datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Suiker met een vreemde nasmaak
24 januari 2012 
6 min. leestijd

Suiker met een vreemde nasmaak

De tijd dat wij dachten dat roken geen nadelen voor onze gezondheid had en dokters nog sigaretten aanprezen in advertenties is gelukkig voorbij. Net als autorijden zonder gordel, ik hou mij wel vast aan het stuur, het idee dat bier gezond is voor moeder en kind, je maar beter al aan jonge kinderen cola kunt geven en dat vrouwen het sexy vinden als je rook in hun gezicht blaast!

Dokters die sigaretten promoten

Ondernemen is vooruitzien

Ondernemen betekent mee gaan met de tijd en inspelen om de trends van nu én een visie hebben op de toekomst. Ondernemen is vooruitzien. Philips en Sony maken ook geen walkmans meer, maar investeerden op tijd in CD – en MP3 spelers. Ook in de voedingsindustrie zijn het de bedrijven en producenten die vooruitkijken, en niet angstvallig blijven vasthouden aan hun laatste succesnummers, diegenen die overeind blijven staan.

Elke branche heeft zijn eigen lobby

Blaas rook in haar gezicht en ze gaat met je mee naar huis

Dit werkt anno 2012 echt niet meer!

Zo heeft elke branche ondertussen wel zijn eigen vereniging of stichting opgezet waarin zij de producten uit hun industrie promoten. Denk aan campagnes als Gek op Bloemen, Kip het meest veelzijdige stukje vlees, Ei love you en Melk is goed voor elk. Al deze uitingen komen niet van onafhankelijke organisaties, maar van de leveranciers van deze producten. Helaas zijn veel mensen zich daar niet bewust van en nemen alles wat er in deze campagnes beweerd wordt voor waarheid aan. Nu ben ik zelf ook gek op bloemen en eieren, dus daar is niets mis mee! Het is eerder de melkcampagne waar ik grote vraagtekens bij zet en daar komt dan sinds gisteren de campagne Suiker, energie van nature bij.

Eten zonder suiker is bijna onmogelijk geworden

Zoals jullie weten zijn wij de cursus “40 dagen zonder Suiker” gestart. In deze cursus gaat het om alle geraffineerde en toegevoegde suiker die je beter kunt vermijden. Het is namelijk nog best een hele uitdaging en zoektocht om 40 dagen zonder toegevoegde suiker te leven, suiker zit namelijk overal in en ook in hartige producten waar je het niet in verwacht. Vandaar dat wij daarbij willen helpen.

Om hoeveel suiker gaat het eigenlijk?

De gemiddelde Nederlander consumeert jaarlijks zo’n 40 kilo bietsuiker. We gebruiken het niet alleen in onze dagelijkse kop koffie of thee, maar bijvoorbeeld ook in levensmiddelen als frisdrank, deegwaren en conserven.

In Nederland beheersen twee concerns de bietsuikermarkt. De Suikerunie is de grootste met 60% marktaandeel; de Centrale Suikermaatschappij (CSM) heeft 40% van de markt in handen. Suiker Unie, onderdeel van Royal Cosun, produceert en levert suikerproducten aan de voedingsmiddelenindustrie, foodservice en (groot)winkelbedrijven in Europa. Op de Nederlandse retailmarkt is Suiker Unie vooral bekend onder de merknaam Van Gilse. Zoals je zult begrijpen is de suikerindustrie enorm groot, wordt er erg veel geld verdiend en is er geen enkel belang bij het gebruik van minder suiker door de consument!

Suiker is niet 100% natuurlijk

Frisdrankindustrie promoot suikerhoudende cola

Deze reclame is nu ondenkbaar!

Op de website van Suiker Unie staat het volgende; Suiker is een natuurproduct. Dat weten de meeste mensen niet, zo blijkt uit consumentenonderzoek, in opdracht van Suiker Unie. Vele consumenten beseffen niet dat suiker van het land komt, van de suikerbiet. De suikerbiet bestaat ruwweg voor 80% procent uit water en voor 20% uit suiker. 

De suikerbiet is eigenlijk dé suikerfabriek. De combinatie van zon, licht en vocht laat de suikercellen in de suikerbiet groeien. Na een groeiperiode van 6 tot 8 maanden is het tijd om de suiker uit de biet te winnen. Uiteindelijk blijft 100% natuurlijke suiker over. Daar zijn wij het niet geheel mee eens, lees maar!

