Ook Wilfred Genee heeft het te pakken: het gezonde voedingsvirus! Deze bewustwording begon bij zijn vrouw Lili, die zich tijdens de zwangerschap van hun eerste kind steeds meer ging verdiepen in voeding en het effect op het lichaam. Inmiddels zijn er twee boeken verschenen vanuit hun organisatie Vullen of Voeden en inspireren ze naast voetbalkantines nu ook sportkantines om gezondere keuzes te maken. Een stel met een prachtige missie!
7 vragen aan Wilfred Genee
1. Van welke voeding dacht jij voorheen dat je goed bezig was, maar waarvan je nu weet dat dit toch niet zo’n gezonde keuze is? Brood. Al was het alleen al door de kreet: Brood, daar zit wat in. Inmiddels doseer ik daar nu mee.
2. Had je vroeger last van vage klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, buikpijn, etc. die verdwenen zijn sinds je bewust bent gaan eten? Met name mijn vermoeidheid en mijn maagklachten zijn aanzienlijk afgenomen. Al is vermoeidheid met 2 jonge kinderen nooit helemaal uit te sluiten. Maar zeker de vermoeidheidsdip in de middag is nu meestal verdwenen.
3. In alles dat je doet wil je de beste zijn, ben je met voeding ook heel precies of ben je daarin geen mister perfect? Nee, ik ben zeker geen mister perfect. Friet blijft mijn guilty pleasure. Het is ook de grondgedachte achter “Vullen of Voeden”. Op zijn tijd mag je best vullen, maar probeer vooral genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen.
4. Je hebt twee kinderen, is er ook een snoeptrommel in huis en wat zit daar dan in? Jazeker. Het is dan toch voornamelijk snoepgoed met een biologische inslag.
5. Je werkt voor de televisie en hebt daardoor onregelmatige werktijden, hoe maak je dan bewuste keuzes of neem je alles zelf mee vanuit huis? Helaas zorgt die onregelmatigheid er wel voor dat ik soms ben overgeleverd aan de voeding onderweg. Gelukkig is het verkrijgen van een salade en wat groentes vandaag de dag steeds gemakkelijker
6. Naast voetbalkantines hebben jullie nu ook een campagne om alle andere sportkantines gezonder te maken. Welke stappen zijn daar nu al gemaakt en waar loop je daar tegenaan? Het aantal kantines dat zich inmiddels heeft aangemeld is inmiddels ongeveer gelijk aan elkaar. Dus naast de voetbalkantines komen er ook steeds meer andere kantines bij. Vooral de maneges melden zich in grote getalen. Belangrijkste knelpunt is toch de tijd en bereidwilligheid van de vrijwilligers bij de club. Heb je een of meer gedreven vrijwilligers dan maakt het project bij die vereniging een goede kans.
7. Als je advies zou mogen geven aan voedingsmiddelenfabrikanten, wat zou dit advies dan zijn? Kijk om je heen. Tijden veranderen. Kies daarom voor een bewuster aanbod. Om met Jamie Oliver te spreken. “There will be a change. The only question is: When?”
Een bewuste sportkantine
Bij een bewuste kantine kunnen bezoekers beter en voedzamer eten en drinken. Dit houdt niet in dat alle huidige snacks worden verbannen. Je biedt voortaan de keus tussen vullen of voeden! Naast vet en zoet nu ook gezond. Doe mee via www.vullenofvoeden.nl
Wedden dat het lekker is!
Door goed te eten word je groot en sterk. Wanneer je dat als ouder tegen je kinderen zegt, dringt het waarschijnlijk niet zo door. Maar wat als topvoetballers Zlatan Ibrahimović, Klaas-Jan Huntelaar, Davy Klaassen en Marko Vejinovic dat zeggen? Dan is het opeens waarheid!
Favoriete gerechten van voetballers
Topchefs zoals Robert Kranenborg, Jamie Oliver, Ramon Beuk en Pierre Wind hebben op verzoek van Wilfred en Lili Genee de favoriete gerechten van voetballers op geheel eigen wijze bereid. Daarnaast zijn er tal van interviews met voetballers die uitleggen waarom goede voeding zo belangrijk is. Bedoeld om ouders én kinderen te inspireren om een bewuster voedingspatroon aan te nemen. Wedden dat het lekker is!
Het interview met Wilfred Genee verscheen al eerder in Miss Natural magazine. Je kunt hem hier gratis aanvragen.
Hoe bewust is jouw sportkantine of die van jouw kinderen?
Griftland college
op 08 Oct 2016