datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers
18 juni 2013 
5 min. leestijd

De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers

In het boek ‘De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers’ zijn de schrijvers Yvonne van den Berg en Martine Botermans op onderzoek uitgegaan over wat er waar is van wat er wordt beweerd over E-nummers.

Het boek bevat informatie over de (on)schadelijkheid van E-nummers, gebaseerd op wetenschappelijke literatuur. De schrijvers willen met dit boek op een objectieve manier informeren over de gevolgen van E-nummers voor de gezondheid.

Ik mocht het boek lezen voor Miss Natural en het een kritische review geven. En we geven maar liefst 5 exemplaren weg!

de-veiligheid-en-schadelijkheid-van-e-nummersDuidelijke opbouw van het boek

De veiligheid en schadelijkheid van E nummers‘ heeft een duidelijke opbouw. Zo worden de E-nummers ingedeeld in de volgende categorieën:

  • Zoetstoffen
  • Vitamines
  • Azo-kleurstoffen
  • Glutamaat
  • Karmijn
  • Histamine-vrijmakers
  • Glycine

Iedere categorie begint met een korte inleiding, waarna wordt aangegeven welke E-nummers in de betreffende categorie door de schrijvers zijn onderzocht. Per onderzocht E-nummer staat aangegeven wat de functie en de oorsprong is, in welke producten het E-nummer wordt gebruikt en wat de aanvaardbare dagelijkse inname is. Ook geven de schrijvers aan wat de gezondheidsrisico’s zijn en wat hun oordeel is over het E-nummer na bestudering van wetenschappelijke literatuur.

Enkele E-nummers uitgelicht

Ik heb het boek ‘De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers’ erg kritisch gelezen voor deze recensie. En alhoewel ik vind dat de schrijvers Yvonne van den Berg en Martine Botermans het boek mooi hebben opgebouwd en veel E-nummers juist hebben beschreven en beoordeeld aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, heb ik toch enige kanttekeningen. Daarom wil ik een tweetal E-nummers uit het boek hier graag uitlichten: Aspartaam (E951) en Mononatriumglutamaat (E621).

Aspartaam (E951)

Binnen de categorie zoetstoffen kan uiteraard de controversiële zoetstof aspartaam niet ontbreken. Aspartaam staat al jaren in kwaad daglicht en wordt geassocieerd met allerlei gezondheidsklachten, zoals schade aan het zenuwstelsel, hoofdpijn, migraine, darmaandoeningen, hyperactiviteit, misselijkheid en aspartaam zou zelfs kankerverwekkend zijn.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) die onderzoek doet naar de veiligheid van E-nummers, doet momenteel een herevaluatie naar de veiligheid van aspartaam. Deze herevaluatie was aanvankelijk in 2020 gepland. De aanleiding is dat verschillende wetenschappelijke studies de veiligheid van aspartaam in twijfel trekken. Zo wijst een onderzoek op een mogelijk verband tussen aspartaam en vroeggeboorten en een ander onderzoek suggereert dat er een verhoogd risico op kanker bestaat. De ESFA is door de Europese Commissie gevraagd het onderzoek naar de veiligheid van aspartaam vervroegd uit te voeren.

In januari 2013 heeft de EFSA de eerste resultaten bekend gemaakt van deze herevaluatie. Aan de hand van deze resultaten concludeert de EFSA dat aspartaam veilig is bij de huidige aanvaardbare dagelijkse inname. De EFSA zou in mei 2013 met de definitieve resultaten komen, maar dit is uitgesteld naar november 2013. De EFSA kreeg namelijk veel kritiek van onafhankelijke experts omdat de EFSA bevooroordeeld zou zijn en sterk onder invloed zou staan van de voedingsmiddelenindustrie.

Het boek ‘De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers’ oordeelt letterlijk over aspartaam: “Er is geen bewijs is om te suggereren dat de consumptie van voedingsmiddelen met aspartaam een gevaar voor de gezondheid kunnen leveren of dat er een verband bestaat met betrekking op het ontstaan van kanker. Tevens is er geen link tussen aspartaam en schade aan het zenuwstelsel, verandering van het gedrag, toename van het hongergevoel en genotoxiciteit. Wereldwijd, zo gaat het oordeel verder, hebben meer dan negentig landen en veel wetenschappelijke adviesorganisaties waaronder de WHO (wereldgezondheidsorganisatie) aspartaam veilig ondervonden.”

Het lijkt mij iets te stellig om te zeggen dat er geen bewijs is dat aspartaam schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Miss Natural heeft dan ook bij de uitgever van het boek aangegeven het hier niet mee eens te zijn. Gelukkig kon men zich hierin vinden en in de volgende druk zal dit, op aanraden van Miss Natural, worden aangepast

Mononatriumglutamaat (E621)

Nog een E-nummer waarover veel discussie bestaat is, is de smaakversterker mononatriumglutamaat ofwel E621. Er zijn bronnen die vermelden dat het een neurotoxische stof is dat de neuronen (zenuwcellen) in de hersenen kan aantasten. Andere gezondheidsklachten die worden gemeld zijn onder andere darmklachten, benauwdheid, slapeloosheid, hartkloppingen, hoofdpijn, misselijkheid.

Het oordeel van het boek is: “Tot nu toe is er geen sterk wetenschappelijk bewijs voor de negatieve effecten van dit additief op de gezondheid. Glutamaat kan dus door de overgrote meerderheid van de consumenten veilig worden geconsumeerd.”

Er zijn veel tegenstrijdige berichten over E621, daarom kan ik me voorstellen dat het lastig is om te bepalen wat nu daarvan waar is. Maar de laatste zin in het oordeel, waarin wordt gesteld dat glutamaat dus door de overgrote meerderheid van de consumenten veilig kan worden geconsumeerd, vind ik nogal een stellige uitspraak. Er is volgens de schrijvers geen sterk wetenschappelijk bewijs voor de negatieve effecten van mononatriumglutamaat, anderzijds is er ook geen bewijs dat er geen negatieve effecten zijn. Gelukkig wordt ook hier in de volgende druk een aantekening van gemaakt!

Conclusie

Een van de conclusies van de schrijvers is: “Hoewel E-nummers aan veel producten worden toegevoegd, is de daadwerkelijke hoeveelheid E-nummers die wij als additief via onze voeding binnenkrijgen beperkt. Het is in de meeste gevallen dan ook onwaarschijnlijk dat er klachten zullen ontstaan na het nuttigen van producten met E-nummers”.

Het lijkt mij waarschijnlijker dat, juist doordat aan zo veel producten E-nummers zijn toegevoegd, je wél grote hoeveelheden E-nummers kunt binnenkrijgen via je voeding. Daarnaast zou ik niet durven concluderen dat het in de meeste gevallen onwaarschijnlijk is dat er klachten ontstaan na het nuttigen van producten met E-nummers. Dit is namelijk niet volledig te onderzoeken en er zijn van bepaalde E-nummers wel degelijk klachten bekend.

Verder concluderen de schrijvers dat alle additieven in de EU moeten worden goedgekeurd door de EFSA voordat ze een E-nummer krijgen. Alle E-nummers zijn dus door de Europese overheid gecontroleerd en veilig bevonden. Additieven worden inderdaad eerst uitgebreid onderzocht door de EFSA of ze veilig zijn, voordat ze een E-nummer krijgen. Toch blijft van veel E-nummers onduidelijk wat de effecten zijn op de gezondheid. E-nummers worden uitvoerig getest, maar deze tests zijn niet altijd sluitend. Daarnaast zijn er geluiden dat de EFSA onder invloed staat van de voedingsmiddelenindustrie en dan rijst de vraag hoe onafhankelijk de EFSA dan eigenlijk is.

Het boek is makkelijk leesbaar en heeft een duidelijke structuur. Er staat veel informatie in over de belangrijkste E-nummers. Aan het eind van het boek staat een overzicht van E-nummers die zijn toegestaan in biologische producten en een lijst met E-nummers van (mogelijk) dierlijke oorsprong. Deze laatste is handig als je vegetariër bent. Ook staat er een overzicht in van de E-nummers op naam in alfabetische volgorde en op nummer.
Het boek rekent af met volgens de schrijvers onwaarheden en onvoldoende wetenschappelijk bewezen beweringen over E-nummers. Ik vind echter dat de schrijvers bepaalde E-nummers, zoals hierboven beschreven, onterecht als onschadelijk bestempelen na bestudering van wetenschappelijke literatuur, terwijl dit naar mijn mening niet altijd zo stellig kan worden beweerd.

Win het boek ‘De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers’

Miss Natural mag 5 exemplaren weggeven van ‘De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers’ van Yvonne van den Berg en Martine Botermans. Wil jij kans maken? Laat dan onder dit artikel in een reactie weten waarom jij het boek wil lezen en wie weet ligt het dan binnenkort bij jou in de brievenbus!

Waarom wil jij ‘De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers’ lezen?

 

 

De 5 winnaars zijn geworden:

Carolien, Evelien van de B., Mitze, Chantal S. en Marie-José T. Gefeliciteerd! Jullie krijgen het boek ‘De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers’ toegestuurd.

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
LindaH
Door

LindaH

op 18 Jun 2013

Dit lijkt me een heel interessant boek! Uiteraard voor mezelf, maar ook voor in mijn werk (ik ben beginnend maatschappelijk werker die vanuit een holistische benadering mijn cliënten probeer te ondersteunen, dus ook op voedingsgebied) en voor mijn broer, die langzaam maar zeker de waarheid achter de voedingsindustrie aan het ontdekken is. Goed dat jullie nu aandacht besteden aan dit thema, hopelijk bereikt de boodschap vele mensen.

Marie-José Thijssen
Door

Marie-José Thijssen

op 18 Jun 2013

Het is een 'must have' voor in mijn eigen keuken en in mijn praktijk. Waar ik mensen adviseer ook over voeding. Dan is dit boek onmisbaar om ook anderen weer wegwijs te maken in wondervoedselland. Waar de voedingsindustrie alleen maar denkt aan geld verdienen en hoe kunnen we dat het beste doen met de 'toegestane' en vaak ongezonde mogelijkheden. Hierin dient verandering te komen en hieraan wil ik mijn bijdrage leveren.

Janis
Door

Janis

op 18 Jun 2013

Na 1,5 jaar vol gezondheids problemen, ziekenhuis opnamen en operaties is het nu tijd geworden om heel lief voor mezelf en mijn lichaam te zijn. Goed en gezond eten staat dan ook erg hoog op het lijstje. Alle informatie wat goed of niet goed voor je is lees ik dan ook erg graag! Dit boek is dan zeker ook meer dan welkom!

Marjolein
Door

Marjolein

op 18 Jun 2013

Het lijkt me dat de schrijvers een lastige taak hadden: er kunnen een hoop mensen zijn die negatieve ervaringen met een bepaalde stof hebben, maar dat hoeft dan nog niet noodzakelijk uit wetenschappelijk onderzoek naar voren te komen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat toekomstig onderzoek niet iets anders kan uitwijzen, op basis van nul-resultaat kun je nooit conclusies trekken. Toch vind ik het heel goed dat ze het op z'n minst geprobeerd hebben. Het is soms zo moeilijk om op dit gebied objectieve informatie te vinden! Ik zou het boek dan ook heel graag lezen. En nog even wat E621 betreft: ik kon er ook niet tegen, ik heb met enorme jeukende galbulten rondgelopen voordat ik wist dat het daarvan kwam. M'n omgeving geloofde het eerst niet ("E-nummers zijn toch veilig?"), maar zodra ik dat uit m'n voeding bande was het over. Misschien voor een groot deel van de bevolking veilig, maar niet voor mij!

Katrijn
Door

Katrijn

op 18 Jun 2013

Na jaren glutenvrij en een fructosebeperkend dieet gevolgd te hebben, werd me vorige week meegedeeld dat mijn allergieën zijn verschoven... Intussen zou ik intolerant zijn aan verscheidene E-nummers (sulfieten, glutamaten, kleurstoffen, salicylzuuur etc.) Opnieuw ben ik in de gezondheidsboeken gedoken en lijkt mij dit boek ideaal om mij verder te begeleiden naar een gezonder en basic dieet, met een beperking van de E-nummers!

Kim
Door

Kim

op 18 Jun 2013

Het is moeilijk om zonder E-nummers te eten, maar niet onmogelijk. Het is onmogelijk om zonder toevoegingen te eten. Stel je voor hoe saai ons eten zou worden zonder paprikapoeder, zout of kurkuma. Dat gezegd hebbende, er bestaan toch ook zogezegd natuurlijke E-nummers? Zeewier (heb ik ooit gelezen) staat weleens als E-nummer vermeld, maar is niet slecht voor ons? Of sla ik hier nu volledig de plank mis? Ik zou dit graag leren uit het boek, om goede, voedende producten uit het enorme aanbod te kunnen filteren.

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 18 Jun 2013

Toevoegingen zoals kruiden (die soms ook als E-nummer benoemd worden) zijn geen probleem. Het zijn veelal gedroogde kruidenplanten of zaden en ook zout is natuurlijk (Keltisch zeezout bevat ook nog nuttige mineralen). Van die Ve-tsin/E621 krijg ik ook last...hartkloppingen en dorst.. na uit-eten gaan omdat restaurants het soms gebruiken.

daniela
Door

daniela

op 18 Jun 2013

Jarenlang heb ik last gehad van een candida infectie. Volgegooid met antibiotica maar het kwam elke keer weer terug. Toen wijste iemand mij op het candida dieet. Het weglaten van.zoveel mogelijk suikers en koolhydraten. Binnen no time was ik candida vrij!! Zo zie je maar wat voeding met je lichaam kan doen! Tijd om me hier verder in te verdiepen.

Leoni
Door

Leoni

op 18 Jun 2013

Ik doe graag mee met deze winactie! Ik ben veel met voeding bezig. Ik moet veel medicatie slikken en dat is al chemisch genoeg, door bewust te eten hoop ik te bereiken dat mijn lichaam gezond blijft ondanks alle pillen!

Marcella
Door

Marcella

op 18 Jun 2013

Hi! Leuk artikel, ik ben erg benieuwd naar het boekje. Al een tijdje is bij mij de knop om en ben ik biologisch en zo gezond mogelijk gaan eten. Ik vind voeding fascinerend en wil me er graag meer in verdiepen. Over E-nummers wordt zo veel geschreven en ik zou graag met dit boekje overzicht krijgen wat E-nummers met je doen. Succes met de actie!

Chantal Stuut
Door

Chantal Stuut

op 19 Jun 2013

Sinds jaar en dag heb ik last van een chronisch pijnsyndroom welke gepaard gaat met constante vermoeidheid. Daarnaast heb ik de aandoening ADHD en slik ik dus een hoop medicijnen. Sinds ik E-nummer vrij leef, geen suiker meer binnen krijg en geen tarwe meer eet heb ik 50% meer energie als daarvoor. Ik kan weer zelfstandig dingen doen en geniet weer meer van het leven. Maar zoals met zoveel dingen wil ik wel alles er van weten, ik ben onwijs bezig met mij te verdiepen in deze stof van wetenschappelijke onderzoeken tot alle dieet boeken. Daarom zou ik dit boekje graag willen hebben, ik zou zo graag meer over e-nummers lezen dan ik tot nog toe gedaan heb.

Nathalie
Door

Nathalie

op 19 Jun 2013

Ik zou graag het boekje willen winnen, omdat ik dan alleen objectieve informatie over E-nummers heb, overzichtelijk in 1 boek. Op het internet staat te veel informatie, die je dan zelf ook nog eens moet gaan inschatten op de waarde van die artikelen. Pfffff ik wordt daar E-gek van!

Nathalie
Door

Nathalie

op 19 Jun 2013

Nog even iets; Overigens is het jammer dat ze de WHO als betrouwbare bron hanteren, laatst nog een programma gezien bij NTR Focus over dat het gebruik van maissiroop in plaats van suiker in de voedingsmiddelenindustrie aantoonbaar bewijs levert als oorzaak nummer 1 in overgewicht (http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1351103). De WHO zou hier een rapport over uitbrengen, maar is bezweken onder de dreiging dat de Amerikaanse bedrijven hun miljoenensubsidie voor de WHO zou intrekken.....het rapport is nooit uitgebracht!

bernice
Door

bernice

op 19 Jun 2013

Ik krijg vaak vragen over gezonder leven en eten in mijn massagepraktijk. Met dit boek zou ik mijn verhaal feitelijk kunnen onderbouwen. Erg welkom! Bernice

Sanne
Door

Sanne

op 19 Jun 2013

Ik zou graag het boekje willen winnen omdat ik nog niet zolang bezig ben met gezond eten en ik de extra informatie wel kan gebruiken. Ik heb namelijk een chronische darm ziekte waar ik veel last van heb en waar in mijn beleving voeding een grote rol speelt. Daarnaast ben ik op dit moment zwanger en wil ik me kleine zometeen zo min mogelijk rommel geven en dus zo'n gezond mogelijke start geven.

Merel
Door

Merel

op 19 Jun 2013

Als startende ondernemer begeleid ik mensen naar een gezondere levensstijl. Dit doe ik doormiddel van voedingsadvies in combinatie van beweging. Het eten van onbewerkte voeding komt in mijn adviezen altijd duidelijk naar voren. Het is wat tegenstrijdig want mijn vriend werkt in de aroma industrie. Mijn "allergie" tegen E-nummers wordt dan ook vaak de kop in gedrukt. Vaak worden deze toch allemaal als slecht beschouwd. Juist in aroma-industrie (die vergelijkbaar is met de E-nummer industrie) merk je dat er veel producten met de meer natuurlijke varianten werkt. Daar ik er van overtuigd ben dat geheel natuurlijk eten, helaas niet voor iedereen is weggelegd denk ik dat dit al een mooie trend is. Met dit boek denk ik dat wij thuis wel wat discussies kunnen verduidelijken :)

Annette Wessels
Door

Annette Wessels

op 19 Jun 2013

Het boek lijkt me interessant omdat er gesproken wordt over de wetenschappelijke onderbouwing. Ik ga liever voor de feiten dan de fabels.

Astrid van Lier
Door

Astrid van Lier

op 19 Jun 2013

In de week van de E-nummers ben ik gewapend met een app op mijn mobiel boodschappen gaan doen,heb ik zelfs een vriendin bewuster kunnen maken van de voordelen van E-vrije voeding en het allerbelangrijkste is dat ik er achter ben gekomen dat ik nog veel te leren heb op dit gebied. Ook ik heb meerdere boekjes over E-nummers. Deze boekjes zijn niet echt overzichtelijk of compleet, net als mijn app op mijn mobiel. Gezonde voeding vraagt om een gezonde dosis doorzettingsvermogen en vooral plezier houden in wat je leert en wat je al weet over voeding. Super dat hier aandacht aanbesteed wordt.

Karin
Door

Karin

op 19 Jun 2013

Een leven zonder e-nummers is bijna onmogelijk, maar met zo'n extra gids erbij, geeft me weer moed om verder te onderzoeken hoe we dit gaan oplossen. Ik vermoed dat het toekennen van een E-nummer altijd fout gaat, omdat bij elke aanvraag opnieuw uitgetest wordt op dat ene E-nummer.. Maar als we overal E-nummers in toevoegen, krijgen we massa's binnen en daar gaat het volgens mij fout.. Eet maar eens paprika chips, met light drinken en daarbij nog wat toastjes met een 'overheerlijke' kipkerriesalade... Dan heb je een prachtige coctail!

Maaike
Door

Maaike

op 19 Jun 2013

Dit boek zou ik graag willen winnen, omdat ik een keer in de zoveel tijd een rare huiduitslag heb op mijn rug en ze hier niets op kunnen vinden. Daarom wil ik graag kijken of e-nummers hier invloed ophebben. En daarnaast om mijn vriend in te laten zien wat voor troep er eigenlijk allemaal in voedsel zit.

Amy
Door

Amy

op 19 Jun 2013

Hoihoi, ik zou dit boek wel graag willen winnen. Nu doorzoek ik het internet en wordt geslingerd van site naar site... Een boek met alle info zou erg prettig zijn. Die kan ik in de keuken zetten en zo snel&dagelijks raadplegen! Groetjes Amy

Barbara
Door

Barbara

op 19 Jun 2013

Ik zou dit boekje graag in huis hebben omdat de E nummers er weer anders worden geanalyseerd. Ze worden naar ik begrijp van 2 kanten belicht. Misschien wordt hiermee "paniek" rondom E nummers enigszins teruggedrongen, wat voor mij de kijk op E numemrs overigens niet verandert. Mijn menig blijft dat ze niet in je lichaam thuis horen. Wat mij dan wel aanspreekt van dit boekje is hoe bepaalde zienswijzen tot stand komen, het wetenschappelijke aspect rondom Enummers. Ook ben ik benieuwd naar wat er dan wordt verstaan onder "aanvaardbare inname". In ons gezin wordt er altijd E nummer vrij gekookt, maar (schoolgaande)kinderen krijgen op allerlei manieren toch E nummers binnen. Zoals bij traktaties , of wanneer er iets in een kantine wordt gekocht. Aangezien je ze ook niet alles wilt/kunt "verbieden" Zou ik graag weten wat er dan op E nummer gebied nog aanvaardbaar is. De eenvoudigste oplossing is voor mij: gewoon fruit mee naar school en brood thuis klaarmaken, maar in de praktijk blijft dit toch moeilijk. Kortom het boekje zou een waardevolle aanvulling zijn op wat ik al weet en de toepassing van E nummer vrij eten binnen ons gezin kunnen ondersteunen. Wellicht kan ik dan ook met goede onderbouwing de mensen in mijn omgeving attent maken op de risico's van E nummers.

Anny
Door

Anny

op 19 Jun 2013

Hallo, Ik zou graag dit boek willen winnen, omdat ik er achter ben gekomen dat ik gevoelig ben voor E621 Ve-tsin. Ik eet zo goed als mogelijk zonder de e-nummers en zo puur mogelijk, maar wil nu ook kunnen achterhalen waarom je die klachten kunt krijgen. Ik hoop daar met dit boekje achter te kunnen komen. Gr. Anny

Anna
Door

Anna

op 19 Jun 2013

Ik eet graag gezond,en wil me graag verdiepen in dit boek. Hoe meer ik weet,hoe gezonder ik eet!

Isabel
Door

Isabel

op 19 Jun 2013

Dit boekje lijkt mij DE manier om mijn man en daarmee ook mijn kinderen eindelijk te kunnen overtuigen zo veel mogelijk onbewerkt voedsel te eten zonder E-nummers. Ik zelf ben al overtuigd, maar om het eten van onbewerkt voedsel zonder E-nummers over te brengen op mijn kinderen, heb ik echt de overtuiging van mijn man nodig. Want wat kun je nog zeggen als papa WEL eet wat de kinderen niet mogen eten......?? Dus dit boekje is meer dan welkom!!

Darlene van Splunter
Door

Darlene van Splunter

op 19 Jun 2013

Na 8 jaar ben ik erachter gekomen dat ik glutenvrij moet leven, zodoende ook eindelijk zwanger geworden! Dus ik eet al anders, en probeer goed op de overige voeding te letten. Dit boek zal een goede aanvulling zijn op de weg die ik aan het bewandelen ben!

Inge
Door

Inge

op 19 Jun 2013

Ook ik zou het boekje wel graag willen winnen. Ben ook al een paar jaar op zoek naar een gezonder eetpatroon. Een keer kanker vond ik wel genoeg!

Bernice
Door

Bernice

op 20 Jun 2013

Ik zou het boek weggeven aan iemand om zo nog meer mensen bewust te maken hoe slecht e-nummers voor je zijn. Hoe mooi is het als je iemand een boek kan geven wat wetenschappelijk onderzoek bewijst?

Mirella
Door

Mirella

op 20 Jun 2013

Goede, kritische review. maakt me nieuwsgierig naar het boek.

Elise
Door

Elise

op 20 Jun 2013

Sinds kort ben ik bezig met het mijden van e-nummers, dit op aanraden van een collegaatje bij wie vorig jaar darm en lever kanker was vast gesteld. Het zkh had haar verteld dat ze maar beter alvast haar begrafenis kon haar regelen. Nu, nog geen jaar later is ze helemaal vrij van kanker. Een betere motivatie om te beginnen met het mijden van e-nummers is er volgens mij niet. Ik had altijd een tekort aan energie, maar daarin voel ik veel verbetering. Op naar nog meer positieve veranderingen door zonder e-nummers te gaan leven!!

Marie-José Thijssen
Door

Marie-José Thijssen

op 21 Jun 2013

Dat is net weer een handig boekje om ook in mijn praktijk te hebben zodat ik er voor mezelf verder mee kan en voor anderen.

me&mybaby
Door

me&mybaby

op 21 Jun 2013

Sinds een aantal jaren weet ik dat ik een spastische darm heb en ben ik meer op mijn voeding gaan letten. Van vele E-nummers weet ik nu dat mijn lichaam hier niet tegen kan. Op het moment ben ik zwanger en let ik hier nog meer op. Ik wil niet dat ons nog ongeboren kindje al die rotzooi in haar lichaampje krijgt door mijn toedoen. Veel heb ik zelf al via google opgezocht, maar dit boek zou een zeer grote bijdrage zijn om mijn zwangerschap met gezonde voeding af te ronden en ons kindje zonder slechte E-nummers op te laten groeien. Ik ben ervan overtuigd dat vele allergieën en ziekten de gevolgen zijn van al die E-nummers die in ons voedsel worden gestopt. I

Tessa
Door

Tessa

op 21 Jun 2013

Als ik hem niet win koop ik hem toch! ;-) In september start ik met de opleiding natuurvoedingsdeskundige als onderdeel van langere opleiding. Ik vind de uitspraak van Hippocares: let your food be your medicine en your medicine be your food zo pakkend. Vanuit mijn opleiding ga ik deze stelling uitvoeren, prive ben ik al langer bezig met gezonde voeding. Inmiddels ruim anderhalf jaar suikerloos, nu tijd voor de volgende verandering: carriereswitch en gezonde voeding verder doorvoeren! Mij heeft het goed geholpen bij een aantal gezondheidsklachten zoals reumatische klachten. I'm al believer!!

suzanne
Door

suzanne

op 21 Jun 2013

Ik zou dit boekje weer een mooie aanvulling vinden in mijn steeds groter wordende boekenverzameling over voeding en gezond leven. Inmiddels ben ik door zo natuurlijk mogelijk te leven en eten, 40 kg afgevallen en voel ik mij veel beter. Ik heb veel minder last van de gezondheisprobelmen die ik eers had, nauwelijks nog migraine en hoofdpijn. Het mijden van suiker en o.a. aspartaam en E621 heeft daar zeker aan bijgedragen. Soms kom ik in de biologische winkel toevoegingen tegen waarvan ik niet weet of ze ok zijn. Daarom zou ik hier nog meer over willen lezen en te weten komen. Ik blijf nog steeds ontdekken en dit boek zou daarbij kunnen helpen.

marielle
Door

marielle

op 21 Jun 2013

Dolgraag maak ik kans op dit boek!! Waarom?? Ik ben me sinds kort erg aan het verdiepen in deze materie. Vanwege eetproblemen is goede voeding voor mij extra belangrijk en ik voel me erg aangetrokken tot dit onderwerp. ik wil me er meer in verdiepen en er meer over weten/leren. Dit lijkt me een unieke kans! vr. gr.

Sofie
Door

Sofie

op 22 Jun 2013

Enummers onschadelijk? Dat is nieuw voor mij, dus kom maar op met die argumenten :)

Mitze
Door

Mitze

op 22 Jun 2013

Ik probeer nu het zomer is om groente & fruit te eten : dat is een wens in mijn hoofd. Maar het probleem is, ik ben weggeweest en voor een lange tijd heb ik veel buiten de deur in restauranten moeten eten, in plaats van mijn eigen eten. En nu heb ik het probleem, dat ik alleen maar gekookt voedsel wil eten (beter gezegd mijn hersenen dan) Iemand vertelde me, dat het probleem van dwanggedrag met mijn eten te maken heeft met E-nummers, je kunt niet stoppen met dat eten en raakt aan verslaafd. Mijn mond wilt slecht eten, Chinees restaurant eten en vette voedsel wat ik al die tijd in restauranten heb gegeten, maar, mijn hersenen willen dat helemaal NIET, want ik voel me misselijk , heel slecht als ik Chinees eten vet, gefrituurd en gekookt en om te haverklap gewoon honger en willen eten, maar geen energie, ik val na het eten in slaap en kan niet helder nadenken. Maar ik mis de smaak van het eten op mijn tong, maar voel me verschrikkelijk vol en slecht Dat komt door de E nummers, je hebt dan geen controle meer over je eten. Dat heb je helemaal niet als je groente en fruit eet. Je hebt niet het gevoel, dat je niet kunt stoppen. Dat heeft dus iemand aan mij uitgelegd. Nooit geweten. En ik ben niet iemand die dit soort dingen normaal eet. Ik kan nu gewoon ineens NIET meer stoppen. Chips, vet, zoutig, chinees, garnalen, gekookt voedsel, zoet. Heel vreemd ben ik geworden.

Joli de Wolff
Door

Joli de Wolff

op 24 Jun 2013

Ik ben sinds een tijdje erg bewust bezig met voeding en hoe je lichaam daarop reageerd. Ik merk zelf dat als ik toch gezondigd heb met E-nrs datik misselijk word en hoofdlijn heb de volgende dag. Ik zou heel graag willen weten of het echt daardoor komt en wat dat gevoel veroorzaakt en welke nummers je het beste kunt vermijden. Mvg Joli

D. Janssen
Door

D. Janssen

op 01 Jul 2013

Lijkt me een interessant boek! Al tijdje bezig met gezonder eten en dit boek is een goede aanvulling daarop!

Carolien
Door

Carolien

op 06 Aug 2013

Mijn zoon heeft adhd en slikt ritalin, uit een vegatest die hij gedaan heeft blijkt dat hij geen E-nummers en suiker mag eten. Als hij dat niet eet hoeft hij geen ritalin te slikken. Ik ben me er half in gaan verdiepen maar o ve ral zit dat in!!! heb het een poosje van me afgezet omdat ik dacht dat het geen doen was maar nu ik deze site heb gevonden krijg ik weer hoop. Misschien dat dit boek me erbij kan helpen...

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 07 Aug 2013

Hoi Carolien, bedankt voor je reactie! Dit laat weer eens zien wat E-nummers met je kunnen doen. En wauw, geen ritalin (= hard drugs) meer nodig, dat is toch geweldig! Tip; meld je even aan voor de gratis "Week zonder E-nummers", zie https://missnatural.nl/gratis-e-nummers-week/

Sanne
Door

Sanne

op 22 Aug 2013

Ik zou het boek graag willen winnen, omdat ik nog niet bekend ben met e-nummers en daarom meer over zou willen leren.

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine