Structuur en regelmaat, daar heeft je lichaam baat bij. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan, een gestructureerd leven leiden. Misschien kan het je eens een tijdje goed lukken, maar laat je het daarna weer vallen. Het kan ook zo zijn dat deze wens je überhaupt nog niet goed afgaat. Lees verder voor onze tips om een vast(er) ritme te volgen.
Eten op vaste tijdstippen
Eet je de ene keer je diner om 18.00 uur, en de dag erna weer om 21.00 uur? Of eet je de ene dag een uitgebreid ontbijt, en sla je dit de volgende dag weer over? Dan weet je lichaam natuurlijk niet goed waar het aan toe is. Kies liever voor meer regelmaat. Het is eigenlijk helemaal niet zo gek dat in ons koude kikkerlandje vroeger steevast om 18.00 uur het eten op tafel stond. Een ander tijdstip mag natuurlijk ook, maar maak er wel een gewoonte van om dit tijdstip dan aan te houden. Het liefst voor alle drie de maaltijden die je op de dag kunt nuttigen. Daar went je lichaam aan. Zeker als je een gezin hebt, is dit slim. Voor kinderen is structuur en regelmaat immers net zo goed belangrijk. Misschien nog wel belangrijker zelfs. Eet niet alleen op de vaste tijdstippen, maar eet ook gezond en gevarieerd. Zo lukt het om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Aanvullend kun je in je gezin kiezen voor extra’s, bijvoorbeeld om de weerstand te ondersteunen. Dan kunnen vitamine snoepjes kind een optie zijn. Om het bereiden van eten makkelijker te maken, kun je eten preppen. Eén dag in de week sta je dan langer in de keuken om de basis van meerdere maaltijden klaar te maken. Op de dag zelf hoef je dan bijvoorbeeld alleen nog maar wat groenten te koken.
Juiste bedtijd
Op een vast tijdstip eten is dus een aanrader. Ga daarnaast op een vast tijdstip naar bed. En sta ook op hetzelfde tijdstip weer op. Je kunt hier een beetje van afwijken, eens een kwartiertje bijvoorbeeld. Maar het is wel een goed uitgangspunt om je aan vast te houden. Eigenlijk ook in het weekend. Als je dan je ritme namelijk helemaal omgooit, moet je lichaam daar toch steeds weer naar aanpassen. Wat het juiste tijdstip is om te gaan slapen, ligt grotendeels aan je situatie. Heb je jonge kinderen? Dan ga je waarschijnlijk vroeg naar bed. Maar als je een baan hebt waarbij je relatief laat begint, kun je juist wat langer opblijven. Zorg in ieder geval dat je genoeg slaap kunt pakken totdat de wekker weer gaat. Dit ligt tussen de zes en negen uur.
Beauty routine
Ook in je beauty routine kun je voor een duidelijk patroon kiezen. Daar maak je je huid en haar blij mee! Neem bij je maaltijden een aanvulling met een haar vitamine, voor sterk en vol haar. Bedenk hoe vaak je je haar wast in de week. Iedere dag is eigenlijk echt niet nodig. Doe dit liever twee tot drie keer per week. Dat maakt je haar minder droog. Natuurlijk gebruik je een goede natuurlijke shampoo en conditioner. Ook voor je huidverzorging gebruik je het liefst natuurlijke producten. De beste volgorde om aan te houden bij je skincare routine? Begin altijd met het reinigen van je gezicht. Daarna kun je een toner aanbrengen. Kies dan voor een serum, met een krachtige werking door de hoge concentratie aan werkzame stoffen. Daar kun je ook huidproblemen gericht mee aanpakken, zoals pigmentvlekken of rimpels. Vervolgens doe je een gezichtscrème op, met natuurlijke SPF erin om je huid meteen te beschermen. Het bespaart je iedere dag weer tijd in de badkamer als je hier een duidelijke volgorde in hebt.
Rust en plezier
Zorg tot slot dat je ook genoeg ruimte vrij maakt voor rust en plezier. Dit is heel belangrijk in het leven! Maar als je druk bent, verdwijnt dit soms al snel naar de achtergrond. Je kunt het heel letterlijk nemen en er gewoon tijd voor inplannen in je agenda. Zo is de kans minder klein dat je het gewoon maar weer overslaat. En voor jezelf heb je zo ook meteen duidelijk wat voor jou in de week de beste momenten zijn om plezier te maken. Of je nu in je eentje een stuk gaat wandelen of met vrienden afspreekt om gezellig bij te kletsen, dat is natuurlijk aan jou.
Het is echt mogelijk, leven volgens een (relatief) vast ritme. Je moet het even in je systeem krijgen. Maar als je daarin slaagt, kun je het volhouden. Ook op de lange termijn.
Welke tips ga jij toepassen?