datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Is tarwe wel zo gezond?
03 december 2012 
3 min. leestijd

Is tarwe wel zo gezond?

Brood, pasta, pizza, koekjes, sauzen, mayonaise, snoep, vleeswaren, worst… Wat hebben deze voedingsmiddelen als overeenkomst? Je zou het misschien niet zeggen, maar ze bevatten allemaal tarwe. “Nou en?” zul je misschien denken, “tarwe is toch een graan en granen zijn toch goed voor je?”. Daar zijn de meningen de laatste tijd nogal over verdeeld. Is tarwe wel zo gezond voor ons? Tarwe staat in elk geval in de top 8 voedselallergenen, samen met pinda’s, noten, melk, vis, schaaldieren, eieren en soja. En dat is niet voor niets.

William Davis

De Amerikaanse cardioloog Dr. William Davis schreef een boek over tarwe: ‘Wheat Belly. Lose the wheat, lose the weight‘ (vanaf het voorjaar 2013 ook in het Nederlands verkrijgbaar). Hij noemt tarwe een perfect gif wat in niets meer vergelijkbaar is met de tarwe zoals onze opa’s en oma’s dit aten. De huidige tarwe is een 45 cm lange plant die door genetische wetenschap gemaakt is en bevat onder andere het naar verhouding nog nieuwe proteine gliadine.

Wat is gliadine?

Gliadine heeft niet altijd in tarwe gezeten. Tarwesoorten die nu op de akkers staan, zijn nakomelingen van een soort die 8.000 jaar geleden in Irak is ontwikkeld. In die Irakese tarweplant kwamen voor het eerst bepaalde gliadines voor. Gliadines zijn een bestanddeel van gluten en vallen onder de opiaten: ze binden zich aan opiaat receptoren in de hersenen en bij heel veel mensen zorgt dit ervoor dat ze extra trek krijgen. Hierdoor eet je waarschijnlijk dagelijks meer dan je nodig hebt.
Dr. Davis denkt dat het ouderwets tarwe verbouwen op zich best weer mogelijk zou moeten zijn, maar het zal waarschijnlijk niet meer gaan gebeuren omdat dit economisch niet haalbaar is. Ouderwetse tarwe levert namelijk minder op per hectare.

Gezonder en slanker

Inmiddels is het boek van Dr. Davis een bestseller en volgen duizenden mensen in de USA zijn methode. Davis zag in zijn praktijk vele patiënten gezonder en slanker worden toen ze tarwe uit hun dieet schrapten. Ook bij mensen die zelf dachten al jaren gezond te leven, maar toch maar niet af konden vallen. De toename van het gebruik van tarwe in ons voedingspatroon loopt bovendien gelijk op met de toename van onze buikomvang, volgens Davis.

Haal tarwe uit je voedingspatroon en je helpt je gezondheid én je gewicht enorm. Moeilijk om te geloven? Lees dan de volgende vergelijking: als je twee volkoren boterhammen eet gaat je bloedsuikerspiegel meer omhoog dan wanneer je twee lepels pure suiker snoept. Ander voorbeeld: er zijn velen (waaronder ikzelf) die binnen een uur na het eten van brood waar tarwe in zit alweer honger hebben. Dit heeft dus ook met de eerdergenoemde suikerspiegel te maken.

Groen-licht-voeding

Wat eten de Dr. Davis-aanhangers dan wel? ‘Echt eten‘, zoals vlees, groenten, avocado’s, olijfolie en olijven. Dit zijn de producten waarbij de kans het minst groot is dat ze bewerkt (gemodificeerd) zijn door de agrarische sector.

Ontbijt en lunch tips

Wil jij tarwe uit je menu schrappen, maar toch nog wel af en toe granen eten? Hier volgen wat suggesties voor ontbijt en lunch. Let goed op verpakkingen of er toch geen tarwe is toegevoegd.

  • Havermoutpap en eventueel wat rozijnen/krenten of fruit er doorheen. Ter info: haver groeit vaak naast tarwe en als je haver in de supermarkt koopt, kan je eventueel iets van tarwe binnenkrijgen. Dit probleem omzeil je door je havermout in de biologische supermarkt te kopen.
  • Yoghurt, met eventueel wat fruit erin.
  • Smoothie met yoghurt en stukjes fruit erin en eventueel wat havervlokken.
  • Glutenvrij brood. Te bestellen bij bakkers en ook te vinden bij sommige supermarkten.
  • Salade met tonijn of kip met dressing.
  • Bak met een broodbakmachine je eigen brood, bijvoorbeeld van speltmeel. Ook bij steeds meer biologische winkels en bakkers is dit brood verkrijgbaar.
  • Broodvrij leven hoeft niet moeilijk te zijn, zeker niet met de Week zonder Tarwe, van Miss Natural.

Meer over tarwe

Er is heel veel te lezen op het internet over dit onderwerp. Dus als het je interesse heeft, zorg dan dat je er meer over te weten komt. Een tip is het blog van wetenschapsjournalist Melchior Meijer. Hij is vooral Paleo aanhanger, maar schrijft ook regelmatig prikkelende en zeer lezenswaardige artikelen over de nadelen van tarwe. Zelf heb ik enkele jaren geleden een periode tarwevrij gegeten op advies van een bioresonantie therapeut en ik moet zeggen dat ik mij er erg goed bij voelde en bijvoorbeeld ook minder moe. Omdat er bij geen echte noodzaak was, zoals een glutenintolerantie, ben ik er op den duur mee gestopt. Eigenlijk jammer… Na het schrijven van dit artikel denk ik er toch sterk over om weer tarwevrij te gaan eten!

Doe mee met de Week zonder Tarwe!

De Week zonder Tarwe is voor iedereen die meer wil weten over de voordelen van leven zonder tarwe en glutenvrij eten. Wil je weten wat tarwe kan doen met je lichaam, waarom niet iedereen even goed reageert op tarwe, waarom tarwe dik maakt, en wat lekkere en gezonde broodvervangers zijn? Of ben je op zoek naar lekkere tarwevrije recepten? Dan is de Week zonder Tarwe zeker iets voor jou!

Tijdens de  Week zonder Tarwe van Miss Natural leer vanalles over de voordelen van tarwevrij leven. Je ontvangt een week lang elke dag nieuwe informatie, tips, artikelen én lekkere recepten!

Hoe denk jij over tarwe?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Marjorie
Door

Marjorie

op 20 Dec 2012

Sinds een paar maanden eet ik zoveel mogelijk tarwe- en suikervrij. Geen gemakkelijke opgave in het begin, maar het went snel. Spelt kan een goede vervanger voor tarwe zijn, mits je natuurlijk geen glutenintollerantie hebt. In januari start ik met de cursus "40 dagen zonder suiker". In het receptenboek wat ik heb ontvangen staan geen opties om de gebruikte meelsoorten te vervangen door een gluten- en/of tarwevrije variant. In het licht van dit artikel zou dat een mooie aanvulling zijn...

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 20 Dec 2012

Hoi Marjorie, bedankt voor je reactie en goed dat je ook start met de cursus zonder suiker. Hierin ligt de focus inderdaad op suikervrij en niet op tarwevrij. Daaraan besteden we aandacht in de cursus 40 dagen zonder Brood. Anders is het wel heel veel voor de meeste mensen ;)

Waarom brood niet gezond is | Suikerjunkie kickt af
Door

Waarom brood niet gezond is | Suikerjunkie kickt af

op 06 Apr 2014

[…] Roos Goes Green: Brood – daar zit (bijna) niks in Paleo.nl: Graan – Waarom je van brood niet persé groot en sterk wordt Miss Natural: Is tarwe wel zo gezond? […]

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading