben geen insuline nodig voor de verdere verwerking in je lichaam. De koolhydraten die je voor het sporten eet dus wel, waardoor die koolhydraten in het lichaam worden opgeslagen. Je lichaam moet dus steeds meer insuline aan maken waardoor je op een gegeven moment insuline resistent kunt worden.
- Hoe meer geraffineerde suikers, hoe sneller we verouderen.
- De zon is essentieel voor onder andere een correcte bloeddruk, een optimale gemoedstoestand en aanmaak vitamine D3 (belangrijk voor meer dan 2000 genetische processen).
- Veel ziekten zijn terug te leiden tot een vitamine D tekort, denk aan klachten als depressie, prostaatkanker, borstkanker, osteoporose, en vele andere degeneratieve ziekten. Vitamine D speelt een essentiële rol in vele lichaamsfuncties. Het slechtste wat je kunt doen als je huidkanker hebt is om helemaal uit de zon te gaan. Het is juist belangrijk om het vitamine D3 peil hoog te houden, omdat dit de groei van kankercellen remt.
- Je kunt ook gerust in de zon of af en toe onder de zonnebank. Dit heeft hetzelfde effect als de zon in Zuid-Frankrijk. Het is dan wel belangrijk om gezond te eten (ontstekingsremmende voeding).
- Wanneer je gezond eet, bescherm je je huid ook van binnenuit tegen verbranding. Anti-oxidanten en omega-3 vetzuren beschermen je huid. Verbranding ontstaat dan ook vooral in het geval van onvoldoende gezonde voeding. De UV-stralen zorgen namelijk niet alleen voor vitamine D aanmaak, maar produceren ook vrije radicalen in de huid. Deze veroorzaken schade in de cellen. Anti-oxidanten vangen deze vrije radicalen en maken ze daarmee onschadelijk, waardoor je minder snel verbrandt. Bij een slecht voedingspatroon dat arm is aan anti-oxidanten, verbrandt de huid dus veel sneller.
- Zonder vitamine C vervalt iedere vorm van collageenproductie. Collageen is de basis van huid, botten en gewrichten.
- Bij voldoende inname van Omega 3, vitamine B12, vitamine C en D kunnen je telomeren weer langer worden, in tegenstelling tot wat men altijd gedacht heeft!. Telomeren zijn te vinden op de uiteinden van je chromosomen. Ze beschermen het DNA. Zijn ze te kort, dan stoppen cellen met functioneren.
- We worden meestal niet geboren met een gevoelige huid, maar op 40-jarige leeftijd heeft de helft van alle vrouwen hier last van! Deze huidproblemen zijn feitelijk allemaal terug te voeren op een leaky gut (lekkende darm). Een lekkende darm is de veroorzaker van een leaky skin. Hierdoor worden we gevoeliger voor ‘toxines’ van buitenaf, zoals bijvoorbeeld (agressieve) huidcrèmes met als gevolg een gevoelige huid.
De lezing van Richard de Leth
Naast Erik Alexander Richter hield ook Richard de Leth, die een eigen praktijk voor integraal geneeskunde heeft en daarnaast de auteur is van onder andere het boek Oersterk, weer een boeiend verhaal. Wij hadden hem al gezien bij de Miss Natural awards, maar hem nogmaals zien was zeker geen straf. Integendeel, hij is een energieke spreker die informatie op een luchtige, humoristische, begrijpelijke en motiverende manier brengt.
Richard bekijkt de mens holistisch en in zijn praktijk werkt hij ook vanuit de gedachte dat het menselijk lichaam een eenheid is waarin alles met elkaar is verbonden. Wanneer iemand bij hem komt wil hij een breed plaatje hebben van iemands leven. Daarbij kijkt hij naar voeding, maar ook naar de psyche, beweging, stress en of je de weg van je hart volgt.
Hij opende met een bekend, maar toch nog steeds verontrustend plaatje over stress. Maar liefst 13% van de Nederlandse werknemers heeft burn-outklachten (=900.000 mensen). De belasting is dus groter dan de belastbaarheid, waardoor mensen uit balans raken. Om de balans terug te brengen kun je aan de slag gaan met de verschillende aspecten in je leven. Daarbij begin je stap voor stap. Voer een kleine verandering door die je volhoudt en waardoor je gemotiveerd raakt een volgende stap te zetten. Als je teveel ineens wilt veranderen dan levert dat juist weer stress op.
Wat mij verder heel erg boeide en waar ik ook graag zelf eens aan mee zou doen, was de Study of Origin, waar Richard afgelopen augustus aan mee deed in de Spaanse Pyreneeën. Meedoen betekent 10 dagen leven zoals de mens vroeger leefde: leven met het ritme van de natuur, zelf voeding verzorgen, slachten, vissen, veel bewegen in de zon, veel honger en dorst, buiten slapen, weinig stress en weinig keuzemogelijkheden en dus ook geen keuzestress. Op dag 1 en dag 10 prikken de deelnemers bloed om het effect van deze ervaring op het lichaam en de stofwisseling te kunnen meten.
Tijdens de tocht krijg je wondjes, schrammetjes e.d., waardoor het immuunsysteem actief moet worden aan de oppervlakte van het lichaam. De immuuncellen worden naar buiten getrokken in plaats van zich te verstoppen onder het buikvet. Ons huidige eet- en leefpatroon overspoelt ons lichaam met relatief grote hoeveelheden glucose, fructose, en linolzuur. Deze overvloed aan energie moet ons lichaam kwijt en aangezien we daarvoor veel te weinig energie verbruiken, wordt het opgeslagen in vetcellen rondom onze organen in de buik. Dit vetweefsel vormt een ontstekingshaard, die continu belangrijke immuuncellen aantrekt. Immuuncellen die elders in ons lichaam zorgen voor herstel en reparatie. Omdat die immuuncellen op de verkeerde plek, aan de binnenkant, actief zijn, en niet op de plek waar het nodig is, kunnen allerlei auto immuunziekten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan chronische darmontstekingen, diabetes type II, gewrichtsklachten, vermoeidheidsklachten, depressie, en slaapproblemen. Tijdens die 10 dagen neemt door een combinatie van veel beweging in de natuur met de nodige uitdagingen, gevolgd door juiste voeding op de juiste momenten de ontstekingsactiviteit rondom de organen in de buik af.
Hieronder nog wat aan uitspraken die na de presentatie van Richard de Leth zijn blijven hangen:
- Een klacht noemt Richard liever een signaal van je lichaam.
- Optimale gezondheid is meer dan het ontbreken van ziektes.
- Af en toe zondigen is niet erg, als je overall gezien maar meer opbouwend voedsel binnen krijgt dan afbrekend voedsel.
- Als je schaduw korter is dan jezelf, dan is het raadzaam om vitamine D3 te slikken, want dan krijg je deze niet meer voldoende van de zon.
- Het gaat niet alleen om de gezondheid van bewegen, maar minstens zo belangrijk, of wellicht nog wel belangrijker is de ongezondheid van het stilzitten. Acht uur per dag stilzitten, maar wel drie keer per week sporten is dus nog steeds ongezond.
- In veel landen is Becel met linolzuur verboden. Linolzuur is omega – 6 en is ontstekingsbevorderend.
- Veel ziekten zijn in feite ontstekingen in ons lichaam.
- Een hoog cholesterol is in feite een oplossing van het lichaam tegen chronische infecties en probeert schade aan de vaten te voorkomen. Als je de oplossing gaat onderdrukken met cholesterolremmers dan wordt het probleem alleen maar erger. Een Ontsteking is geen oorzaak, maar een symptoom. Een ontsteking is de reactie van het lichaam op stress en infectie. Dat kan slechte of bewerkte voeding zijn of fastfood, of blootstelling aan chemicaliën in de leefomgeving, spanning, depressie, angst, druk, etc.
Gezond in een dag: volgende keer weer?
Dit event zal vaker georganiseerd worden en als je in een dag bijgepraat wil worden over diverse onderwerpen die met een gezonde lifestyle te maken hebben, dan is het zeker leuk om een keer hierbij aanwezig te zijn. Wel willen wij de organisatie graag nog een paar tips meegeven: zorg bij een volgende editie voor meer afhaalplekken voor de lunch (zo voorkom je een lange wachtrij) én probeer na pauzes weer te starten op de tijd die genoemd werd!
Dit artikel werd geschreven door: Ilse Boer en Christel Hoeflaken.
Wie hoor jij graag spreken over natuurlijke voeding en levensstijl?