Gratis magazine voor jou!
Miss Natural magazine inspireert en geeft praktische tips voor jouw natuurlijke levensstijl en groei!
Clean Start 21 dagen detox
detox-cursusDirect Toegang

Page content

article content

Zembla: ‘Zoete verleiders’ in de suikerindustrie

Ik vermoed dat velen van jullie ook de uitzending van Zembla gezien hebben, over de suikerindustrie. Zelf heb ik uiteraard ook gekeken. En ik moet zeggen dat ik toch wel met verbazing heb gekeken! Naar aanleiding van de Miss Natural cursus ‘40 dagen zonder suiker‘ heb ik uit eigen ervaring al ondervonden dat bijna overal wel suiker zit. Zelfs in vleeswaren zit suiker. Maar dat er zoveel belangen in de handel en productie van suiker zitten, dat was toch wel een openbaring!

Wat viel mij op?

De volgende zaken vond ik echt opvallend in het Zemba-uitzending ‘ Zoete verleiders’:

  • We eten nu gemiddeld 35 kilo suiker, terwijl dit vroeger slechts 5 kilo was. Dat is zeven keer zoveel!
  • Baby’s hebben een aangeboren voorkeur voor zoet, mede door het drinken van moedermelk.
  • In babyvoeding (opvolgmelk) zit per 100 gram gemiddeld 35 gram suiker.
  • In het bestuur van de ‘onafhankelijke’ Suikerstichting zitten medewerkers van de Suikerunie.
  • In Brussel werkenheel veel lobbyisten, die er voor hebben gezorgd dat het zogenaamde stoplichtsysteem op voedingsmiddelen er niet is doorgekomen.
  • Van een blikje frisdrank worden kinderen al dik.
  • Scholen ontvangen een behoorlijke vergoeding van de leverancier van frisdrankautomaten.
  • De Suikerunie maakt verpakkingen suiker voor de voedingsmiddelenindustrie van 32 ton!
  • Suiker heeft hetzelfde effect op onze hersenen als cocaïne.

Suiker is big business!

Suiker levert heel wat geld op en is dus big business. Dit blijkt wel uit de vele mensen die in Brussel rondlopen en lobbyen voor de voedingsmiddelenindustrie. Het blijkt dat er veel geld mee gemoeid is om te zorgen dat bepaalde systemen wel of niet doorgaan. Een goed voorbeeld is het stoplichtsysteem. Met dit systeem kan de consument in een oogopslag zien of een product gezond is of niet. Nu is dat veel lastiger te zien, je moet hiervoor echt de kleine lettertjes op het etiket zoeken. En vaak zit het ook nog behoorlijk verstopt op een verpakking. Als je te weinig kennis hebt, of te weinig tijd, dan komt het dus vaak voor dat je iets koopt waar meer suiker in zit dan je had verwacht. Zelf had ik het laatst met een zakje gedroogde cranberry’s. Daar hoeft in principe geen suiker in te zitten, dacht ik. Toch maar even het etiket gelezen en wat bleek er zat ook een behoorlijke hoeveelheid rietsuiker in! Niet gekocht dus.

De Suikerunie promoot het gebruik van suiker

De Suikerunie is in Nederland de producent van alle suikerproducten. Zoals bijvoorbeeld het kilopak, de basterdsuiker, maar ook de groot verpakkingen bestemd voor de voedingsmiddelenindustrie. Toen zo’n 40 jaar geleden de zoetjes in opmars waren, is de Suikerstichting ontstaan. Dit is een zogenaamd onafhankelijke stichting die ons informatie moet geven over suiker. Ze noemen zichzelf ook wel Kenniscentrum voor suiker en voeding. Op de website staat vermeld dat “suiker prima past in een gevarieerde en uitgebalanceerde voeding die in overeenstemming is met de adviezen van de Gezondheidsraad”. Verder benadrukken ze voornamelijk beweging. De Suikerstichting bestaat nog altijd en heeft tegenwoordig zelfs een website, die zich speciaal richt op leerlingen van de basisschool: www.suikerwereld.nl. Ongelooflijk!

Wetenschappelijk onderzoek

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de invloed van suiker op onze gezondheid. Voor deze onderzoeken worden voornamelijk proefdieren, zoals ratten, gebruikt. Uit recent onderzoek is weer naar voren gekomen dat de combinatie van suiker en vet vooral een slechte combinatie is voor ons gewicht. Dit is zowel uit onderzoek met ratten als later met mannen gebleken.

Het blijkt ook dat veel wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt door de voedingsmiddelenindustrie. Dit maakt dat onderzoeken dus niet onafhankelijk zijn. Dat is altijd goed om in je achterhoofd te houden als je iets leest over een nieuw onderzoek.

Deskundigen aan het woord

In de Zembla-uitzending kwamen twee gerenommeerde voedingsdeskundigen aan het woord: Jaap Seidell en Martijn Katan. Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid bij de VU en doet veel onderzoek naar voeding en gezondheid. Hij heeft het boek Tegenwicht geschreven, samen met Jutka Halberstadt. Martijn Katan is emeritus hoogleraar voedingsleer en werkzaam geweest bij de VU. Hij heeft onder meer het uitermate interessante boekje Wat is nu gezond? geschreven.

Jaap Seidell gaf aan dat wij suiker nodig hebben voor onze hersenen. Het is echter niet de bedoeling dat wij zoveel suiker binnen krijgen dat we er dik van worden. Verrassend vond ik het gesprek bij het kinderdagverblijf. Daar vroeg Jaap Seidell waarom ze de kinderen diksap of roosvicee geven. Het antwoord was dat dit een logische stap is nadat kinderen de eerste maanden alleen melk hebben gedronken. Ik weet nog goed dat ik bij mijn eerste kind raar werd aangekeken op het kinderdagverblijf, omdat wij wilden dat hij thee te drinken kreeg. Het is eigenlijk helemaal niet raar. Gelukkig drinken mijn kinderen tegenwoordig ook graag water. En dat blijf ik vooral ook stimuleren!

Martijn Katan liep een rondje door de supermarkt om zo maar eens een paar producten te bekijken om te zien hoeveel suiker er in zit. Hij gaf aan dat producenten het zodanig op de verpakking zetten dat het lijkt alsof het niet zoveel suiker is. Verder staat het ook het liefst zo ver mogelijk weggestopt, bijvoorbeeld onder een randje van de verpakking of alleen op het omhulsel en niet op de losse producten in die verpakking. Het blijft dus belangrijk om de etiketten goed te lezen. Suiker komt namelijk in verschillende benamingen voor: glucose, glucosestroop, dextrose, etc.

Conclusie

Naar aanleiding van deze uitzending is mij weer eens duidelijk geworden dat we als consument alert moeten blijven op informatie over suiker en wetenschappelijke onderzoeken. Dat we de etiketten goed moeten blijven lezen. Dat we zeker suiker nodig hebben voor de hersenen, maar dat dit kan op een andere manier dan via de geraffineerde suikers. Suiker kun je ook via goede koolhydraten binnenkrijgen, zoals volkoren graanproducten, zilvervliesrijst of peulvruchten. Verder past beweging uiteraard bij een gezonde levensstijl. Al met al moeten we gewoon blijven opletten en vooral ons eigen plan trekken door zo gezond en bewust mogelijk te leven.

Heb je de Zembla-uitzending gemist? Bekijk ‘m hier op Uitzending gemist.

Heb jij de Zembla-uitzending ‘Zoete Verleiders’ gezien?

Deel jouw mening

Comment Section

10 reacties op “Zembla: ‘Zoete verleiders’ in de suikerindustrie


Door Bert op 20 april 2013

Heel goed wat je doet !!
Ik zat zojuist bij Zembla ook naar “De overbodige Griepprik” te kijken. Begrijp me goed; Ik ga niet meteen vliegend mee in elke mening die verkondigd wordt, maar is het niet ’t paard achter de kar spannen door mensen eerst ziek te laten worden door verkeerde voeding en ze vervolgens medicijnen te gaan geven ??
Met goed eten krijgen we met onze dagelijks benodigde voedingsstoffen ook onze dagelijkse preventie-medicamenten binnen, maar dat wel op de manier zoals de natuur het bedoeld heeft !!! Die mening heb ik wel ….


Door Eva van Zeeland op 22 april 2013

Bedankt Bert voor je reactie en het delen van je mening! Het is denk ik van belang om over alles je eigen mening te vormen en open te staan voor andere inzichten.


Door Judith op 28 maart 2014

Echt erg dat de suikerindustrie zoveel invloed heeft in Brussel en op scholen. Vooral dat laatste moet echt wat aan gedaan worden.
Zeker een mooie docu, maar soms ook wel een beetje te gekleurd.
“suiker verandert de hersenen” wordt er gezegd alsof dat iets ergs is; al onze ervaringen veranderen de hersenen. Suiker werkt misschien wel iets makkelijker in op ons beloningssyteem omdat we daar een evolutionaire voorkeur voor hebben, maar dramatischer dan dat is het niet.

Ook hadden die suikervrije drankjes in die studie natuurlijk ook geen of wienig calorieen, dus dat sluit niet uit dat die kinderen dikker werden van een calorie-overschot i.p.v. de suiker zelf. Op dat punt had die man van de suikerunie juist gelijk, hoe onobjectief hij verder ook mag zijn.

Het probleem is eerder dat je door suiker ongemerkt heel veel calorien binnen krijgt (zeker als je het wegdrinkt) en daardoor dikker wordt, plus dat het moeilijker is om alle dagelijkse hoeveelheden gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen omdat je al zo’n groot deel van je energie uit suiker haalt.
Dit wil niet zeggen dat al die suiker niet heel ongezond is, maar dat is een ander verhaal dan puur gewichtstoename.


Door Laurens op 1 maart 2013

Zeer interessante aflevering van Zembla, zoals wel vaker het geval is met dit programma. Het enige wat ik nog miste in de aflevering is het verschil tussen de witte suiker die wij nu voornamelijk kennen, en het soort suiker wat zo goed als onbewerkt is. Dit soort suiker is namelijk een stuk gezonder. Ook had ik graag het verschil willen zien de natuurlijk suikers wat in fruit zit bijvoorbeeld.


Door Monique op 27 februari 2013

Ik heb net de aflevering gekeken op uitzending gemist. En ik moet me echt inhouden om niet ontzettend kwaad te worden. Alles draait in deze wereld om geld. En alles wordt erdoor kapot gemaakt. Onze gezondheid, onze leefomgeving, enz. Of het nou gaat om suiker of brandstof of andere producten waar megabedrijven achter zitten. Daar kunnen wij als “kleine” burger toch niet tegenop??? Daar word ik best even moedeloos van…Door Rachel op 25 februari 2013

Toch jammer dat de wereld zo in elkaar zit… het gaat allemaal alleen maar om geld…


Door LiesVoedingsadvies op 25 februari 2013

Ik heb zelf in de kinderopvang gewerkt en wilde de kinderen d.m.v. een voedingsbeleid o.a. water en thee laten drinken. Je wil niet weten hoeveel leidsters hier tegen in opstand kwamen. Ben in ieder geval zo ver gekomen dat er geen siropen met zoetstoffen/kleurstoffen meer worden besteld, maar het zal nog jaren duren voordat leidsters én ouders achter het niet aanbieden van zoete drankjes staan. Helaas…


Door nicole op 25 februari 2013

Het mooiste van alles vond ik nog dat de meneer van de coca cola zei dat je daar ECHT niet dik van werd !!
Die suikerbussiness is inderdaad big , jammer dat de boeren daar zo weinig van zien die telen immer die suikerbieten…


Door Dagmar op 25 februari 2013

Ik heb de aflevering gezien! Vond het erg interessant en laat nogmaals zien dat we vooral zelf moeten kijken wat gezond is en wat niet…

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GRATIS MAGAZINE t.w.v. €4,95
Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten gratis in je mailbox.
Je blijft op de hoogte en kunt je elk moment weer afmelden!