datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Kraanwater filteren, ja of nee?
16 april 2013 
1 min. leestijd

Kraanwater filteren, ja of nee?

Kraanwater filteren, is dat nou nodig of niet? Er komen steeds meer vervuilende stoffen in het oppervlaktewater terecht. Zoals chemische schoonmaakmiddelen die door de gootsteen gespoeld worden. Maar ook hormonen en stoffen uit medicijnen als de pil en antidepressiva, die via de urine in het riool komen. Waterleidingbedrijven zuiveren het water tot het leidingwater dat uit je kraan komt. In tegenstelling tot in andere landen gebeurt dit in Nederland erg grondig en daardoor is ons kraanwater geschikt voor consumptie. Waarom zouden we dan extra gaan filteren?

Metalen eruit

Wat gebeurt er nou precies als je kraanwater thuis nog eens extra filtert? Het water in de kan stroomt door een filterpatroon heen, waar onder meer koolstof in zit. Dit patroon haalt een aantal stoffen uit het water. Het merk Brita omschrijft dit proces als volgt: “Het filtermateriaal van het filterpatroon bestaat uit een op voedselveiligheid gecontroleerd mengsel van een ionenwisselaar en actieve koolstof. De ionenwisselaar vermindert de carbonaathardheid (kalk) en reduceert metalen, zoals koper en lood, die in de leidingen in uw huis kunnen voorkomen. De toegevoegde actieve koolstof verwijdert smaakverstorende stoffenIn het gefilterde water zitten dus minder metalen als kalk, koper en lood. Het merk Bobble belooft dat hun filters kalk, chloor, koper, lood, kwik en cadmium uit het kraanwater halen.

ZeroWater

ZeroWater heeft ook een waterfilterkan voor thuisgebruik. Het ZeroWater filtersysteem combineert VIJF geavanceerde waterfilter technologieën die samen vrijwel alle vervuiling uit het leidingwater verwijderen. Hierdoor krijg je met ZeroWater geweldig smakend water. ZeroWater filters zijn de enige waterfilterkannen op de markt die door de NSF zijn gecertificeerd op het filteren van lood.

Gezond of niet?

Er bestaan verschillende meningen over het nut van waterfilteren. Zo zou het niet nodig zijn omdat het Nederlandse kraanwater al schoon genoeg is. Of je zou juist ook belangrijke voedingsstoffen uit het water filteren. Ik kan daar geen wetenschappelijk oordeel over geven. Zelf maak ik gebruik van een Aqualine systeem inclusief alkaliserend filterset voor het water dat ik drink. Enkele voordelen zijn:

  • Filtert, mineraliseert en vitaliseert het water.
  • Maakt van kraan-, regen(ton)-, rivier- of slootwater helder en gezond drinkwater.
  • Kan overal geplaatst worden (er is geen stroom of wateraansluiting nodig)
  • Gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen zoals bpa en ftalaten

Verder vind ik het praktisch dat er geen ‘vliesjes’ meer op de thee komen en geen bruine aanslag in de theepot en theekopjes. Ook blijft de waterkoker vrij van kalkaanslag. Je kunt trouwens ook water filteren voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld om groente in te koken of soep te maken. Douchewater filteren schijnt een zachtere huid en zachter haar op te leveren.

Filter jij kraanwater? Waarom?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Nicole Vrehen
Door

Nicole Vrehen

op 16 Apr 2013

Ik heb zelfs in mijn koffie machine een filter van brita ( tassimo van bosch ) en je proeft toch wel degelijk verschil. Voor mijn " normale" water gebruik ik vooral in de warmere maanden de filterkan.

Hella
Door

Hella

op 16 Apr 2013

Volgens mij is destilleren het beste. Kijk maar eens op de website of facebookpagina van Energise-me uit Amsterdam.

Maria
Door

Maria

op 07 Mar 2015

Denk t ook, beste zou regenwater zijn als de lucht niet zo vervuild zou zijn. Ook na schoonmaken van water kunnen er resten in blijven zitten van chemicaliën. En ook al filter je er kwalijke stoffen uit, de informatie van die stoffen blijven in het water omdat water een geheugen heeft. Door te stomen en afkoelen maak je er weer nieuw water van.

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 16 Apr 2013

Belangrijk om vooral te zorgen dat we niet teveel chemische schoonmaakmiddelen, gif, medicijnen en andere rommel in ons afvalwater terecht laten komen. Onlangs is hier ook door het RIVM aandacht voor gevraagd. Persoonlijk filter ik mijn kraanwater niet.

G.
Door

G.

op 18 Apr 2013

Ik woon in een gebied met heel zacht water. Voor de kalk hoef ik het water niet te filteren. Voor vliesjes op theewater & aanslag in mijn theekop evenmin. In mijn espressomachine zit wel een filter. Dit filter verwissel ik periodiek. Waar ik benieuwd naar ben, is of dat de waterbedrijven in staat zijn om medicatie en hormonen uit het water te filteren. Zo niet, dan zou dit voor mij een reden zijn om mijn drinkwater te filteren. Het filteren van douchewater vind ik niet nodig.

Els
Door

Els

op 21 Apr 2013

Ik heb van een professioneel persoon (werkzaam in de 'waterbranche') te horen gekregen dat de schadelijke stoffen er uit worden gefilterd door de nederlandse waterzuiveringsinstallaties. Natuurlijk zijn daarmee niet alle slechte stoffen weggefilterd maar die persoon legde mij uit dat een britafilter die stoffen er ook niet uit krijgt. Ik heb lang zitten twijfelen of ik wel of niet zo'n brita moest aanschaffen maar door zijn mening heb ik besloten het toch maar niet te doen. Voor de bobble zou ik sowieso niet kiezen want daar zit BPA in.

Astrid
Door

Astrid

op 22 Apr 2013

Ik dronk altijd water uit pakken(Barleduc), omdat het water uit de kraan gewoon vies smaakt, als je het lang laat staan komt er zelfs een vissmaak aan is mijn ervaring. Maar ik ben wel sinds half/eind januari overgestapt op een Britakan, simpelweg vanwege de kosten van de pakken water, omgerekend scheelt het mij bijna 14 euro per maand als ik de prijs van de pakken en 1 filter vergelijk. Is niet veel, maar elke 14 euro per maand is meegenomen in deze tijd. Ook scheelt het enorm in het naar huis vervoeren, nu heb ik ook meer ruimte voor groente en fruit. De kan bevalt me prima, ik hoef wat dat betreft nooit meer iets anders. En je merkt het echt, zodra het metertje aangeeft dat het filter op is ga je idd na korte tijd het water weer 'proeven'.

Tine
Door

Tine

op 22 Apr 2013

Al jaren filter ik het drinkwater met een Britakan. Ook thee en koffie worden daarvan gezet en bij het koken van eten wordt het gebruikt. Een soort automatisme. Geen aanslag meer en minder belastende stoffen(hoop ik) in het water.

Helena Bijl-Schaminée
Door

Helena Bijl-Schaminée

op 23 Apr 2013

Wij wonen in een gebied met hard water en sinds ik ongeveer een jaar geleden het drinkwater ben gaan filteren merk ik wel verschil. Maar nu ik weet dat er ook medicinaal afval in het drinkwater kan voorkomen denk ik er over om het dan ook te gaan destilleren.

Miranda
Door

Miranda

op 25 Apr 2013

Ik gebruik de bidon met filter van nikken.. Het filtert maar voegt ook weer mineralen toe.. Neem het ook altijd mee naar Spanje en daar drink ik gewoon water uit de kraan uit m'n bidon..

Frieda
Door

Frieda

op 03 Jun 2013

Ik woon in Amsterdam. Het drinkwater is regenwater wat gefilterd is in de duinen door tientallen lagen zand. Dit lijkt mij gefilterd genoeg. We hebben hier het schoonste drinkwater ter wereld.

Wordt wakker
Door

Wordt wakker

op 09 Aug 2015

Dat geloof jij toch niet echt? Weet jij dan niet hoeveel chloor er in zit en alle amdere troep? Dan weet jij zeker ook niet wat chloor mensen lichaam aandoet!

blom
Door

blom

op 28 Jul 2013

Nou ik ben net begonnen met gefilterd water Moest wel even wennen aan de smaak, maar nu vind ik het water zachter aanvoelen In het begin moet je wel goed alles doorspoelen enzo Nu maar hopen, dat ik n goede keus heb gedaan

C
Door

C

op 19 Sep 2013

Ik heb er nooit over gedacht kraanwater in nl te filteren totdat in mijn huidige huis ben gaan wonen (Utrecht stad). het water smaakte altijd al wat raar als de kraan een tijdje niet had gelopen. Heb een tijdje een Brita gehad maar die verdween na verloop van tijd weer in de kast. Totdat ik vorig jaar een klein aquariumpje ben begonnen. Heb er na ruim een half jaar alleen planten in gehad te hebben wat garnalen in gedaan en na een week of zes heb ik voor het eerst wat water gewisseld, uit de kraan. Resultaat: binnen enkele uren 2/3 van de garnalen dood! Na een hoop watertests blijkt dat er veel koper (leidingen, vooral bij warmwatergebruik, maar ook nog uit de goed doorgespoelde kraan) en nitraat in het water te zitten! De ene keer meer dan de andere. Voor de garnalen gebruik ik nu zeker alleen de Brita (na testen!) en moet zeggen dat het water mezelf ook wel beter smaakt. Pas als je test weet je wat er werkelijk in het water zit. Ik denk dat de kwaliteit over het algemeen best goed is, maar soms kan er blijkbaar best wat door oude leidingen of simpelweg lastig uit te filteren stoffen in je water blijven zitten en dan kan n Brita goed van pas komen.

Maria
Door

Maria

op 07 Mar 2015

Nu ik sinds kort een waterdestillator heb en zie wat een bruine prut er achterblijft in het apparaat hoef ik nooit meer kraanwater. Thee smaakt veel beter, beter dan met een filter.

Jolanda
Door

Jolanda

op 19 Jan 2016

Ik was ook van plan om een brita kan aan te schaffen maar zitten daar dan geen BPA s in ??? het is toch ook plastic? ik zo graag een reactie willen want ik kom er zelf niet uit alvast hartelijk dank!

Sybren
Door

Sybren

op 13 Mar 2016

Hoi Jolanda, mijn vriendin en ik hebben nu ook een tijdje een drinkflessen van brita, deze zijn bpa vrij. (Staat ook op de bodem v/d fles.) Zijn er erg blij mee en t smaakt beter. Hier ook precies wat mensen zeggen, geen bruine aanslag meer.. Voorheen binnen no-time kalkaanslag met het zetten van bijv. Thee. Wel een aanrader dus. Suc6!

robert jan
Door

robert jan

op 16 May 2018

Osmose is de enige manier om goed te filteren. Anders is je lichaam het filter (!). Destilleren kan ook, gaat alleen veel minder snel. Omgekeerde osmose wil zeggen 'onder druk'. Ik heb mijn filtersysteem aangeschaft bij hilbert van www.helderwater.nl voor €350 en betaal jaarlijks €30 voor een set van drie nieuwe filters; omdat ik alleen ben doe ik er ruim anderhalf jaar mee trouwens. Noem gerust mijn naam als je hem spreekt, ik heb hem beloofd reclame te maken voor zijn systemen. rj

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading