datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Koken met vergeten groenten bij de Historische Groentehof
19 november 2013 
4 min. leestijd

Koken met vergeten groenten bij de Historische Groentehof

Een tijdje geleden was ik met een familie uitstapje een kookworkshop gaan doen bij de Historische Groentehof in Beesel en ik was meteen enthousiast. Wat een geweldige plek met zoveel groenten en fruit! En heel veel soorten waar ik nog nooit van had gehoord. We hebben die middag heerlijk gekookt in een van de vier gezellige en knus ingerichte kookstudio’s met zowel bekende als onbekende groenten, fruit, kruiden en zelfs eetbare bloemen. Uiteraard moesten we ook zelf oogsten en mochten we nemen wat we wilden. Een lekkere tip was dan ook de kruidenthee van wollige munt en chocolademunt. Reden genoeg voor mij om nog een keertje terug te gaan, én om hier een artikel over te schrijven. Mijn ‘Miss Natural hart’ ging er in elk geval sneller kloppen van deze oase van groenten en fruit!

Vergeten groenten

Vergeten groenten. Met deze term worden groenten aangeduid die ‘vroeger’ heel normaal waren in het Nederlandse menu, maar tegenwoordig vrijwel niet meer voorkomen en zelfs onbekend zijn bij een groot publiek. Het aanbod van groenten in de supermarkt en bij de groenteboer is steeds schaarser geworden. Er liggen wel het hele jaar door sperziebonen, tomaten en bloemkool, maar niet de groenten die van oudsher in Nederland geteeld werden.

Oud Hollandse kookworkshops en meer!

De Historische Groentehof en kookstudio zijn in 2003 opgericht door Jac Nijskens. Hij wilde Oud Hollandse kookworkshops gaan geven en al speurend in de boeken kwam hij groenten en fruit van vroeger tegen. Zo is hij gaan zoeken en telen. Inmiddels telt de tuin ruim 550 rassen vergeten groenten, kruiden en fruit op een terrein van 5 hectare grond. Hier wordt veel liefde en aandacht geschonken aan de gewassen die onze voorouders in leven hielden met de meest grappige namen: huttentut, buggenumse muuskes, brave Hendrik, heilige boontjes, keukenmeidenverdriet, wokkelgroente, blije bietjes, rabarber, tripmadammekes en ga zo maar door.

Een bezoek aan de Historische Groentehof is echt een geweldige ervaring. Je kunt er zelfs overnachten, ze hebben er twee vakantiehuisjes. Er is van alles te doen: rondleidingen, kookworkshops, proeverijen en diners. En wil je met een klein groepje een rondleiding, dan kan dat op afspraak. Ook leuk om te vermelden is dat ze er appeltaart en worteltaart maken en verkopen, ook op bestelling. De kookworkshops zijn voor groepen vanaf 8 tot 150 personen. Of je nu kunt koken of niet dat maakt niet uit er wordt gezorgd dat je een mooie maaltijd maakt waar je trots op mag zijn.

Vergeten groenten uitgelicht

Ik zal een aantal groenten toelichten:

  • Pastinaak, pinksternakel of witte peen is een inheemse groente die al heel oud is en wordt de laatste tijd opnieuw in ons land verbouwd. Pastinaak is  zeer mineraalrijk en bevat insuline. Dit maakt de groente dus zeer geschikt voor diabetici. Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 à 4 dagen en het liefst in een geperforeerde plastic zak in de groente-la van de koelkast. De witte wortel is minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij.
  • Schorseneer is een lange zwarte wortel die van binnen wit is. Het schillen van de wortel kan een beetje lastig zijn, omdat er tijdens het schillen een melkachtige kleverige stof wordt afgescheiden. Dit verklaart waarom deze groente ook keukenmeidenverdriet of huisvrouwenleed wordt genoemd. Om verkleuren te voorkomen moeten de geschilde stukken meteen in water met azijn gelegd worden. Het is ook mogelijk om ze in de schil te koken en daarna de schil eraf te schrapen. De smaak en textuur doen denken aan die van de asperge.
  • Rabarber is een zeer oude groente, die verwant is aan boekweit. Het geneeskrachtige gebruik en de teelt is in China en Mongolië begonnen. Een ontdekkingsreiziger bracht deze plant honderden jaren geleden mee. Hij trok over land naar het Oosten. Na de Poolse grens begon een onbekend woest land vol wilde stammen en gevaarlijke volkeren, tot aan de Chinese grens aan toe. In dit land van de ‘Barbaren’ langs de rivier de ‘Rha’, de oude naam van Wolga, groeide een voor het Westen onbekende plant. En zo verkreeg deze plant de naam van de vindplaats, ‘Rha-Barbarum’, oftewel Rabarber. De smaak is bitter, maar na een goede bereiding is het heerlijk, bijvoorbeeld in een lekkere crumble.
  • Brave Hendrik is een zeer oude inheemse groente. De naam ‘Brave Hendrik’ is afgeleid van een plant die bekend staat als ‘Boze Hendrik’. De zaden van de Brave Hendrik worden in Duitsland gebruikt om kippen te mesten, dus daar heet de plant ‘Fette Henne’. De wortelen worden ook wel gebruikt om aan schapen te voeren die hoesten om hun geneeskrachtige werking. De smaak van het blad is mild en zacht. Het puntige blad eten als spinazie, dus koken en afgieten. Serveren met een klontje boter. De jonge scheuten koken als asperges en op dezelfde wijze opdienen. Dit is zonder meer het beste stuk van de Brave Hendrik.

Speciale aanbieding voor Miss Natural leden!

Jac Nijskens van de Historische Groentehof heeft speciaal voor Miss Natural een leuke actie! Wanneer je een kookworkshop reserveert en hierbij de code ‘Missnatural’ vermeldt, dan mag je aan het eind van de workshop nog een tas met heerlijke groenten, die Jac voor je klaar zet mee naar huis nemen, om thuis nog eens heerlijk na te genieten in je eigen keuken.

Recept: Kruiden crème met eetbare bloemen

Hier alvast een lekker recept om in de stemming te komen!

Dit heb je nodig voor circa 10 personen:

  • 10 bloemen van de Oost-Indische kers
  • 3 bloemen goudsbloem
  • 20 sprieten bieslook
  • 3 sprieten pijplook
  • 5 x venkelbloem of tak
  • 5 takjes peterselie
  • 110 gram roomkaas

Zo maak je het klaar:

  1. Let op dat de bloemen en kruiden goed mals zijn. Hak de bieslook, peterselie, venkel en pijplook fijn en pluk van de goudsbloem de blaadjes eraf.
  2. Meng de kruiden met de roomkaas en meng de hele Oost-Indische kers mee.
  3. Voeg peper en zout toe naar smaak, richtlijn is 1 keer draaien per persoon aan de pepermolen. Neem als zout maldonzout.

Ik hoop dat ik je nieuwsgierig heb gemaakt en geloof me het echt de moeite waard een keer heen te gaan!

Kook jij met ‘vergeten groenten’?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine