datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Hoe bevalt Nederland? Over zwanger worden, zwanger zijn en bevallen.
10 september 2018 
3 min. leestijd

Hoe bevalt Nederland? Over zwanger worden, zwanger zijn en bevallen.

In het TV programma ‘Hoe bevalt Nederland’ bekijkt Ria Bremer hoe Nederland anno 2018 bevalt. Zestienduizend vrouwen werden ondervraagd over zwanger worden, zwanger zijn en bevallen. En daarvan werden de resultaten 5 september in de uitzending benoemd.

Zwanger worden

Uiteraard heb ik uit grote interesse voor zwanger worden dit programma voor jullie bekeken en zal ik mijn bevindingen delen. Net als ruim 35 jaar geleden, in 1983, onderzocht Ria in ‘Vinger aan de Pols’ hoe Nederland bevalt in een speciale zwangerschapsuitzending. Destijds namen er tweeduizend vrouwen deel aan de enquête, dit jaar waren het er maar liefst zestienduizend.

Ontwikkeling van IVF

Het grootste verschil met 35 jaar geleden: 1 op de 10 Nederlandse baby’s komt tegenwoordig ter wereld dankzij IVF. Dat vind ik enorm veel! Mij is het overigens niet duidelijk of ze hiermee ook IUI en ICSI bedoelen en dat IVF als een verzamelnaam in de serie wordt gebruikt. Vroeger ging het er allemaal wel wat anders aantoe, werd duidelijk gemaakt uit de beelden. Vrouwen lagen, op tamelijk onhygiënische kamers, met hun benen in de beugels en er werden op de gok een aantal (soms 4!) bevruchte eicellen in het lichaam geplaatst. Gelukkig wordt dit anno 2018 een stuk sterieler en ook verantwoordelijker gedaan.

Zelf herstellen van onvruchtbaarheid

Wat ik mis in de hele uitzending is aandacht voor het zelf herstellen van onvruchtbaarheid. Ook bij verminderde zaadkwaliteit is het enige advies dat gegeven werd dat het stel op zoek kon gaan naar een donor omdat hij onvruchtbaar zou zijn! Door het maken van de serie Samen Natuurlijk Zwanger Worden weet ik inmiddels dat je als stel heel veel zelf kunt doen om de zaadkwaliteit te verbeteren.

Samen-Natuurlijk-Zwanger-Worden-Webinar

Prenatale testen als NIPT test

Er werd ook nog even gesproken over het doen van prenatale testen. Dat dit nu heel normaal is om te doen. Nu kunnen alle vrouwen een prenatale test doen, maar slechts de helft maakt hier gebruik van. Er zijn zo’n 50 – 100 erfelijke afwijkingen die kunnen getest worden. Toch wil 8 op de 10 Nederlanders niet testen op uiterlijke kenmerken, maar enkel op medische afwijkingen. Ik zou liever zien dat koppels in plaats van prenatale testen, ook pre-conceptie testen gingen doen! Een stap eerder in het proces, nog voordat de zwangerschap plaatsvindt.

Risico’s vruchtbaarheidsbehandelingen

Welke risico’s zijn er allemaal verbonden aan vruchtbaarheidsbehandelingen. Eigenlijk worden alleen de ‘fouten’ genoemd zoals bijvoorbeeld embryo verwisseling, het kan gebeuren en is ook gebeurt! Fouten worden gemaakt in 35 jaar IVF in Nederland. Er zijn nu gelukkig meer controles en dubbel checks dan vroeger. Denk ook aan de zwart/wit tweeling die werd geboren door besmette pipet. In 1993 kreeg een blank echtpaar een gemengd blank-donkere tweeling na een fout van het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. In het ziekenhuis werd een wegwerppipet twee keer gebruikt. De eerste keer om zaadcellen van een Arubaanse man te bewerken, de tweede keer om datzelfde te doen bij een blanke man. Tijdens de ivf-behandeling kwam het gemengde zaad bij de eicellen van de vrouw. Twee bevruchte cellen werden teruggeplaatst en negen maanden later kwamen Teun en Koen ter wereld.

Zwanger van andere vader

In de zomer van 2016 kwam aan het licht dat een kliniek in Rotterdam jarenlang heeft gesjoemeld met zaad. De kliniek mengde sperma van verschillende donoren om de kans op bevruchting te verhogen. Daardoor kregen honderden vrouwen kinderen van andere vaders dan waar ze voor hadden getekend. In het AD uitten vrouwen ook vermoedens dat de directeur van de kliniek zelf sperma doneerde. “Er zijn kinderen die heel veel op hem lijken. Hij zei soms tegen vrouwen: wacht even, je krijgt vers zaad van mij. En dan ging hij weg en kwam terug met een potje”, zei een van de gedupeerden tegen de krant.

Verhoogd risico op kanker

Je moet een groot vertrouwen hebben dat alles goed gaat. Protocollen uitvoeren is nog steeds mensenwerk. Maar dit zijn niet de enige risico’s naar mijn mening van de moderne voortplantingstechnieken. Eerder schreef ik al over of er bij een IVF-behandeling een risico op kanker bestaat? De eierstokken produceren de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Wanneer de concentratie daarvan in het lichaam kunstmatig wordt verhoogd, kan het risico op hormoongerelateerde soorten kanker, zoals borstkanker of baarmoederkanker, stijgen. In de uitzending werd hier niet over gesproken. Ook niet over de gezondheid van de met IVF verwekte kinderen.

Hoe bevalt Nederland kijken

Hoe Bevalt Nederland is een driedelige docu van 45 minuten. Op woensdag 12 september om 20:30 uur is er een nieuwe aflevering op NPO 1 die gaat over draagmoederschap. Heb je de uitzending van Hoe bevalt Nederland gemist? Je kunt deze hier terug bekijken. 

Wat vond jij van Hoe bevalt Nederland? #hoebevaltnederland

Deel jouw mening in een reactie onderaan dit artikel. 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine