datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Zelfcompassie: de sleutel naar een slanker en gelukkiger leven
16 juni 2014 
4 min. leestijd

Zelfcompassie: de sleutel naar een slanker en gelukkiger leven

Jaar in jaar uit zien we in de bladen al die foto’s van super mooie fotomodellen met hun super slanke lijven. Het is niet de werkelijkheid, maar dit beeld is vaak voor veel mensen helaas toch de motivatie om zichzelf te gaan uithongeren of naar de andere kant over te slaan. De realiteit is dat al die foto’s zijn gefotoshopt, dat alle rimpels, vetbulten, en andere ‘oneffenheden’ worden weggewerkt.

In de boekenwinkel zag ik laatst een foto van Inge Ipenburg. Wauw, wat een mooie vrouw en wat een gave huid. Geen enkel pukkeltje of rimpeltje. Een week later zat ze bij Koffietijd en zag ik de werkelijkheid. Je ziet dat ze al wat ouder aan het worden is. Hoe kunnen we met die bombardementen van perfectie toch blij zijn, en vooral blijven, met ons eigen lichaam? Dat is een hele klus, je leven staat als het ware op zijn kop.

Zorgen voor jezelf

Zelf ben ik ook gebukt gegaan met deze beelden. Ik was en ben nog steeds wat te dik, word er ook niet jonger op (pssst… niet verder vertellen: ik word 60). Mijn lijf is aan het zakken, mijn gezicht begint wat meer te veranderen. Veel mensen, en vooral vrouwen, hebben hier problemen mee. Ik ken iemand die zo gefixeerd is om jong te blijven dat het eigenlijk zielig is om haar zo te zien. Maar ik heb een oplossing gevonden: zelfcompassie is het woord! Mensen met zelfcompassie zorgen beter voor zichzelf, bewegen en sporten meer, eten beter en worden daardoor slanker. Bovendien zitten ze lekkerder in hun vel!

Zelfcompassie maakt mooier

Door zelfcompassie kun je ongewenste gevoelens verwerken. Stel, je bent echt wat te zwaar. Je kunt dan rond blijven lopen met het gevoel ‘ik ben te dik’. Dat zorgt ervoor dat je je eigenwaarde de nek omdraait. Het wordt steeds heftiger, het uit zich in je kleding (zwart, vormloos). Het antwoord hierop is dat je juist gaat eten, vooral snoepen. Je gaat ook elk pijntje voelen, je wordt steeds depressiever.

Vanuit zelfcompassie kun je het ook anders benaderen. Je gaat je etenspatroon eens bekijken en aanpassen om zo die kilo’s af te vallen. Op deze manier zal je jezelf minder in de weg zitten. Ook dit komt weer tot uiting in je kleding (leuke kleuren, mooie pasvorm). Je straalt als het ware en voelt je daardoor ook veel minder dik. Heel veel zit dus tussen de oren, het wordt ons aangepraat.

De feiten onder ogen zien

Zelfcompassie begint met de feiten onder ogen te zien. Het kan hard aankomen, hoe ga je ermee om? We zijn geneigd ze weg te stoppen en vooral erover te bluffen. Maar je kunt het oefenen. Wees niet al te streng voor jezelf als het niet gelijkt lukt. Onze hersenen zijn geprogrammeerd om te overleven. Om je goed, gezond en fit te voelen, daar moet je aan werken.

Ga eens jezelf onder de loep nemen, zet dit eens op papier. Leg dit dan eens een weekje weg en pak het dan weer op en lees het kritisch. Waar zitten je knelpunten? Zijn die gericht op voeding, gewoontes, werk? Neem ze één voor één door, vraag ook eens aan een goede vriendin om hier naar te kijken en hem/haar mening hierover te geven. Neem dan eerst één punt onder handen, het heeft namelijk geen zin om alles in één keer aan te pakken.

Begin met een detox

Laten we eens kijken bij voeding. Neem een weekje vrij en ga eens detoxen. Begin ’s morgens met een glas warm water met de sap van een halve citroen. Hierna lekker onder de douche, scrub je lichaam lekker, en smeer je in met een geurende bodylotion. Maak er gewoon een klein feestje van. Hierna begin je pas met het ontbijt. Hoe dit ontbijt eruit ziet, ligt eraan hoe streng er wordt gedetoxt. In de strenge periode neem ik een sap van groente en fruit en in de mindere strenge periode yoghurt met muesli of een boekweitpannekoek met fruit. In deze week moet niets, maar mag alles.

Ontspan deze week zoveel mogelijk, neem rust, ga een keer naar de sauna of met een vriend of vriendin naar de bioscoop. Eet of drink zoveel mogelijk groente en fruit over de hele dag. Na 1 of 2 dagen zal er een dag van onbehagen zijn, dit komt omdat alle gifstoffen uit het lichaam verdwijnen. Als die rotzooi die in onze lever zich opgestapeld hebben moeten eruit. Zelf detox ik meestal bij elke jaarwisseling een week. Na 3 dagen voel je je lekker fit en de weegschaal geeft al wat minder aan.

Een nieuw eetpatroon

Dit is de basis die we moeten vasthouden. Na die week zal je merken dat het minder moeite kost om die koekjes en snoepjes te laten staan en vooral de manier van eten zal gaan veranderen. Het is geen dieet dat je moet gaan volgen, het is een andere levenswijze die op gang moet komen. Verdiep je eens in de voeding, etiketten lezen in de winkels. Wat zit er in de producten die nog in je keukenkastje staan en in de supermarkt, welke troep wordt erin gedaan? Je zult merken dat het veel meer voldoening geeft om die lekkere salade zelf te maken dan dat verpakte uit de supermarkt. Je krijgt er complimenten over van je huisgenoten. Het gevolg van die voldoening: je zelfcompassie groeit.

Een stapje verder

Zodra je dit stuk goed onder de knie hebt, zul je merken dat als je de lijst opnieuw gaat maken, er verschillende punten zijn er niet meer op voorkomen. Ze zijn als vanzelf verdwenen. Pak de overgebleven punten één voor één hierna aan. Bij mij was de lijst meer dan gehalveerd. Punten zoals: gauw moe, sacherijnig, jeukende uitslag, hoge bloeddruk, gejaagd zijn, gauw boos worden… Ze waren helemaal weg na een week detoxen. Verder ben ik gaan mediteren, dit verandert de bedrading van de hersenen. Het vertraagt de vecht- en vluchtreacties, je leeft in het nu en niet in het verleden. Meditatie geeft ook rust in je hoofd waardoor ook de drang om op zoek te gaan naar problemen verdwijnt, en daardoor wordt het leven gemakkelijker en aangenamer.

Gezond en fit met zelfcompassie

Echt lijnen en allerlei diëten uitproberen is erg slecht voor de gezondheid. Elke keer dat je een paar kilo afvalt komen ze er ook weer bij. Het beste dieet is een voedingspatroon wat een levenswijze geworden is. In het begin zal je lekker afvallen en op een gegeven moment zal het stoppen. Je lichaam heeft het maximale bereikt, je voelt je je fit en levenslustig. De één blijft iets mollig en de andere is slanker, maar dat hoort nu eenmaal bij de persoon. De foto’s  die we dagelijks zien in de bladen zijn illusies en zal nooit een ideaal beeld worden. Heb het leven en jezelf lief!

Heb jij genoeg zelfcompassie om een gezonder leven te leiden?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Renske Tjoelker
Door

Renske Tjoelker

op 16 Jun 2014

Prima artikel. Een kleine aanvulling, de zin: "Je krijgt er complimenten over van je huisgenoten. Met het gevolg: je zelfcompassie groeit.", klopt echt niet. Zelfcompassie groeit niet door complimenten van anderen, dat groeit van binnenuit. Doordat je lief bent voor jezelf, goed voor jezelf zorgt door oa meditatie en gezond eten, groeit je zelfcompassie. Het staat helemaal los van complimenten van anderen.

Marjo van Leeuwen
Door

Marjo van Leeuwen

op 16 Jun 2014

Zelfcompassie groeit van binnenuit, daar heb je helemaal gelijk in, alleen de omgeving is ook best belangrijk. Het kan vaak net dat ene zetje geven die je nodig hebt.

Jean
Door

Jean

op 16 Jun 2014

Mooi artikel, ik doe al twee jaar in de vastenperiode 40 dagen lang een alleen groenten noten en fruit vasten. De eerste keer ging moeizaam en de sommige (niet allemaal) van de goede gewoontes was ik na enkele maanden weer kwijt. De tweede keer hield ik het goed vast , ik voelde me schoon enecht mooi. Mijn huid is gaaf en gezond. Mijn bloedsuikerspiegel vertoont minder pieken en dalen. ( diabetes) Na de 40 dagen ben ik min of meer zo blijven eten. Wel heb ik vis en kip aan mijn programma toegevoegd. De drang om geraffineerde koolhydraten te eten is vrijwel verdwenen. Ik ben ruim 9 kilo afgevallen. Mijn BMI is weer gezond en ik voel me goed. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je voedingspatroon veranderen meer kan van slagen heeft als je het 30 dagen of langer kan volhouden.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading