datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Looproute door de supermarkt
18 april 2012 
3 min. leestijd

Looproute door de supermarkt

Heb jij je weleens afgevraagd waarom de producten in een winkel op een bepaalde manier zijn uitgestald? Zelf ben ik al jaren verbaasd dat je bij binnenkomst eerst de groenten en het fruit tegenkomt. De rest van de boodschappen volgen later en moet je met een beetje pech op je verse producten neerleggen. Ik vond dat een beetje vreemd.

Een mail naar de klantenservice van Albert Heijn leverde al een verklaring op voor de looproute door de supermarkt: het blijkt namelijk uit onderzoek (welke wordt er helaas niet bij gezegd) dat wij klanten eerst de keuze maken voor een bepaalde groente en daar de overige boodschappen op aanpassen.

Er wordt van uitgegaan dat je begint in de winkel met het samenstellen van je maaltijd? Is dat zo? Ik maak altijd een briefje. Op basis van lekkere en gezonde recepten die ik heb gezien en wil uitproberen, of op basis waarvan ik denk dat mijn kinderen het beste zullen mee-eten de komende maaltijden.

Beïnvloedt de route wat je gaat eten?

Waarom deze indeling in de supermarktVia een vriendin, die iemand kent die bij een supermarkt werkt, heb ik begrepen de indeling van de supermarkt met de kwaliteit van de producten te maken heeft. De groenten en fruit blijken een bepaalde kwaliteit uit te stralen. Als je dus als klant binnenkomt, zie je deze kwaliteit direct liggen. Verder ook om ons aan te sporen bepaalde gerechten te maken. Zijn bijvoorbeeld de asperges in de aanbieding? Dan liggen deze helemaal vooraan. Een receptenkaart of liever nog een suggestie in het vak erbij, doet ons kennelijk besluiten wat voor vlees of vis we gaan eten. De receptenkaarten staan ook altijd vooraan in de winkel, namelijk daar waar je binnenkomt.

Over de indeling van de supermarkt is nagedacht

En uiteraard zal ook hierbij een kostenoverweging meespelen. Op groenten en fruit zitten hoge marges. Dus is het belangrijk deze lekker in het zicht neer te leggen voor als wij daar binnenkomen. Dat werkt natuurlijk precies hetzelfde met de producten die op de koppen van schappen liggen. Deze zijn in de aanbieding. De bordjes wijzen ons op de aanbiedingsprijzen en zo hoopt de supermarkt dat wij ze kopen. En wat dacht je van de mandjes met koek en snoep bij de kassa’s? Als je lang in de rij moet staan, of als je niet zo lang in de rij staat maar trek hebt, of als je je kinderen bij je hebt? De mandjes met lekkere dingen trekken je aandacht. Hoe vaak besluit je niet als je bij de kassa staat toch maar dat pak stroopwafels mee te nemen dat daar zo gezellig ligt. Jammer genoeg liggen daar nooit de echt gezonde producten.

Wist je trouwens dat de A-merken op ooghoogte liggen in de winkel? En dat de eigen merk producten, die vaak niet onder doen voor de A- merken, helemaal onderop liggen. Je moet als klant meer moeite doen om een eigen merk product in je wagentje of mandje te leggen dan wanneer je voor een A-merk kiest.

Met een boodschappenlijstje of handige app

Waarom eerst groenten en fruit?Tegenwoordig bestaan er natuurlijk veel handige apps die ons helpen bij het boodschappen doen. Zo kun je via de Appie app van AH op basis van de winkel waar je komt en de boodschappen die je doet, je door de winkel laten loodsen. Of de receptenshaker app van Jumbo. Ik heb het zelf nog nooit uitgeprobeerd.

Eerlijk gezegd doe ik heel weinig de weekboodschappen. Mijn man en zoon zijn de degenen die dit wekelijkse klusje op zich nemen. Uiteraard doe ik door de week wel de kleine boodschappen, maar dat doe ik vaak op gevoel. Dan bedenk ik onderweg op de fiets dat het brood op is. En loop ik in de winkel dan schieten me nog andere dingen te binnen die (bijna) op waren. En ik loop altijd kriskras door de winkel, sta ik bij de zuivel bedenk ik me dat ik nog een fles biologische wijn wilde hebben. Dat pad had ik net al afgevinkt, toch maar weer terug.

Bewuster boodschappen doen

En tegenwoordig doe ik er nog langer over. Sinds ik suikervrij eet, doe ik veel bewuster de boodschappen. Ik let op de etiketten, zit er suiker in? Dan moet ik op zoek naar een ander product. En hoe zit het met E-nummers? Ik wil zo min mogelijk ongezonde E-nummers binnenkrijgen, voor mezelf en mijn zoontjes. Dus weer het etiket lezen en mijn boek je erbij: “Wat zit er in uw eten”. Daarin kan ik precies opzoeken of ik een bepaald product nog wel wil kopen. Ik moet toegeven dat het wat tijd kost, maar mijn gezondheid is me ook wat waard.

Dus voor mij werkt de indeling, zoals hij bij de meeste supermarkten is, niet. Aan de hand van de voorbereidingen thuis doen wij de boodschappen.

Hoe werkt dat bij jou? Ik zou het leuk vinden als je een reactie geeft.

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Meibloempje
Door

Meibloempje

op 18 Apr 2012

Hoi,Het nadeel van die supermarkt/boodschappen/aanbiedingen-apps vind ik dat het weer vooral om merkspullen gaat, en vrijwel nooit over groenten en fruit.Ik heb zelf een heel fijne app gevonden, van nederlandse makelij, hij heet GLG (grocery List Generator) en je kunt al je 'standaard' boodschappen in een lijst zetten, daarbij onderverdelend in gangpaden. Wekelijks loop je de lijst bijlangs en klik je de boodschappen aan die je nodig hebt.Dat komt dan op je boodschappenlijst te staan, en netjes op de door jouw gewenste gangpadvolgorde. :-)Zelf heb ik verschillende kleinere winkels (zoals de biologische winkel) ook aangemaakt als 'gangpad' (Dus: gangpad 'biologische winkel') zodat ik onderscheid houd tussen wat ik bij de supermarkt koop en wat ik elders koop.Werkt als een trein! Nooit meer mijn briefje kwijt, en nooi onnodige aanbiedingen meenemen.

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 19 Apr 2012

Bedankt voor je tip voor deze app, klinkt heel goed!

Meibloempje
Door

Meibloempje

op 18 Apr 2012

PS en op mijn standaard lijst staan natuurlijk alleen maar gezonde spullen! Omdat ik dat ook ooit heb uitgezocht hoef ik nu niet meer wekelijks na te denken over wat ik wel of niet kan/mag/wil kopen. Alles wat in mijn standaardlijst staat kan ik sowieso kopen. Maar je hebt natuurlijk niet iedere week alles nodig.

Blauwesokken
Door

Blauwesokken

op 18 Apr 2012

Interessant om te lezen! Wat goed dat je bewust boodschappen doet. Dat doe ik in principe ook. De supermarkt'trucjes' kende ik al en ik let over het algemeen ook heel bewust op wat ik eet. Ik maak dan ook meestal van te voren een boodschappenlijstje en ga dan in de supermarkt recht op mijn doel af! heel soms kom ik wel eens in de verleiding om iets (lekkers) mee te nemen wat niet op mijn lijstje staat doordat ik er langs loop. Maar af en toe moet dat kunnen, toch!?

Karin
Door

Karin

op 20 Apr 2012

Bedankt voor de tip voor deze app. Die ga ik ook even opzoeken1

Christa
Door

Christa

op 21 Apr 2012

Ik maak een boodschappenlijst voor een week in het voren,met elke dag een lekker recept.De groenten die het langst vers blijven,eet ik aan het eind van de week.Op dagen waarvan ik weet dat ze druk zijn,eten we een makkelijk gerecht,of een restje uit de diepvries.Zo bespaar ik geld en gezondheid:geen spontane bezoekjes aan chinees of patatboer.:-)

Anke
Door

Anke

op 21 Apr 2012

Ik haal eigenlijk zo goed als niks meer bij de supermarkt. Ga voor mijn groente en fruit naar de bioboer hier een paar dorpen verderop. Omdat we rauw eten hoef ik niet echt dingen bij de super te halen behalve een keer een fles olijfolie of wat kruiden. :) Maar de app van Meibloempje klinkt erg handig en ga ik toch opschrijven voor het geval ik eens niet meer rauw eet!Anke

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading