Als je bewust bezig bent met wat je eet en wat je op je huid smeert, dan wil je vast ook geen chemische schoonmaakmiddelen voor je huis meer gebruiken. Deze zijn namelijk niet alleen niet goed voor het milieu, maar ze kunnen bovendien stoffen bevatten die irriterend zijn voor je huid en/ of luchtwegen. Daarom gaan steeds meer mensen over op ‘natuurlijk schoonmaken’. Maar wat zijn dan de natuurlijke alternatieven? Ik help je graag aan enkele ideeën voor natuurlijke schoonmaakmiddelen.
Ecologisch en natuurlijk schoonmaken
De zeepbestanddelen van natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen. Die zijn geheel biologisch afbreekbaar en daarom beter voor het milieu. Bij synthetische middelen worden er stoffen uit aardolieproducten gebruikt. Deze kunnen wat minder vriendelijk zijn voor een gevoelige huid.
Niet alleen het schoonmaakmiddel zelf is ‘verantwoord’; ecologische merken houden ook rekening met het milieu in de keuze voor de verpakking. Ook worden er voor de inhoud meestal geen proeven op dieren gedaan.
Afwasmiddel, toiletreiniger, vaatwastabletten, doucheschuim, allesreiniger, vloerzeep, ruitenreiniger, ontkalker, bleekmiddel… Voor elke klus is wel een ecologisch middel te krijgen. Merken als Lilly’s Eco Clean, Ecover en Sonett hebben een breed assortiment. Ook verkoopt Albert Heijn ecologische schoonmaakmiddelen onder hun Puur & Eerlijk-merk.
In je voorraadkast
Het kan echter heel goed zijn dat je nu al enkele natuurlijke schoonmaakmiddelen in je keukenkastje hebt staan! Bijvoorbeeld citroensap, olijfolie, azijn of koffie. Azijn kun je gebruiken om zeepresten en kalk te verwijderen. Met een mengsel van warm water en schoonmaakazijn kun je heel goed de ramen lappen. En de spiegels en tegels meteen nog even meenemen!
Baking soda is heel veelzijdig: je kunt het gebruiken van matrasverfrisser tot ovenreiniger. Baking soda werkt ook heel goed tegen geurtjes in bijvoorbeeld de vuilnisbak. Ook kun je er een papje van maken met water en daarmee aanslag wegpoetsen. Dit geldt ook voor koffie. Met wat koffieprut op een doekje kun je licht schuren. Olijfolie kun je gebruiken voor het oppoetsen van houten meubels (je kunt er ook nog wat citroensap doormengen) of roestvrij staal.
En dan zijn er nog de ‘gouwe ouwen’ als groene zeep, soda en ossegalzeep. Vlekken kun je voorbehandelen of verwijderen met ossegalzeep. Je kunt ook wat soda mengen met water en daarmee de vlekken voorbehandelen. Met soda kun je ook een verstopte afvoer ontstoppen. Strooi de soda in de afvoer en giet er later heet water overheen.
Groene zeep is multi-inzetbare vloeibare zeep. In de winkel heet het ook wel goudzeep of zachte zeep. Het is sterk ontvettend. Je kunt de was voorweken in een sopje van groene zeep, je kunt er vuile handen mee wassen (het heeft een antibacteriële werking), je kunt het gebruiken als allesreiniger, en zelfs als shampoo.
Zoek je nog een natuurlijke vervanger voor synthetisch wasmiddel, denk dan eens aan wasnoten. In de schil van deze noten zit een stof die als zeep werkt als het met water in contact komt. De schillen doe je in een waszakje bij de was en kun je na een paar keer in de groene container gooien. Maar er bestaat ook vloeibaar wasnootwasmiddel.
Zelf natuurlijke huishoudproducten maken
Ben jij het ook zo beu dat er zoveel chemicaliën in dure poetsmiddelen zit en doe je liever gifvrij je huishouden? Dan kun je ook zelf natuurlijke en groene huishoudproducten maken. Katinka van Legally Raw schreef het e-book ‘Natuurlijk huishouden‘ met meer dan 20 recepten om op een natuurlijke manier je keuken, badkamer, was, meubels en ramen te onderhouden. Hartstikke handig! Alle ingrediënten kun je voor meerdere recepten gebruiken en zijn goedkoper dan de meeste commerciële merken. Bovendien zijn een aantal ideeën ook leuk om cadeau te geven.
Wat zijn jouw natuurlijke schoonmaaktips?
Layla Pansier
op 02 Jul 2013Zoë
op 02 Jul 2013Karin van Holland
op 02 Jul 2013Huishoudelijke hulp
op 11 Jul 2013Karin
op 27 Jun 2014Tessa
op 09 Oct 2014