datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Natuurlijk schoonmaken doe je zo!
02 juli 2013 
2 min. leestijd

Natuurlijk schoonmaken doe je zo!

Als je bewust bezig bent met wat je eet en wat je op je huid smeert, dan wil je vast ook geen chemische schoonmaakmiddelen voor je huis meer gebruiken. Deze zijn namelijk niet alleen niet goed voor het milieu, maar ze kunnen bovendien stoffen bevatten die irriterend zijn voor je huid en/ of luchtwegen. Daarom gaan steeds meer mensen over op ‘natuurlijk schoonmaken’. Maar wat zijn dan de natuurlijke alternatieven? Ik help je graag aan enkele ideeën voor natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Ecologisch en natuurlijk schoonmaken

De zeepbestanddelen van natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen. Die zijn geheel biologisch afbreekbaar en daarom beter voor het milieu. Bij synthetische middelen worden er stoffen uit aardolieproducten gebruikt. Deze kunnen wat minder vriendelijk zijn voor een gevoelige huid.

Niet alleen het schoonmaakmiddel zelf is ‘verantwoord’; ecologische merken houden ook rekening met het milieu in de keuze voor de verpakking. Ook worden er voor de inhoud meestal geen proeven op dieren gedaan.

Afwasmiddel, toiletreiniger, vaatwastabletten, doucheschuim, allesreiniger, vloerzeep, ruitenreiniger, ontkalker, bleekmiddel… Voor elke klus is wel een ecologisch middel te krijgen. Merken als Lilly’s Eco CleanEcover en Sonett hebben een breed assortiment. Ook verkoopt Albert Heijn ecologische schoonmaakmiddelen onder hun Puur & Eerlijk-merk.

In je voorraadkast

Het kan echter heel goed zijn dat je nu al enkele natuurlijke schoonmaakmiddelen in je keukenkastje hebt staan! Bijvoorbeeld citroensap, olijfolie, azijn of koffie. Azijn kun je gebruiken om zeepresten en kalk te verwijderen. Met een mengsel van warm water en schoonmaakazijn kun je heel goed de ramen lappen. En de spiegels en tegels meteen nog even meenemen!

Baking soda is heel veelzijdig: je kunt het gebruiken van matrasverfrisser tot ovenreiniger. Baking soda werkt ook heel goed tegen geurtjes in bijvoorbeeld de vuilnisbak. Ook kun je er een papje van maken met water en daarmee aanslag wegpoetsen. Dit geldt ook voor koffie. Met wat koffieprut op een doekje kun je licht schuren. Olijfolie kun je gebruiken voor het oppoetsen van houten meubels (je kunt er ook nog wat citroensap doormengen) of roestvrij staal.

En dan zijn er nog de ‘gouwe ouwen’ als groene zeep, soda en ossegalzeep. Vlekken kun je voorbehandelen of verwijderen met ossegalzeep. Je kunt ook wat soda mengen met water en daarmee de vlekken voorbehandelen. Met soda kun je ook een verstopte afvoer ontstoppen. Strooi de soda in de afvoer en giet er later heet water overheen.

Groene zeep is multi-inzetbare vloeibare zeep. In de winkel heet het ook wel goudzeep of zachte zeep. Het is sterk ontvettend. Je kunt de was voorweken in een sopje van groene zeep, je kunt er vuile handen mee wassen (het heeft een antibacteriële werking), je kunt het gebruiken als allesreiniger, en zelfs als shampoo.

Zoek je nog een natuurlijke vervanger voor synthetisch wasmiddel, denk dan eens aan wasnoten. In de schil van deze noten zit een stof die als zeep werkt als het met water in contact komt. De schillen doe je in een waszakje bij de was en kun je na een paar keer in de groene container gooien. Maar er bestaat ook vloeibaar wasnootwasmiddel.

Zelf natuurlijke huishoudproducten maken

Ben jij het ook zo beu dat er zoveel chemicaliën in dure poetsmiddelen zit en doe je liever gifvrij je huishouden? Dan kun je ook zelf natuurlijke en groene huishoudproducten maken. Katinka van Legally Raw schreef het e-book ‘Natuurlijk huishouden‘ met meer dan 20 recepten om op een natuurlijke manier je keuken, badkamer, was, meubels en ramen te onderhouden. Hartstikke handig! Alle ingrediënten kun je voor meerdere recepten gebruiken en zijn goedkoper dan de meeste commerciële merken. Bovendien zijn een aantal ideeën ook leuk om cadeau te geven.

Wat zijn jouw natuurlijke schoonmaaktips?

 

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Layla Pansier
Door

Layla Pansier

op 02 Jul 2013

Goeie tips! Ik gebruik tegenwoordig Lilly's Eco Clean, vooral voor de wc. Effectief en betaalbaar! Om de ramen te lappen gebruik ik warm water en een doormidden gesneden ui erin, ook heel effectief!

Zoë
Door

Zoë

op 02 Jul 2013

Leuk hoor! Ik wordt altijd enthousiast van dit soort artikelen, om zelf aan de slag te gaan! Mijn tip is om er eens een boekje over te lenen/kopen en gewoon een start te maken. Ik vervang al mijn spullen nu zoveel mogelijk met zelfgemaakte brouwsels - leuk en super goedkoop! Ik lees citroensap, dat gebruik ik altijd voor theeaanslag in mokken. En niet alleen AH heeft een eco-lijn, dit heeft de Jumbo ook! Ik vraag me dan wel af wat het verschil is met bv. de ecologische lijn van bv. de Jumbo en merken als Sonett (behalve dat die laatste veel duurder is..)??!

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 02 Jul 2013

Azijn werkt goed, het ruikt alleen niet zo geweldig...er is echter ook azijn met lavendelgeur, die bevalt beter. Is die natuurlijk, vraag ik me dan weer af...

Huishoudelijke hulp
Door

Huishoudelijke hulp

op 11 Jul 2013

Super tips om zelf aan de slag te gaan!

Karin
Door

Karin

op 27 Jun 2014

Ik gebruik vezeldoekjes met HaRa al jaren. Ben hier zeer tevreden over.

Tessa
Door

Tessa

op 09 Oct 2014

Leuk stukje, ik gebruik zelf altijd better life dit is sinds kort te koop in Nederland.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading