datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Voeding en Gedrag van ADHD tot zinloos geweld + Natuurlijk Spreekuur
17 december 2014 
7 min. leestijd

Voeding en Gedrag van ADHD tot zinloos geweld + Natuurlijk Spreekuur

Dit is de titel van het laatste boek van Dr. Gert E. Schuitemaker, alle hoofdstukken zijn een eye opener en het is zeker aan te bevelen om dit boek te lezen. Wat een stortvloed kreeg ik over mij heen toen mijn artikel ‘Wordt de jeugd agressiever en wat is de link met voeding?’ was geplaatst. Waar ik al die wijsheid vandaan haalde; dat het de grootste onzin was; dat ik weer zo’n betweter was die zo nodig artikeltjes moest schrijven; ik had ergens de klok horen luiden en wist niet waar de klepel hing enzovoort. En dat nog wel via privéberichtjes/mailtjes. Normaal kan ik best wel van mij afbijten, maar deze nare berichtjes lieten mij niet los. Ik struin altijd heel internet en boeken af om zoveel mogelijk informatie in te winnen voordat ik een artikel schrijf. Totdat ik een vooraankondiging zag in Fit met Voeding.

Dr. Gert E. Schuitemaker

Voeding en Gedrag van ADHD tot zinloos geweld, dit is het nieuwste boek van Dr. Gert E. Schuitemaker. Dr. Gert Schuitemaker is niet alleen apotheker maar ook dokter in de geneeskunde. Verder is hij hoofdredacteur van de tijdschriften Fit met Voeding en Orthomagazine. Inmiddels zijn er al 10 zeer interessante boeken van zijn hand verschenen. Hij houdt zich al vanaf 1980 bezig met de orthomoleculaire geneeskunde. Hij is oprichter van de beroepsvereniging Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG) en ex-president van de International Society for Orthomolecular Medicine (ISOM, zetel Toronto). Deze veelzijdige en een zeer kundig man weet waarover hij schrijft. Hij wil ons inzicht geven in de diverse onderzoeken. Dit boek heb ik dan ook in één keer uitgelezen, en tijdens het lezen werd ik steeds enthousiaster.

De vragen die in dit boek worden beantwoord zijn:

  1. Leidt een hoge consumptie van frisdranken en vette hap tot alcohol- en drugsmisbruik?
  2. Zijn gedragsziekten te behandelen met gezonde voeding en voedings- supplementen?
  3. Heeft voeding invloed op de leerprestaties op school?
  4. Worden mensen minder agressief door voedingssupplementen?
  5. Zijn jonge kinderen met ADHD beter geholpen met voeding dan met Ritalin?
  6. Heeft de voedselkeuze van moeder en zuigeling invloed op gedrags- en leerproblematiek later?
  7. Wordt een pillengeneratie gecreëerd door afhankelijkheid van legale en illegale drugs?
  8. Kunnen gezonde voeding en voedingssupplementen zinloos geweld op straat verminderen?

De antwoorden op deze vragen zijn een volmondig ‘ja’. In mijn eigen artikel heb ik enkele van deze onderzoeken aangestipt, maar Gert Schuitemaker gaat hier in zijn boek Voeding en Gedrag van ADHD tot zinloos geweld dieper op in.

Kinderen en ADHD

ADHD komt tegenwoordig zo vaak voor, dat het haast epidemisch geworden is, maar ook psychische problematiek, leerproblemen, agressie etc. Ook obese (extreem overgewicht) komt steeds meer op jongere leeftijd voor. Diabetes kwam vroeger eigenlijk allen bij oudere mensen voor, nu zijn er al jonge kinderen die aan diabetes (ouderdomssuiker) II lijden. In 2004 is op de Anthony Elementary School in Leavenworth een project (EEE) gestart. Dagelijks kregen de scholieren een goede mulitvitamine, een speciaal bewegingsprogramma en werd er niet meer in de kantine gegeten maar in de klas met aangepaste voeding. In het eerste jaar moest de politie nog 40 keer op de school komen, in het tweede jaar nog maar één keer. Ook waren de leerprestaties aanzienlijk vooruit gegaan, voor het project behoorde ze bij de laagste scores van onder andere wiskunde. Na twee jaar behoorden ze tot de hoogste scores voor zowel wiskunde als Engels. Verder was er bijna geen verloop meer bij de docenten en de basisschool verwierf verschillende prijzen met deze EEE aanpak waarbij werd samengewerkt met Stephen Schoenthaler.

De werking van voeding op het brein

Er zijn meerdere projecten, testen en onderzoeken waarbij wordt gekeken naar wat voeding met het brein en het lichaam doet. Zo lees je wat gezonde voeding ten opzicht van slechte voeding doet als een moeder zwanger is. Wat de gevolgen hiervan zijn op de kinderen, tijdens de zwangerschap, na de geboorte en ook na jaren. In Engeland is in 1991 een studie gestart met 14.000 vrouwen en hun kinderen. In 2007 is hier een artikel over verschenen in ‘The Lancet’.

Vetzuren en leerprestaties

Gert Schuitemaker legt in het hoofdstuk 6 ‘Visvetzuren en leerprestaties’ wat voor positieve invloed vetzuren kan hebben op gedrags- en de leerproblematiek. Deze vetzuren waaronder omega 3 en 6 worden vaak erg onderschat. Ernstige tekorten tijdens de prenatale ontwikkeling kunnen permanente gevolgen hebben, vooral in de periode dat de neurale ontwikkelingen. De gevolgen van tekorten zijn nauwelijks te onderschatten, deze vetzuren zijn van essentieel belang voor een optimale werking van de hersenen.

Maar helaas worden dit soort onderzoeken te vaak in de doofpot gestopt, en wordt er nauwelijks aandacht aan besteed. En ik vermoed dat de grote en machtige voedselindustrie hier zijn aandeel in heeft. In dit boek pluist Gert Schuitemaker allerlei onderzoeken voor je uit en verwoordt dit in begrijpelijke taal. Zo schrijft hij uitgebreider dan ik in mijn artikel over de testen in een Engelse jeugdgevangenis. Maar ook over de frisdrankverslaving en de gevolgen daarvan.

Dit boek bewijst dat het geen hype is van de laatste tijd, maar dat veel studies al in 1954 zijn gestart en door de jaren heen overal ter wereld opgepakt. En allemaal met het zelfde resultaat, dat verkeerde voeding, veel suikers, kleurstoffen, te weinig vitamines en mineralen en vetzuren wel degelijk invloed hebben op ons gedrag en de hersenen.

Verband autisme en voeding

Bij kinderen met autisme gaat het een stuk beter als ze hun voeding aanpassen en wellicht aanvullen met supplementen. Hun concentratie wordt beter, hun energie niveau gaat omhoog, agressiviteit en druk gedrag neemt af. Langzaamaan komen er steeds meer bewijzen dat er een verband is tussen autisme en voeding. Jeroen de Haas houdt zich sinds een aantal jaren bezig met voeding en autisme. Hij werkt als orthomoleculair therapeut in Haarlem, is gespecialiseerd in darmklachten, chronische vermoeidheidsklachten, autisme, ADHD, ADD, burn-out en heeft zelf een zoon met autisme.

Verbeterde concentratie en minder druk

Jeroen de Haas; Ik ben mij er in gaan verdiepen toen mijn zoon met autisme flinke darmklachten bleef houden. In het begin door dingen te proberen en later door zijn ontlasting te onderzoeken, kwamen we erachter dat hij een caseïne-intolerantie had. Toen we dat eenmaal wisten en melkproducten gingen vermijden, ging het een stuk beter met hem. En dat zie ik vaker: het gaat met kinderen met autisme een stuk beter, als ze hun voeding aanpassen en wellicht aanvullen met supplementen. Hun concentratie wordt beter, hun energieniveau gaat omhoog, agressiviteit en druk gedrag nemen af, ze kunnen beter omgaan met tegenslagen en ze gaan beter slapen. Hun algehele gezondheid en immuniteit verbeteren. Langzaam komen er steeds meer bewijzen dat er een verband is tussen autisme en voeding. Zo hebben sommige kinderen met autisme een carnitine-tekort. Dat leidt tot vermoeidheid en aankomen in gewicht. Ze missen de genen om dat aan te maken. Je kunt dat met een vingerprik in het bloedonderzoek controleren. Vul je dat aan, dan zie je dat kinderen zich sneller ontwikkelen en dat symptomen naar de achtergrond verdwijnen.

Minder suiker en zetmeel

Het gaat vaak om het verminderen van suiker en zetmeel. Suiker is het zoete vergif, zeker geraffineerde suiker omdat daar geen andere stoffen bij zitten. Als je de suiker vermindert, is de kans groot dat je effecten ziet zoals eerder genoemd. Zetmeel wordt in je lijf omgezet in suiker, vooral van zetmeelrijke voeding als brood, pasta, rijst, gebakken of frituurde aardappels. Verder moet je zorgen voor meer eiwitten, vitamine B12 (in ei, vlees, vis, zuivel), D3 (zon of supplement), magnesium (zaden, noten, donkergroene groenten, vokoren granen, peulvruchten, schaaldieren, vis), selenium (paranoten, eigeel), zink (oesters, vlees, ei, gevogelte, peulvruchten, tofu, vis). Soms moet je dat nog aanvullen met supplementen. Denk aan visolie, dat levert omega 3 (voor iedereen trouwens!) en vitamine D3 (ook voor iedereen).

Symptomen verminderen

Jeroen de Haas; Ik vind het ronduit verbazingwekkend dat allerlei kennis over autisme en voeding er wel is, maar niet bekend is bij wie het zouden moeten weten: kinderartsen, therapeuten, huisartsen en diëtisten. Je kunt autisme er niet mee genezen, maar symptomen wel soms flink verminderen.

Natuurlijk Spreekuur Autisme, ADD, ADHD en de rol van Voeding

Samen met orthomoleculair therapeut Jeroen de Haas praat Eva van Zeeland over de rol van voeding bij autisme, ADD en ADHD. Tijdens het Natuurlijk Spreekuur heb je de gelegenheid om vragen te stellen via de chat.

Met het Natuurlijk Spreekuur geeft Miss Natural jou exclusief toegang tot professionals die gespecialiseerd zijn in natuurlijk gezondheid en natuurlijk beter worden. Donderdag 15 januari praat Eva van Zeeland met Jeroen de Haas in een online webinar. Je hoeft er de deur dus niet voor uit!

Een webinar is een live uitzending via internet waarbij je Eva en Jeroen kunt zien en horen. Om deel te nemen aan het webinar heb je het volgende nodig;

  • Computer, laptop of tablet met internetverbinding
  • Geluid (geen microfoon nodig, je hoeft niet terug te praten)

Wanneer je je aanmeldt krijg je een bevestiging dat je mee kunt doen. Vervolgens ontvang je 1 uur voor het begin van het webinar een mailtje met een link, deze link dien je uit te voeren en je zit vanzelf ‘in de uitzending’.

Je kunt je hier gratis aanmelden voor het Natuurlijk Spreekuur >>>

Stel je vraag aan Jeroen de Haas

Tijdens het Natuurlijk Spreekuur heb je de gelegenheid om Jeroen vragen te stellen en zal Eva vragen voorleggen van Miss Natural leden. Alle vragen zullen, indien gewenst, anoniem beantwoord worden in het webinar om jouw privacy te waarborgen.

Stel hier je vraag aan Jeroen de Haas >>>

Zodra je deze uitnodiging hebt ontvangen raad ik je aan om op tijd aanwezig te zijn op donderdag 15 januari om 20.00 uur, slechts 200 deelnemers hebben namelijk per Natuurlijk Spreekuur toegang!

Heb jij zelf ervaring met het effect van voeding op gedragsproblemen?
Laat het ons zeker weten in een reactie op dit artikel!

Handtekening-Miss-Natural

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading