Het is weer tijd voor mooie wintergroenten. De meeste groenten worden in Nederland in kassen verbouwd.
De echte wintergroenten kunnen ook goed groeien bij lage temperaturen en komen dan uit de volle grond, hierbij kun je denken aan: spruitjes, groene kool, boerenkool, winterpostelein en knolselderij. Deze groeten bevatten veel vitamines en mineralen, die we nodig hebben voor een gezond lichaam en die we dus via onze voeding moeten binnenkrijgen.
Het voordeel dat deze groenten hebben is dat zij gewoon in Nederland verbouwd worden. Dit betekent dus minder transport kosten, minder energiekosten vanwege kassen die verwarmd moeten zijn. Het is dus goed om te kiezen voor wintergroenten uit ons eigen land.
Spruitjes
Een wintergroenten soort die lang niet iedereen lekker vindt zijn spruitjes. Dit heeft vooral te maken met het feit dat mensen deze associëren met die eindeloos doorgekookte balletjes die je vroeger te eten kreeg. Het is echt leuk om ze nog eens uit te proberen. Een goede vriend van mij noemt spruitjes zelfs gebakjes, mits ze goed klaar gemaakt zijn uiteraard!
In spruitjes zitten veel vitamine B6 (goed voor de groei, bloedaanmaak, afweer en zenuwstelsel), foliumzuur (vitamine B11, goed voor de aanmaak van rode bloedcellen, speelt een rol bij de groei en instandhouding van het lichaam en speelt een rol bij de aanmaak van de hersenen en het ruggenmerg van een ongeboren kind) en vitamine C (goed voor sterke botten en tanden, meer weerstand).
Groene kool
Groene kool bevat behalve foliumzuur en vitamine C, ook veel vitamine B1 (o.a. belangrijk bij de stofwisseling van koolhydraten) en vitamine B2 (o.a. goed voor het gezond houden van huid en haar). Groene kool kun je op verschillende manieren gebruiken, Google eens op groene kool en je vindt tal van recepten.
Boerenkool
Boerenkool bevat bijna alle vitamines en mineralen. Het is vooral rijk aan vitamine A (o.a. goed voor het bestrijden van infecties, zorgt voor gezond gebit, haar en tandvlees) , vitamine B2 en B6, vitamine C en foliumzuur en het mineraal calcium (goed voor sterke botten en tanden). Boerenkool kan prima gegeten worden in een overheerlijke stamppot. Hiermee krijg je op eenvoudige wijze alle goeds van deze groente binnen. Vooral kinderen vinden stamppotten vaak lekker, dus op deze manier boerenkool klaarmaken zorgt ervoor dat het hele gezin gezond eet.
Winterpostelein
Winterpostelein bevat veel vitamine A, foliumzuur en de mineralen kalium (reguleert samen met natrium het osmotisch evenwicht in het lichaam), calcium (zorgt voor de opbouw en onderhoud van het skelet en gebit), ijzer en magnesium. Winterpostelein is goed te gebruiken in een stamppot. Overheerlijk met gestampte aardappels en een scheutje melk.
Knolselderij
Knolselderij vinden veel mensen een eng ding om klaar te maken. Deze knol is echter heel smakelijk. Je kunt er bijvoorbeeld een overheerlijke knolselderij puree van maken. Op deze manier krijg je veel vitamine B6, foliumzuur en de mineralen ijzer en kalium binnen. Je maakt hem gemakkelijk klaar door met een groot mes de boven en onderkant eraf te snijden. Dan kun je de knol als het ware schillen met een mes. Je snijdt vervolgens de hele knol in kleine stukjes en je kunt het gebruiken voor wat je er mee wilt klaarmaken.
Pastinaak
En wat te denken van een pastinaak! Veel mensen weten niet wat ze met een pastinaak aan moeten. En laten deze vervolgens liggen. In de meeste supermarkten is een pastinaak niet eens te koop. Hiervoor moet je naar de groenteboer. Terwijl het zo leuk is om iets nieuws uit te proberen. Een pastinaak bevat bovendien veel vitamine B1, B3 en magnesium. Ik heb laatst een groentetas gekocht bij de winkel. Hierin zat o.a. pastinaak. Er zat een receptenkaart, maar ik heb zelf een recept gezocht dat me lekker leek. Zo haalde ik het recept uit “Eet jezelf gezond, slank en gelukkig kookboek” van Amber Albarda. Het was zo lekker, dat ik je het recept niet wil onthouden.
Recept met pastinaken
- Maak 4 pastinaken schoon en snijd ze in stukjes.
- Maak twee preien schoon en snijd ze in stukjes.
- Maak wat roseval aardappels schoon en snijd ze in stukjes.
- Pel wat sjalotjes en snijd ze in stukjes.
- Pak een paar tomaten en snijd ze in stukjes.
- Leg alle schoongemaakte groenten in een ovenschaal en doe er een scheutje (goede) olijfolie doorheen.
- Pers nog wat knoflook erover uit.
- Zet de schaal ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven.
- Intussen kun je wat kipfilet schoonmaken en insmeren met (verse) tijm.
- Na een half uur voeg je de kipfilet bij de groenten in de oven, nog een half uurtje en je gerecht is klaar.
Zuurkool
En tot slot de zuurkool. Vooral de echte zuurkool uit het vat is heerlijk om te eten. Het bevat veel vitamine B6, vitamine C en calcium. Zuurkool uit het vat kun je bij de groenteboer kopen. Het is echt veel smaakvoller dan de voorverpakte zuurkool die je in de supermarkt kunt vinden. Als je het eenmaal vers hebt gehaald, wil je niet anders meer.
Zo zie je maar, in de winter kun je eindeloos variëren met de overheerlijke groenten uit eigen land!
Welke wintergroenten zet jij op tafel?
P.s. in het kookboek “Natuurlijk Eten” staan nog meer heerlijke gerechten met ‘vergeten’ wintergroenten!