Kraanwater filteren, is dat nou nodig of niet? Er komen steeds meer vervuilende stoffen in het oppervlaktewater terecht. Zoals chemische schoonmaakmiddelen die door de gootsteen gespoeld worden. Maar ook hormonen en stoffen uit medicijnen als de pil en antidepressiva, die via de urine in het riool komen. Waterleidingbedrijven zuiveren het water tot het leidingwater dat uit je kraan komt. In tegenstelling tot in andere landen gebeurt dit in Nederland erg grondig en daardoor is ons kraanwater geschikt voor consumptie. Waarom zouden we dan extra gaan filteren?
Metalen eruit
Wat gebeurt er nou precies als je kraanwater thuis nog eens extra filtert? Het water in de kan stroomt door een filterpatroon heen, waar onder meer koolstof in zit. Dit patroon haalt een aantal stoffen uit het water. Het merk Brita omschrijft dit proces als volgt: “Het filtermateriaal van het filterpatroon bestaat uit een op voedselveiligheid gecontroleerd mengsel van een ionenwisselaar en actieve koolstof. De ionenwisselaar vermindert de carbonaathardheid (kalk) en reduceert metalen, zoals koper en lood, die in de leidingen in uw huis kunnen voorkomen. De toegevoegde actieve koolstof verwijdert smaakverstorende stoffen“. In het gefilterde water zitten dus minder metalen als kalk, koper en lood. Het merk Bobble belooft dat hun filters kalk, chloor, koper, lood, kwik en cadmium uit het kraanwater halen.
ZeroWater
ZeroWater heeft ook een waterfilterkan voor thuisgebruik. Het ZeroWater filtersysteem combineert VIJF geavanceerde waterfilter technologieën die samen vrijwel alle vervuiling uit het leidingwater verwijderen. Hierdoor krijg je met ZeroWater geweldig smakend water. ZeroWater filters zijn de enige waterfilterkannen op de markt die door de NSF zijn gecertificeerd op het filteren van lood.
Gezond of niet?
Er bestaan verschillende meningen over het nut van waterfilteren. Zo zou het niet nodig zijn omdat het Nederlandse kraanwater al schoon genoeg is. Of je zou juist ook belangrijke voedingsstoffen uit het water filteren. Ik kan daar geen wetenschappelijk oordeel over geven. Zelf maak ik gebruik van een Aqualine systeem inclusief alkaliserend filterset voor het water dat ik drink. Enkele voordelen zijn:
- Filtert, mineraliseert en vitaliseert het water.
- Maakt van kraan-, regen(ton)-, rivier- of slootwater helder en gezond drinkwater.
- Kan overal geplaatst worden (er is geen stroom of wateraansluiting nodig)
- Gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen zoals bpa en ftalaten
Verder vind ik het praktisch dat er geen ‘vliesjes’ meer op de thee komen en geen bruine aanslag in de theepot en theekopjes. Ook blijft de waterkoker vrij van kalkaanslag. Je kunt trouwens ook water filteren voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld om groente in te koken of soep te maken. Douchewater filteren schijnt een zachtere huid en zachter haar op te leveren.
Filter jij kraanwater? Waarom?
Nicole Vrehen
op 16 Apr 2013Hella
op 16 Apr 2013Maria
op 07 Mar 2015Karin van Holland
op 16 Apr 2013G.
op 18 Apr 2013Els
op 21 Apr 2013Astrid
op 22 Apr 2013Tine
op 22 Apr 2013Helena Bijl-Schaminée
op 23 Apr 2013Miranda
op 25 Apr 2013Frieda
op 03 Jun 2013Wordt wakker
op 09 Aug 2015blom
op 28 Jul 2013C
op 19 Sep 2013Maria
op 07 Mar 2015Jolanda
op 19 Jan 2016Sybren
op 13 Mar 2016robert jan
op 16 May 2018