Je hebt wellicht eind vorig jaar de documentaires Rauw en Rauwer wel gezien. Dit ging over Tom en zijn moeder die alleen raw food eten. Tom ging inmiddels niet meer naar school omdat hij daar werd gepest met zijn andere levensstijl. Dat is natuurlijk heel erg dat dit gebeurt. Kinderen zijn hard tegen over elkaar.
Nu vind ik persoonlijk een levensstijl van alleen raw food eten niet passen bij mij en mijn gezin. Ik zou mijn warme eten te veel missen. Mijn kinderen krijgen de gezonde voeding die past bij ons gezin. Omdat niet iedereen al zijn hele leven bezig is met een natuurlijke levensstijl is deze wellicht ook nog niet ‘ingeburgerd’ binnen het gezin. En dan is het soms moeilijk om je kinderen mee te krijgen in deze levensstijl. Aan de hand van mijn eigen ervaringen geef ik je wat tips.
Fruit op school
Omdat ik het wel belangrijk vind dat mijn kinderen zo gezond mogelijk eten, probeer ik daar zoveel mogelijk op te letten. Op school bij mijn oudste doen ze mee aan het schoolfruit project. Dit betekent dat zij 3 keer per week groente en/ of fruit aangeboden krijgen vanuit de overheid. Dit project zorgt ervoor dat kinderen verschillende soorten groente en fruit leren kennen. Ze mogen bijvoorbeeld ook niet zeggen dat ze het vies vinden, maar willen ze iets niet dan is het juiste antwoord: “nee, dank je”. Dit is iets waar we thuis ook profijt van hebben. De andere dagen krijgt mijn zoon ook fruit mee naar school. Soms vraagt hij om een koekje en dat krijgt hij dan ook wel eens extra erbij. Op deze manier weet ik dat hij in ieder geval dat dagen dat hij op school is zijn fruit krijgt.
Bij de jongste op het kinderdagverblijf weet ik ook dat het goed komt. Maar de jongste is helaas niet zo’n fruiteter. Om te zorgen dat hij voldoende fruit binnenkrijgt, maak ik elke middag een schaal met verschillende soorten fruit. Eigenlijk van alles wat we dan in de fruitschaal hebben liggen. Ik stimuleer ook dat de kinderen nieuwe soorten proberen. En ik geef het goede voorbeeld door ook met hen op dat moment fruit te eten.
Nieuwe regels tijdens de natuurlijke levensstijl
Daarnaast hebben we thuis een nieuwe afspraak, die ze eigenlijk zonder morren accepteren. In de ochtend mogen ze bij het ontbijt een boterham met iets zoets erop. Bij de lunch mogen ze kiezen uit kaas of vleeswaren en een tweede boterham mag dan appelstroop zonder suiker zijn. Het verbaasde me eigenlijk dat ze dit gewoon als normaal beschouwen.
Bovendien heb ik het snoepgoed drastisch verminderd. Mijn oudste reageert behoorlijk sterk op suiker. Daar wordt hij druk van en als hij minder suikerrijke voedingsmiddelen eet, is dat veel beter in de hand te houden. Dus nu mogen ze of een lange vinger of een volkoren biscuitje. Ook dat accepteren ze moeiteloos. Wat helpt is zelf het goede voorbeeld geven. Dus voor mij gelden dezelfde regels.
Bij het avondeten (of eerder als ik het eten aan het klaarmaken ben) zet ik een schaaltje rauwkost voor ons neer. Stukjes komkommer, paprika, tomaatjes. Ze eten hier lekker van mee. Op deze manier krijgen ze voldoende groente binnen. Want wist je dat veel kinderen te weinig groenten en fruit binnenkrijgen? En wist je dat kinderen door gezamenlijk met het gezin aan tafel te eten meer groenten binnen krijgen dan kinderen die niet gezamenlijk met het gezin eten? Zelf vind ik het belangrijk om met zijn allen aan tafel te eten. Niet alleen omdat het het eten van groenten bevordert, maar ook omdat datvoor ons het moment is om even met elkaar te zijn en te praten over onze dag.
Moeilijke momenten
Er zijn natuurlijk ook behoorlijk wat moeilijke momenten. Namelijk als we bij opa en oma zijn. Daar gelden ineens andere regels dan thuis. Ook als je kind bij een vriendje of vriendinnetje speelt heb je geen zicht op wat ze krijgen. Of als ze groter zijn en al zakgeld krijgen. Weet jij wat je kind van zijn of haar zakgeld koopt? En dan zijn er natuurlijk nog de verjaardagen en feestdagen, noem maar op.
Het wordt al makkelijker als je er zelf bij bent. Maar dan nog moet je goed opletten. Soms vind ik mezelf een behoorlijke politieagent, maar ik vind het belangrijk dat ze hun avondeten goed eten.
Even op een rijtje
Om nog even op een rij te zetten wat je kunt doen om je kind mee te krijgen in een gezonde levensstijl, zet ik hier even de regels neer die wij hanteren:
- Gezamenlijk aan tafel eten
- Variëren met het soort avondeten, zodat ze verschillende soorten groenten leren kennen en hopelijk waarderen
- De afspraak maken dat onze kinderen in ieder geval moeten proeven van wat ze voorgezet krijgen.
- Als ze het niet lusten, dan moeten ze in elk geval zoveel happen als ze oud zijn eten
- Een keer per dag mogen ze een snoepje uitkiezen (je kunt er zelf voor kiezen wat ‘gezondere’ snoepjes in de snoeppot te doen
- Als koekje mogen ze een volkoren biscuitje of lange vinger
- Tussen de middag geen zoet beleg, behalve als tweede boterham suikervrije appelstroop (ik koop altijd de appelperenstroop van Zonnatura)
- Niet teveel (vruchten) sappen, maar ook gewoon water drinken
- In de middag eten we gezamenlijk een assortiment van verschillende soorten fruit
- Als we ergens zijn, dan let ik zoveel mogelijk op wat ze binnenkrijgen (zonder dat het vervelend wordt) en grijp in als het nodig is
- Elke dag fruit mee naar school
- Zelf het goede voorbeeld geven
Verder kun je natuurlijk ook nog andere dingen doen, zoals:
- In de lunchtrommel stop je ook wat rauwkost
- Samen suikervrije koekjes bakken en deze geven (bij de cursus 40 dagen zonder suiker staan een paar lekkere recepten voor koekjes en muffins)
- Als je kinderen wat groter zijn, afspraken maken over wat ze van hun zakgeld mogen kopen
- Gezonde traktaties maken voor verjaardagen
- Gezonde hapjes maken bij verjaardagen of feestjes thuis. Je zult zien dat niet alleen de kinderen die leuk vinden maar ook de ouders zullen dit waarderen.
- Lukt het je niet om je kinderen gezond te laten eten? Lees dan het artikel ‘9 tips om je kind gezond te laten eten‘.
Mijn kinderen zijn nog jong, dus ik heb nog wat uitdagingen voor de boeg. Ik heb er wel alle vertrouwen in dat dit goed gaat komen. Als ik het goede voorbeeld blijf geven en straks als ze groter zijn, duidelijke afspraken met ze kan maken, dan is dit volgens mij een goede basis.
Hoe zorg jij dat je kinderen meegaan in een gezonde levensstijl?
Saskia Juijn
op 08 Jan 2013Karin
op 08 Jan 2013Cindy Arreman
op 08 Jan 2013Jenaida van Wijk
op 09 Jan 2013Layla Pansier
op 09 Jan 2013Karin
op 10 Jan 2013isabel van meurs
op 13 Jan 2013Karin
op 19 Jan 2013loreen
op 18 Aug 2013Eva van Zeeland
op 21 Aug 2013Erwin
op 20 Aug 2013Eva van Zeeland
op 21 Aug 2013Mirella Schulte
op 17 Jan 2014