datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Een week glutenvrij: tips voor ontbijt, lunch, diner en snacks!
27 mei 2014 
5 min. leestijd

Een week glutenvrij: tips voor ontbijt, lunch, diner en snacks!

Gluten zitten in zo veel producten dat het af en toe echt wel even zoeken is wat je nou kunt eten. Natuurlijk kunnen groente, fruit, aardappels en vlees allemaal. Als je deze zo natuurlijk mogelijk eet, weet je in ieder geval zeker dat er geen gluten in zitten. Maar hoe doe je dat als je een dagje weg gaat, wat kun je makkelijk meenemen en wat vinden je vrienden en je gezin ook lekker?

Toen Sanne-Renée Pothoven, een enthousiast Miss Natural lid, hoorde van de Week zonder Tarwe, liet ze meteen weten dat ze heel blij was met deze nieuwe inspiratieweek en ook graag een bijdrage wilde leveren. “Aangezien ik zelf helemaal geen gluten mag, leek het mij een leuk idee mijn bevindingen en resultaten met jullie te delen,” liet ze ons weten. Daarom in dit artikel de glutenvrije tips van Sanne-Renée, onderverdeeld in onbijt, lunch, diner en snacks.

Tips voor een glutenvrij onbijt

  • Er bestaan van ‘Eat Natural’ een glutenvrije muesli. Deze bestaat uit gepofte rijst met verschillende noten en zaden. Erg lekker om te eten met een beetje geitenyoghurt, sojayoghurt of rijstmelk!
  • Als je wat meer tijd hebt, zijn boekweit pannenkoeken een heerlijk ontbijt! Meng wat rijstmelk met boekweit en een dit met vers fruit of geitenyoghurt met rozijntjes en kaneel. Voor 4 pannenkoeken gebruikt Sanne-Renée ongeveer 140 ml rijstmelk met 8 eetlepels boekweitmeel (ongeveer 80 gram). Het ligt er natuurlijk wel aan hoe dik je de pannenkoeken maakt, je kunt makkelijk wat boekweitmeel of rijstmelk toevoegen aan je beslag. Kijk hier voor andere lekkere pannenkoekrecepten.
  • Havermout met mango en kaneel. Havermout heeft vaak een kruisbestrijding van gluten. Als je echt een allergie hebt is er bij de natuurwinkel ook glutenvrije havermout te koop.
  • Rijstwafels met alles wat je maar lekker vindt! “Cashewnotenpasta is een van mijn favorieten,” laat Sanne-Renée weten.
  • Warme rijst met kokosmelk, dadels en kaneel. Voor twee personen heb je 200 ml kokosmelk nodig (zonder toevoegingen), 300 ml water, 100 gram dessertrijst, 4 dadels (ontpit en ongezoet) en wat kaneel. Doe de kokosmelk, water en de rijst in een pan en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Snij de dadels in stukjes. Verdeel de rijst over twee bakjes en bestrooi met stukjes dadel en een beetje kaneel. Dit ontbijt doet het overigens ook heel goed als dessert!

Tips voor een glutenvrije lunch

Hieronder een aantal lekkere glutenvrije lunchtips van Sanne-Renée. Kijk voor de lunch ook eens bij de diner tips. Van veel dingen kun je overigens ook dubbele porties maken en de volgende dag (koud) opeten.

  • Geitenyoghurt met walnoten en moerbeien.
  • Rijstwafels met alles wat je lekker vind. Avocado met kaas en ei, cashewnotenpasta (of pindakaas) met komkommer, tonijn met tomaat en sla, etc.
  • Overnight oats, lekker met een banaantje en wat noten!
  • Bij sommige bakkers kun je glutenvrij brood krijgen. Let er wel op dat er geen andere (slechte) toevoegingen in zitten! Het is vrij droog, maar als je het roostert en lekker belegt kom je een heel eind.
  • Salade, groente/fruit-shakes en dergelijken kunnen natuurlijk altijd. Lekker én gezond!

Tips voor een glutenvrij diner

  • Salade van zoete aardappel, erwtjes, sperziebonen, paprika, feta (van geit of schaap) en broccoli. Je kunt dit nog aanvullen met quinoa en gemengde sla.
    Dit heb je nodig voor 1 persoon (voor 1x diner en 1x lunch): 1 kleine broccoli, 1 zoete aardappel, handje biologische diepvrieserwten, 100 gram biologische diepvries sperziebonen, 1 paprika (kleur naar keuze) en feta naar smaak.
    Zo maak je het klaar: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil en snijd de zoete aardappel in kleine stukjes. Doe de zoete aardappel in een ovenschaal met wat himalaya zout en olijfolie. Zet ongeveer 15 minuutjes in de oven. Af en toe even doorroeren en met een vork prikken of de aardappel al zacht is. Was en snijd de broccoli, gooi samen met de erwtjes en sperziebonen ongeveer 3-4 minuten in kokend water.  Was en snijd de (biologische) paprika. Doe de helft van alle ingrediënten op een bord (bewaar de andere helft om morgen mee te nemen als lunch). Maak af met wat peper, zout en (walnoten)olie.
  • Pompoensoep zónder bouillonblokjes (in veel bouillonblokjes zitten gluten).
    Voor een grote pan soep heb je nodig: 1 pompoen, kerriepoeder, 1 ui, 800 ml gekookt water, 200 ml appelsap, zout en peper.
    Zo maak je de soep klaar: Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd in kleine stukjes. Snijd de ui en doe in een grote pan met een scheutje olijfolie. Voeg er ongeveer twee theelepels kerriepoeder aan toe, blijf roeren zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. Voeg de gesneden pompoen toe, 800 ml gekookt water. Laat 20 minuutjes borrelen en daarna even afkoelen, mix het hierna met de staafmixer helemaal glad. Voeg 200 ml appelsap toe en zet de pan weer op het vuur. Voeg wat zout toe  en eventueel ook wat peper. Wees niet te zuinig met het zout, er zit namelijk ook geen bouillonblokje in. Proef zelf hoeveel de soep voor jou nodig heeft. Roer de soep als laatste nog eventjes goed door. De pompoensoep kan zo gegeten worden of geserveerd worden met wat limoenrasp en een eetlepeltje crème fraîche of yoghurt.
  • Boekweitpannenkoeken met avocado, komkommer, linzen, koriander en geitenkaas. Maak een sausje met crème fraîche en munt (en eventueel knoflook). Gebruik het recept van boekweitpannenkoeken zoals hierboven. Maak een boekweitpannenkoek, besmeer met een dun laagje saus, linzen, komkommer avocado koriander en maak af met een beetje geitenkaas. Voeg eventueel wat zout toe.
  • Risotto met groene asperge punten. Lekker met een stukje zalm! De groene asperge punten hoeven niet langer dan 5 minuutjes mee te koken, en dien je pas op het laatst toe te voegen.
  • Mousaka is een erg lekker alternatief. Een combinatie van gehakt, aubergine, tomaat, uitje en kruiden.
  • Zoete aardappelstamppot met rucola en feta.
    Dit heb je nodig voor vier personen: 4 zoete aardappels, een zak rucola, half pakje feta. Maak eventueel met mango of wat zongedroogde tomaatjes.
    Zo maak je het klaar: Schil de zoete aardappels en kook ze, prik met een vork totdat de aardappels zacht zijn. Pureer de aardappels, meng met de zak rucola, en eventueel de blokjes mango of de in stukjes gesneden zongedroogd tomaat. Garneer met feta.

Tips voor glutenvrije snacks

  • Om mee te nemen zijn de glutenvrije repen van ‘Eat natural’ een goed alternatief. Het beste is natuurlijk om zelf muesli repen te maken, die glutenvrij zijn. Repen van zonnatura zijn ook een optie. Dit zijn vaak een combinatie van noten en vruchten. Van de Albert Heijn zijn er ook ‘gedroogd fruit reepjes‘, deze bestaan enkel uit fruit. Ook de repen van Lifebar zijn helemaal glutenvrij en erg lekker! Bekijk hier een heleboel gezonde repen.
  • Rijstwafels (eventueel met topping van pure chocola).
  • Stukje zeer pure chocola.
  • Fruit en groente zijn altijd goed en gezond!
  • Rauwe appeltaart, echt een aanrader!

Kookvideo: Gevulde Paprika met Quinoa Salade

Samen met Lisette Rovers maakt Eva van Zeeland in haar Kookstudio heerlijke gevulde paprika’s met quinoa salade en geitenkaas. Zo heerlijk kan glutenvrij lunchen of dineren zijn! Bekijk de kookvideo hieronder:

Het recept voor het maken van de Gevulde Paprika’s met Quinoa Salade vind je in de bijlage van de mail die je krijgt als je je hebt aangemeld voor de Week zonder Tarwe.

Doe mee met de Week zonder Tarwe

De Week zonder Tarwe is voor iedereen die meer wil weten over de voordelen van leven zonder tarwe en glutenvrij eten. Wil je weten wat tarwe kan doen met je lichaam, waarom niet iedereen even goed reageert op tarwe, waarom tarwe dik maakt, en wat lekkere en gezonde broodvervangers zijn? Of ben je op zoek naar lekkere tarwevrije recepten? Dan is de Week zonder Tarwe zeker iets voor jou! Doe mee via deze link.

Wat zijn jouw glutenvrije tips?


P.S.: Kijk ook eens in de Miss Natural shop voor glutenvrije producten voor jouw ontbijt, lunch, diner en je tussendoortjes!

Bewaren

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
sabine
Door

sabine

op 27 May 2014

Ik las eat natural als tip. leuk, maar het nadeel is dat er suiker in zit. Nou weet ik dat het tarwe vrij week is maar zelf eet ik suikerbewust waardoor alle suikervormen zoveel mogelijk geskipt wordt uit mijn maaltijden.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 02 Jun 2014

Dat klopt Sabine, heel jammer dat ze suiker in hun producten stoppen. Ik heb ze daar al eens op aangesproken. Hopelijk in de toekomst een variant zonder!

Lisette
Door

Lisette

op 14 Mar 2015

ik weet dat beestenbottenbouillon heel voedzaam is. Alleen vind ik dat zo'n gedoe om te maken. Uit deze site begrijp ik dat het dus niet essentieel is om deze bouillons te maken?

Lunch.nl
Door

Lunch.nl

op 05 Feb 2021

Haverbrood is overigens een goede optie als glutenvrij brood.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading