“Het is toch van de zotten dat je er niet vanuit kunt gaan dat wat er op je bord ligt ook goed is voor je lichaam?” Dat is wat Jennifer de Jong een aantal jaar geleden voor de zoveelste keer dacht toen ze uit eten ging met een stel vrienden. Na een lange periode van verschillende gezondheidsklachten besloot Jennifer de Jong gezond en biologisch te eten, zonder geraffineerde suikers. Dit bleek moeilijker dan gedacht als het ging om buiten de deur eten. Ze besloot dat dit anders moest, wat leidde tot het realiseren van haar meisjesdroom: het openen van een lunchroom. Eentje waar je gezond én lekker kunt eten: ‘Sugarless’ in Amsterdam.
Van huisarts naar orthomoleculair arts
Een opgeblazen buik, koude handen en voeten, hoofd- en buikpijn, slecht slapen… Het zijn slechts enkele van de vele klachten waar Jennifer de Jong mee te kampen had. Een huisarts kon haar niet helpen, ondanks alle onderzoeken die ze had ondergaan. “Ik ben zo’n beetje binnenstebuiten gekeerd, maar de onderzoeken kwamen steeds uit op niets,” vertelt Jennifer. “Na de zoveelste medicatie die ik kreeg was ik het zat en besloot ik zelf voor doktertje te spelen. Via het internet kwam ik in contact met andere mensen met soortgelijke klachten en ik kreeg het advies om een orthomoleculair arts te raadplegen. Ik bleek candida te hebben.”
Gezond zonder suikers
Jennifer kreeg een streng dieet voorgeschreven, waarbij geraffineerde suikers geheel werden uitgesloten. Daarnaast ging ze biologisch eten en zonder E-nummers. “Ik merkte een groot verschil in mijn gezondheid, die er snel op vooruit ging”, laat ze weten. “Maar als je zo’n strikt eetpatroon aanhoudt merk je toch al snel dat het moeilijk is om vol te houden als je bij vrienden gaat eten, een verjaardag hebt, of uit eten wilt.” Na een lange periode van 100% suikervrij eten, houdt Jennifer daarom nu de 80-20 regel aan, waarbij ze voor 20% mag ‘smokkelen’.
100% suikervrij bij Sugarless
In haar lunchroom Sugarless aan de Bilderdijkstraat in Amsterdam, is alles echter wel 100% suikervrij. Op de menukaart staan dagverse, biologische lunches, heerlijke luxe high tea’s en superfood sappen. Allemaal vrij van geraffineerde suikers en andere ongezonde zoet-, kleur-, geur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en gist – dus geschikt voor mensen met candida, en suikervrije dieetvoorschriften. Bovendien staan er veel vegetarische, veganistische en lactosevrije gerechten op de kaart, en kun je er als paleo aanhanger ook terecht.
Gat in de markt
Jennifer wist meteen dat Sugarless een groot succes zou worden. “Ik kwam er al gauw achter dat ik niet de enige was die weet dat veel lichamelijke klachten kunnen worden verholpen met goede, suikervrije, voeding”, vertelt ze. “Toen ik vier jaar geleden op vakantie ging naar Amerika, wist ik zeker dat mijn idee zou aanslaan. Als ik hier voorheen op vakantie was zag ik voornamelijk fastfoodsketens en een gezonde hap vinden was lastig, maar nu kwam ik ineens allemaal ‘Whole food courts’, organische en biologische supermarkten tegen. ‘Als Amerika er nu al zo mee bezig is, dan is het vast een gat in de markt’, dacht ik!” Eenmaal terug van haar reis besloot ze er helemaal voor te gaan en binnen een jaar was het er doorheen.
Inmiddels is Sugarless een begrip voor velen die een natuurlijke levensstijl en een suikervrije eetpatroon aanhouden. Er komen mensen uit het hele land en daarbuiten om in de Amsterdamse lunchroom een hapje te eten of te genieten van een luxe high tea. “Laatst kreeg ik zelfs een brief van een vrouw die op Sint Maarten woont, of ik taarten naar haar kon sturen!”, laat Jennifer enthousiast weten.
Sugarless bestaat 3 jaar!
In oktober bestaat Sugarless alweer drie jaar, en dat moet gevierd worden! De hele maand geeft Jennifer leuke suikervrije prijzen weg, via de facebookpagina. Liken en volgen, dus!
En ook bij Miss Natural maak je kans op iets lekkers van Sugarless. Stuur nu jouw favoriete suikervrije recept in, en wie weet kun jij straks wel met een vriend of vriendin genieten van een lekkere paleo high tea bij de lunchroom van Jennifer de Jong.
Vind jij het moeilijk om buiten de deur suikervrij te eten?
nathalie
op 23 Sep 2013