10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Hoe is onze suikerconsumptie eigenlijk ontstaan?
20 juli 2019 
1 min. leestijd

Hoe is onze suikerconsumptie eigenlijk ontstaan?

Suiker was ooit zo uitzonderlijk en waardevol dat op feesten in de achttiende eeuw de mensen kleine doosjes met suiker bij zich droegen. Als ze de nood voelden opkomen, namen ze een snuifje suiker, zoals een drugs.

Suiker was ooit een luxe product

De eerste beschrijving van suiker komt uit en dateert uit 8.000 v.C. In traditionele Nieuw-Guinese ceremonies nipten de priesters suikerwater uit kokosschalen. De Coca-Cola van vandaag zeg maar!

Wat later in 500 n.C. begonnen Indiërs suiker te maken door het suikerrietsap te koken. Het werd al snel bekend als een ‘Indische delicatesse’.

In 1492 nam Columbus suikerriet mee naar de Nieuwe Wereld. Hij vestigde een eerste suikerplantage in het gebied dat we vandaag kennen als de Dominicaanse Republiek. Hij was ook de eerste suikerteler die Afrikaanse slaven inzette.

Zwarte tanden en een snuifje suiker

Koningin Elizabeth I (zestiende eeuw) was dol op suiker, wat haar zwarte tanden opleverde. In die tijd zagen de armen er gezonder uit dan de rijken, omdat zij het zich niet kunnen veroorloven om toe te geven aan hun honger naar suiker.In het begin werd suiker gebruikt als specerij. Later dook het regelmatig op in medische praktijken om koorts, droge hoest en problemen met luchtwegen te behandelen.

Suiker werd pas echt een zoetmaker toen thee, koffie en chocolade hun intrede deden. Alle drie zijn bittere substanties die met suiker een stuk beter smaken. Het eerste koffiehuis in Londen werd geopend in 1652 en tegen 1750 deed zelfs de armste Engelse arbeidersvrouw suiker in haar thee.

De negentiende eeuw was een ongelofelijk tijd voor suiker. Van 245.000 ton in Europa in het jaar 1800 tot 6 miljoen ton in het jaar 1890. De Fransen begonnen suikerbieten te telen voor de suikerproductie en Duitsland werd de grootste producent van suikerbieten in 1880.

Ik hoef je inmiddels niet meer te vertellen dat suiker tegenwoordig aan vrijwel alle producten die je kunt vinden in de supermarkt wordt toegevoegd. En dat de zogenaamde welvaartsziektes de afgelopen 100 jaar enorm zijn gestegen.

Ontdek zelf de voordelen van eten zonder toegevoegde suikers met de online cursus Natuurlijk! Suikervrij in 40 dagen zonder Suiker of ontdek heel veel heerlijke suikervrije recepten!

Let jij op toegevoegde suiker? 
Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.