Daarom is suiker niet meer natuurlijk!

100% natuurlijke suiker. Dat klinkt heel mooi. Maar kwik, chloor en modder zijn ook 100% natuurlijk, dus die titel zegt niet veel.

Ze spelen erg goed in op de term ‘natuurlijk’ zoals die hedendaags gebruikt wordt in veel marketinguitingen. Vaak denken we bij ‘natuurlijk’ aan onbewerkt, ongeraffineerd eten wat je zo in de natuur kunt vinden. Maar dat bedoelen ze hier niet, hoor. Ik ben in elk geval nog nooit een kristalsuikerboom tegengekomen, met zakjes vol witte korreltjes eraan bungelend. Nee. Hier wordt bedoeld dat de suiker onttrokken is uit een 100% natuurlijk product.

Een suikerbiet is 100% natuurlijk

Het zit ‘m allemaal in de definities die je gebruikt. Een suikerbiet is 100% natuurlijk. Als je die eet, eet je een 100% natuurlijk product. Deze 100% natuurlijke suikerbiet wordt door de industrie bewerkt en bewerkt en bewerkt. Net zolang tot we de bekende, witte, geraffineerde suikerkorrel over houden.

Deze suikerkorrel bevat geen vezels, vitaminen en mineralen meer, welke eigenlijk nodig zijn voor een fatsoenlijke verwerking van de suiker in ons lichaam. Het zijn de vezels, vitaminen en mineralen die voeding voedzaam maken. Als dat eruit gehaald wordt, wat heb je er dan nog aan?

Dus die suikerkorrel wordt gemaakt uit een 100% natuurlijke, onschuldige suikerbiet. Maar die suikerkorrel zelf is niet hoe je ‘m vindt in de natuur!

Wie is de Suikerstichting?

TV kijken is onschadelijk voor kinderen

Natuurlijk, veel beter dan buitenspelen!

Uiteraard heeft de suikerindustrie ook een eigen lobby, namelijk de Suikerstichting. Lees maar mee; Suikerstichting Nederland (opgericht in 1969) is het bureau voor wetenschappelijk onderzoek, public affairs en public relations van de Nederlandse suikerindustrie. Het bureau werkt in opdracht van de Suiker Unie en CSM Suiker bv. Totaal niet onafhankelijk dus!

Lees maar verder; De stichting laat onderzoek doen naar de effecten van suiker en suikerhoudende producten op de gezondheid en naar vraagstukken van smaak en consumenten voorkeur. De belangenbehartiging op het terrein van voedingsbeleid en warenwet is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en geschiedt veelal in overleg en samenwerking met breed georiënteerde organisaties en instellingen.

Al deze wetenschappelijke onderzoeken worden op de, voor de industrie, meest gunstige manier geïnterpreteerd en dat lezen wij vervolgens in de media. Zo zou suiker niet verslavend werken, is er geen relatie tussen gedrag en suiker en als klapper op de vuurpijl: je zou er ook niet dik van worden.

Compleet marketingpakket gericht op kinderen

We lezen verder wat de Suiker Stichting nog meer doet; Daarnaast wordt er consumenten- en marktonderzoek gedaan en geeft de stichting voorlichting in brede zin over het product en ingrediënt kristalsuiker. De positie van kristalsuiker wordt verder nog ondersteund door advertentiecampagnes en diverse publicitaire activiteiten. Op de website is een aparte link voor scholieren te vinden die daar informatie kunnen vinden over suiker ten behoeven van een werkstuk. Ja, laten wij bij onze kinderen al deze onzin over suiker brengen!

Even een quote uit de informatie op Suikerwereld.nl aan scholieren van het voortgezet onderwijs voor hun werkstukken: ‘Van suiker word je dik’. ‘Suiker is slecht voor je tanden’. En: ‘Suiker is een chemisch product. Want, hoe krijg je het anders zo wit?’ Deze uitspraken heb je vast wel eens gehoord. Maar het klopt niet wat ze zeggen, het zijn fabels.

Dit kan echt niet meer anno 2012!

Bier is goed voor moeder en baby

Je baby lekker rustig door de alcohol!

Gisteren ontvingen wij een e-mail van Suikerstichting Nederland. Ze hadden namelijk met veel belangstelling de website www.40dagenzondersuiker.nl gelezen en wilden graag een kennismakingsgesprek, waarin wij onze standpunten over suiker in relatie tot voeding en gezondheid wilden onderbouwen. Je zult begrijpen dat wij geen enkel nut zien in het ingaan op deze uitnodiging. Om de doodeenvoudige reden dat onze belangen te ver uit elkaar liggen. Ze zijn met andere woorden niet blij met ons en dat mag. Is ook lastig als je focus op 1 product ligt.

Tip: Innoveer suikerindustrie

De suikerindustrie is gewoon niet met zijn tijd meegegaan… suiker kan niet meer! Waarom moet er overal suiker aan toegevoegd worden? Kristalsuiker doet helemaal niets goed voor je lichaam! Er zijn genoeg mooie en echt natuurlijke alternatieven en heel veel bedrijven die daar wel op inspelen. Ik noem een Zonnefruit van Zonnatura, dat geen jam genoemd mag worden omdat er geen toegevoegde suiker in zit alleen van nature aanwezige fruitsuikers of hun muesli zonder suiker. Het kan ook anders en dat is helemaal 2012!

Oproep aan producenten van levensmiddelen

Beste producent,

Wij zijn op zoek naar producten zonder toegevoegde geraffineerde suiker. Dat is nog best lastig aangezien jullie de benaming van suiker ook wel vermelden op de verpakking als: Basterdsuiker, Dextrose, Druivensuiker, Fructose(-stroop), Geleisuiker, Glucose(-stroop), Glucose-fructosestroop, Invertsuiker, Kandij(-suiker), Kristalsuiker, Maltodextrine, Melasse(-stroop), Rietsuiker, Sacharose, Sucrose en Vanillesuiker.

Zouden jullie eens willen kijken naar de mogelijkheden om de volgende natuurlijk suikervervangers in de producten te verwerken; Oerzoet, palmsuiker, stevia, kokosbloesemsuiker, fruit, honing, maïsmoutstroop, agavestroop, rijststroop, dadelstroop en maple syrup. Helemaal weglaten is natuurlijk nog beter! Wij wennen wel aan die minder zoete smaak.

Alvast bedankt voor het lezen van dit bericht en vergeet niet dat ECHT natuurlijk helemaal 2012 is… dus innoveer!

Wil jij ook dat er meer producten verkrijgbaar zijn zonder toegevoegde suiker?
 Deel dit bericht dan met je familie en vrienden!

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Jessica
Door

Jessica

op 24 Jan 2012

mooi artikel!Suiker is niet gezond! (en melk niet goed voor elk ;)) Nu stevia is goedgekeurd als zoetstof had ik de hoop dat het gebruikt zou gaan worden ipv suiker...er speelt een grote fabrikant al op in door stevia poeder op de markt te brengen in van die handige doseerstaafjes. Ik blij! Totdat ik de ingrediënten eens goed ging lezen....want wat zit erin??? lactose, MALTODEXTRINE (andere 'interessante' producten)en oh ja ook nog wat stevia...de teleurstelling was daar, ook al had ik natuurlijk beter kunnen weten.

Saskia - Blij Suikervrij
Door

Saskia - Blij Suikervrij

op 25 Nov 2013

Ja, tegenwoordig moet je op elk etiket kijken, zelfs op dat van stevia! Al vond ik het laatst bij een theewinkeltje in "pure" vorm... Dus gewoon als gedroogde blaadjes van de plant! :)

Laura
Door

Laura

op 24 Jan 2012

Wat een TOP artikel! Heel goed hoe je alles op een rijtje hebt gezet en om te lezen hoe het werkt met dit soort verenigingen en het feit dat ze dus vrijwel nooit onafhankelijk zijn. We worden al zolang voor de gek gehouden. Maar hulde aan het internet, want we worden steeds minder 'dom!' Ik eet al een aantal maanden vrijwel geen suiker meer en voel me VEEL beter!! Hoeveel bewijs wil je hebben.. Ze noemen het niet voor niks het witte gif! Google maar eens op suiker en zie wat het allemaal kan doen. Het schijnt zelfs dat tumoren veel sneller groeien als je veel suiker eet en daardoor veel insuline in je lichaam hebt! Ook is steeds meer bewijs dat veel van de bekende ziektes als Alzheimer, hart en vaatziektes en suikerziekte een groot verband hebben met het gebruik van geraffineerde suikers. En ga nou geen chemische zoetstoffen, zoals aspartaam gebruiken, want dat is net zo slecht, of slechter! Ik beveel jouw cursus 40 dagen zonder suiker dan ook van harte aan aan iedereen die nog suiker eet. Zelf heb ik deze gelukkig niet (meer) nodig!

Anita Verstappen
Door

Anita Verstappen

op 24 Jan 2012

Complimenten Eva! Een prachtig artikel wat de evolutie van ons gedrag mooi weerspiegelt. Voeding een van de belangrijke componenten voor een gezonde leefstijl. Mooi omschreven en vooral erg inspirerend. Kunnen we de handen niet in elkaar slaan en vanuit de basis de andere componenten zoals fysieke en mentale welzijn te vertalen in een inspirerende presentatie. De huidige maatschappij is rijp en broodnodig toe aan een inspirerende kijk naar zichzelf... bewustwording.

Carola
Door

Carola

op 24 Jan 2012

Ben onder de indruk. Van je lef en doorzettingsvermogen! Want ja, het vergt lef om een zo duidelijk standpunt in te nemen tegen een grote lobbyclub. Fijn dat je op een eenvoudige en zeer aantrekkelijke manier dit onderwerp in het bewustzijn brengt. Ik had soortgelijke ervaringen met de koemelk-lobby. Toen mijn kids jonger waren werd ik bijna als misdadig gezien als ik vertelde dat ze geen koemelk kregen. En was opeens iedere moeder op het schoolplein een enthousiast lobbyist.. Zag ik daar weer die grote, dure vrachtwagen voorrijden met de schoolmelk.. de melkmaffia noemde ik die. Vonden ze niet leuk :-) Helaas vinden fabrikanten allerlei manieren om kopers in verwarring te brengen.. door al die nieuwe verzonnen benamingen. Dat geldt voor suiker, maar ook voor smaakversterkers. Moge de consument slimmer worden en etiketten leren lezen.. Ga door!

Steffie Emmerson
Door

Steffie Emmerson

op 24 Jan 2012

Wat een ontzettend goed artikel! Prachtig dat ze jullie willen spreken om 'kennis te maken'. Ze zijn gewoon bang dat jullie een te groot publiek bereiken.

Elise
Eric Verberne
Door

Eric Verberne

op 24 Jan 2012

Erg goed geschreven artikel! Bomvol met onthullingen van de onwaarheden die de 'onafhankelijke' suiker stichting over suiker de wereld in gooit. Goed dat je dit zo aanpakt en de strijd met hun aangaat! Ik steun je in ieder geval van ganse harte en met mij gelukkig steeds meer mensen. Veel succes met de anti-geraffineerde-suiker lobby! Eric Verberne Nederlands Kampioen Afvallen

Jilly
Door

Jilly

op 25 Jan 2012

Ik ben er sinds kort achter dat ik heel erg slecht reageer op suiker! Zodra ik het eet wil ik MEER. En als ik dit niet doe, dan krijg ik na een tijdje een MEGA dip waarbij ik het gevoel heb dat ik mijn ogen gewoon niet meer open kan houden. Daarnaast slaap ik daardoor snachts niet lekker omdat ik een opgejaagd gevoel heb. Na lang te hebben gewisseld met voedingsmiddelen kwam ik er achter dat ik dit dus niet heb op dagen dat ik geen suiker neem! Kwalijke zaak, want het zit idd overal in. Het is haast niet mogelijk om mijn kleine meid zonder suiker op te laten groeien. Veel mensen zeggen dat suiker verboden zou zijn als het nu uitgevonden zou worden. Dat zou me niks verbazen!

helga
Door

helga

op 25 Jan 2012

wat een geweldig artikel! BRAVO! jammer dat ik geen schoolgaande kinderen meer heb. Dit artikel is een complete spreekbeurt. duidelijk en met mooie illustraties. Zo zouden ze op een eerlijke manier iets van suiker leren.

Normyo
Door

Normyo

op 25 Jan 2012

Goeie zaak dat je zo duidelijk aangeeft dat suiker een overbodige stof is, die alleen maar vanwege de subsidie in het verleden en het gemak voor alle fabrikanten in veel zaken zit. Gelukkig komen er wel steeds meer bedrijven die zonder suiker werken. Ik heb bijvoorbeeld zelfs twee suikerloze mayonaises gevonden. Eentje van Vetara (http://www.natudis.nl ) en de andere van Tons Mosterd (http://www.tonsmosterd.nl ). Het is wel waar dat je voor suikerloze producten vooral terecht moet bij natuurvoedingswinkels. Het blijft echter etiketten lezen om al de verborgen suikers te ontdekken.

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 25 Jan 2012

Goed om te weten! De Nederlandse suikermarkt wordt slechts beheerst door 1 producent en wel de SuikerUnie. Enkele jaren geleden (in 2007) is de suikertak van CSM door de SuikerUnie overgenomen. Een echte monopoliepositie dus!

Frans
Door

Frans

op 26 Jan 2012

Goed artikel! Goed om dit in de media veel en vaak uit te leggen. Jammer alleen en ik citeer: Gisteren ontvingen wij een e-mail van Suikerstichting Nederland. Ze hadden namelijk met veel belangstelling de website www.40dagenzondersuiker.nl gelezen en wilden graag een kennismakingsgesprek, waarin wij onze standpunten over suiker in relatie tot voeding en gezondheid wilden onderbouwen. Dit "gesprek" heeft inderdaad niet echt zin. Toch vind ik het jammer dat je (jullie) dit uit de weg gaan. De aanval is de beste verdediging en in het hol van de leeuw... :-)

Patricia
Door

Patricia

op 15 May 2013

Mee eens, en neem dan gelijk de cameraploeg van Zembla mee, die hebben de vorige keer ook zo'n goede uitzending gemaakt over de suiker-lobby en dit zou een mooi vervolg kunnen zijn. Want reken maar dat ze jou aan hun kant willen krijgen!

Jamila
Door

Jamila

op 07 Jul 2013

Inderdaad, juist om jezelf te profileren en nieuwe wegen in te slaan, moet je dit soort gesprekken juist aan gaan. Achteraf zeggen dat het niet werkt kan altijd en is dan ook geloofwaardig. Bij voorbaat annuleren vind ik nogal slap, zeker als voorvechters in de suikerkwestie.

Paul
Door

Paul

op 26 Jan 2012

Ja, en weet je dat 100% stevia extract door en door bewerkt is tot een wit poeder en we landbouw grond in de derde wereld bezetten om overgewicht in het westen te bestrijden met dit poeder. Het bevat geen vitaminen, vezels of mineralen meer. En dat imkers honing wegnemen bij bijen en deze bijen vervolgens suikerwater te eten geven, deze zouden dan toch moeten sterven van het witte gif, wat een dierenmishandeling.

Normyo
Door

Normyo

op 27 Jan 2012

Jammer dat je bijen vergelijkt met mensen. Die fout maken ze in het medische onderzoek ook vaak. Zo bleek bijvoorbeeld dat Softenon bij muizen geen misvormde kinderen creëerde omdat de werkzame stof niet door de placenta komt. Dit werkte bij mensen helaas anders. Voor suiker kun je dus ook niet simpelweg een 1op1 vergelijking maken tussen mensen en bijen. Ten eerste kun je je afvragen waarom bijen liever suikerwater eten dan honing. Ten tweede zou je je ook kunnen afvragen waarom bijen honing maken en wat mensen doen met een teveel aan vet en koolhydraten in hun eten. Ten derde zou je je kunnen afvragen wat het belangrijkste verschil is tussen een bij en een mens.

Paul
Door

Paul

op 29 Jan 2012

Hallo Normyo, Bedankt voor je reactie. Antwoord 1e vraag ? Bijen eten liever honing, maar de imker neemt het we en stopt het in potjes om te verkopen. Dus moeten ze wel het suikerwater eten wat de imker voor ze klaar maakt. Dus als suiker zo giftig is vindt ik het toch knap dat die bijen ee winter overleven op suiker. Antwoord 2e vraag ? Bijen maken Honing om als voorraad voor de winterperiode, want het is dan te koud om te vliegen en er zijn geen bloemen. En wat doen mensen met teveel vet, eiwit of koolhydraten ? Als je teveel eet en te weinig beweegt wordt je inderdaad te dik. Dus van teveel koolhydraten kun je dik worden. Gelukkig heeft miss natural nu koolhydraten gevonden waar je niet dik van wordt: Maismoutstroop, palmsuiker, rijststroop, oerzoet, kokosbloemsuiker, agavestroop, en maplevsyrup, dadelstroop en honing.

Nathalie
Door

Nathalie

op 27 Jan 2012

Wat een bullshit!!

justice
Door

justice

op 29 Jan 2012

Hallo Eva, Mijn expertise is productie van levensmiddelen. Zie hieronder JECFA omschrijving van productie process stevia, mogelijk dat je deze kunt gebruiken in je cursus. Zie dat er zelfs een extractie plaats vindt met oplosmiddelen (soms zelfs benzeen ? wat je vroeger in verf gebruikte) en met een ionenwisselaar allerlei waardevolle componenten verwijderen. Of zelfs hulpmiddelen zoals aluminium sulfaat. Ik vroeg me af of je in je cursus goed uitlegt hoe stevia, maismoutstroop, rijststroop, palmsuiker, etc gemaakt worden. Hoeveel suikers, mineralen en vitamines deze producten bevatten en hoeveel suikers, mineralen en vitamines er in melasse zit. Volgens de cursus is melasse slecht ? (want als alle goede stoffen uit de suikerbiet niet in de suiker zitten, dan zitten ze in de melasse, wat het rest product is van de suikerproductie).Melasse bevat veel betaine (goed voor het hart). Zie hier het productie process voor Stevia (originele tekst in het engels): 4 Manufacturing: 4.1 Raw materials The raw materials used in the manufacturing process of Steviol glycosides preparations are the crushed leaves of the perennial shrub Stevia rebaudiana (Bertoni) Bertoni of the family Asteraceae (Compositae). Various alcohols and ion exchange resins are used in the manufacturing. 4.2 Methods of manufacture Manufacturer from Paraguay Material from South America may contain greater than 95% total carbohydrate, with stevioside content around 70% and rebaudioside A approximately 20%; minor steviol glycosides are likely not more than 5% total. The basic stages of the extraction process of sweetener principles of Stevia rebaudiana leaves are: Preparation of the aqueous extract Preparation of the organic extract Obtaining steviol glycosides Preparation of the aqueous extract The ground leaves of Stevia rebaudiana are mixed with hot water for 20-30 min. Subsequently, the aqueous extract is removed by draining, using pressure in order to achieve the maximum amount of extract. Several types of infusion/draining processes may be used. The extract is allowed to cool to room temperature. In order to remove impurity particles, the extract may be allowed to rest while particulate matter settles out or it may be centrifuged. The extract contains the sweetener principles, the plant pigments and other water-soluble components. Preparation of the organic extract The sweetener principles and the pigments are extracted with a mixture of butanol or isobutanol and a less polar solvent, such as benzene, chloroform or hexane. Obtaining steviol glycosides: The organic phase is separated and concentrated until a solid mass is formed. The mass is dissolved in hot methanol. Steviol glycoside crystals form on cooling. The crystals are separated and washed with cold methanol, and finally recrystallized from methanol/water. The resulting material has a high degree of purity (97-98% steviol glycosides) and contains about 4% water. Manufacturer from Japan The manufacturing process used in Japan is reported to yield a product containing 80-88% of the four sweetening agents (stevioside, rebaudioside A, rebaudioside C and dulcoside A). Other steviol glycosides and saccharides are present at 5-10%. The manufacturing process is presented as a flow sheet: Process Operating conditions 1. Dry Stevia leaves Harvest; Leaves and stem dissociation 2. Extraction Extract 2-3 times with water at 50-60° 3. Flocculation Add calcium hydroxide and aluminium sulphate 4. Filtration Filter press Chemical and Technical Assessment Steviol glycosides 63rd JECFA 4 (5) 5. Adsorption on resin The steviol glycosides are adsorbed and then released with alcohol 6. Distillation Alcohol vaporisation 7. Ion exchange Cation and anion resin mix bed 8. Concentration Vaporize water under reduced pressure 9. Micro filter 1 μm 10. Sterilization 120°, 1 min 11. Spray drying Drying

justice
Door

justice

op 29 Jan 2012

Beste Eva, Nog even verder gezocht, zie dit van www.hartgenoten.nl: Agavesiroop In een pas verschenen kookboek, Het Pure Eten van Raw Food (De Leeuw & Poolman, Uitg. Terra) wordt een lans gebroken voor het eten van voornamelijk rauw voedsel, dat dus geen verhitting heeft doorgemaakt. Er staat een rijtje van aanbevolen voedingswaren in dat begint met een opsomming van drie zoetwaren, te beginnen met agavesiroop. Verder worden nog ahornsiroop en honing aanbevolen. Honing kun je inderdaad rauw uit de raat eten, zoals de bijen het produceren uit nectar. Ahornsiroop wordt vervaardigd uit het sap dat uit de Noord Amerikaanse esdoorn (mapletree) wordt getapt. Dat is op zich nauwelijks zoet en daarom wordt het sterk ingekookt (tot 50X!). Niet echt rauw dus. Bovendien bestaat die siroop voornamelijk uit sucrose, wat neerkomt op gewone suiker met water en wat sporenelementen. Daar schiet je dus niets mee op. En dan heb je het nog in verschillende kwaliteiten. Meestal zit er 10% esdoornsiroop in; de rest is gewone suikerstroop. Het boek zwijgt daarover. Met agave moet je zelfs nog een stukje verder gaan. Agave wordt uitgeperst, het sap gefilterd, en dan verhit om de inuline, een polysaccharide, om te zetten in de monosaccharide fructose. Het resultaat wordt, net als bij ahornsiroop, ingedikt tot een stroop. Ook al niet rauw dus. Een alternatief is er enzymen op in te laten werken om de inuline in fructose te laten omzetten. Er zit overigens ook wat glucose in. In feite is het vergelijkbaar met de industriëel veel toegepaste glucose/fructosestroop, op vergelijkbare wijze vervaardigd uit maïs. De andere producten zou ook voor je willen uitzoeken, maar dat gaat me teveel tijd kosten. Mogleijk kun jezelf checken wie de echte producenten zijn maismoutstroop (heb ook nog nooit maismoutstroop aan een plant zien groeien), volgens mij produceren deze ook glucosestroop. Veel succes met je cursus !

Mari José
Door

Mari José

op 01 Sep 2012

Heeft niemand dan nog gehoord van Sukrin? “Light, Zero, Zonder toegevoegde suikers, Aspartaam, Stevia, Sukrin, Honing, Fructose,Sacharine, Xylitol... Wat is ronduit slecht en wat verantwoord?” Het antwoord van Miriam Bouwens (www.lijfstijlcoach.nl) is hierop: Okee, heel kort door de bocht kun je het zo zeggen: suikers die van nature in een product zitten (bv in fruit) zijn goed en suikers die door de fabriek zijn geproduceerd en ergens aan zijn toegevoegd (bv aan snoep) zijn slecht voor je gezondheid. Zoetjes voor in de koffie bijvoorbeeld. 1 ons suiker levert 400 calorieën (Kcal), een zoetje, ook gemaakt van suiker maar met een iets veranderde chemische structuur, levert nog ‘maar’ 250 Kcal per 100 gram. Minder maar nog steeds veel en nog steeds een geraffineerde vorm van suiker. Soorten Er zijn verschillende soorten suikers en die gedragen zich stuk voor stuk anders. Het eerste onderscheid is de samenstelling van de moleculen. - Enkelvoudige suikers of monosachariden zitten in fruit en honing. - Tweevoudige suikers of disachariden vind witte (kristal) suiker. Het maakt niet uit of die suiker gemaakt is van suikerbieten of suikerriet. - Meervoudige suikers of: polysachariden - vind je in zetmeel , in bijvoorbeeld aardappels en peulvruchten maar ook in granen, bijvoorbeeld in brood of rijst. Het zijn vooral de disachariden die de kwalijke dikmakers zijn. Light Een tweede manier om verschillen te duiden is: ‘gewoon’ of ‘light’. Light: een toverwoord dat Harry Potterachtige proporties aannam bij de introductie: Frisdranken waarvan iedereen wist dat ze voor het overgrote deel uit suiker bestonden, kon je met de komst van de light versies ongestraft gaan drinken. Althans volgens de producenten. Een mega succes voor de industrie, een mega farce als het om jouw gezondheid gaat. Dat glas cola-zero is erg zoet maar er zit geen suiker in... Wat maakt het dan zoet? Chemisch gefabriceerde stofjes die kans geven op een hele reeks aan narigheid. Onder andere het uitschakelen van je verzadigingsgevoel waardoor je behoefte aan zoet blijft hebben en je dus meer gaat gebruiken. Commerciële truc geslaagd! Een paar voorbeelden van chemisch zoet. Om maar met de meest kwalijke te beginnen: Aspartaam - E nr 951 Lieve mensen: Aspartaam = Gif. Mijd alles waar het in zit als de pest, doe het je lijf niet aan, blijf er van af. Kijk op je pakje kauwgum of dit additief erin zit en zo ja: laat het liggen. Lees het etiket van je frisdrank, je zakje snoep en koop het niet. Aspartaam is kankerverwekkend en een schande dat het in Europa nog is toegestaan. Andere schadelijke synthetische zoetmiddelen zijn o.a. Cyclaamzuur (E952), Xylitol (E967), Acesulfaam-K (E950), Sacharine (E954), Sucralose (E955). Een kleine greep uit de lange lijst met bijwerkingen: - Kankerverwekkend Hart- en Vaatziekten Diabetes Hoge bloeddruk Vetopslag bevorderend, met name buikvet Negatieve invloed op zenuwstelsel en neurotransmitters Goed zoet Naast deze chemische, in de fabriek gemaakte zoete terroristen zijn er natuurlijke zoetstoffen. Honing is de meest bekende, velen kennen ook Diksap (Puur ingedikt vruchtensap) en dan zijn er nog Stevia en Sukrin zijn hier minder bekend maar maken een opmars. In Japan worden Cola en andere frisdranken er al decennia lang mee gezoet en dat zal in Europa ook gaan gebeuren zodra de benodigde vergunningen van de EFSA afgestempeld zijn. Een kleine greep uit de lange lijst met voordelen: 0 Calorieën Geen effect op bloedsuikerspiegel Mag door Diabetespatiënten gebruikt worden Bloeddrukverlagend 100% natuurlijk, Stevia uit een Zuid-Amerikaanse plant, Sukrin uit het gistingsproces bij het maken van wijn, granen, kaas of yoghurt. Erythritol is de scheikundige naam van het eindproduct van dit gistingsproces, Sukrin is de naam waar onder wij consumenten het kennen. Stevia is in veel reformzaken en op internet te koop. Tot de bureaucratische weg bij de EFSA is doorlopen moet er verplicht er op de verpakking staan: ‘alleen voor uitwendig gebruik’. Voor Sukrin geldt dat niet. Samenvattend: Lees etiketten en laat je niet langer foppen door rappe reclames of aansprekende slogans maar lees de feiten en kies met je verstand in plaats van je aankopen te laten bepalen door een kletterende campagne voor het nieuwste toverfrisdrankje waar jij met je gezondheid voor betaalt. ---- Tot zover... proberen dus! MJ

Linda van Schubert Douma
Door

Linda van Schubert Douma

op 11 Mar 2013

Wat heerlijk dat er steeds meer mensen zonder suiker willen en dat er vervangende middelen genoeg zijn ik miste deze nog in het rijtje Yacon siroopis lekker zoet en bevat weinig suiker Een heerlijke zoetstof met een rijke en volle smaak, die weinig calorieën bevat. Lekker door smoothies, snacks, ontbijtgerechten en toetjes. Het is een combinatie van karamel en melasse Calorie-arm maar toch lekker zoet Bevat geen glucose en is laag op de Glycemische Index Bevat fructooligosaccharide (FOS), dat onder andere kalium, A, C E bevat Fructooligosaccharide (FOS) is een unieke soort suiker die niet geabsorbeerd kan worden door het lichaam Geschikt voor diabetici en mensen die gewicht willen verliezen Getest op puurheid en kwaliteit Gecertificeerd biologisch Past in een vegetarisch, veganistisch en kosher voedingspatroon Je kunt yacon siroop op dezelfde manier gebruiken als schenkstroop of honing. Lekker in smoothies, ontbijtgerechten, toetjes en snacks zoals plaatkoek en rauwe cacao lekkernijen. De yacon plant is verre familie van de zonnebloem en was eeuwen geleden al geliefd bij de volkeren in het Andesgebergte van Peru. Hoeveelheid en dosering Roer 1 eetlepel yacon siroop door je favoriete smoothie, ontbijtgerecht of toetje, of zoveel als nodig is om er snacks mee te maken. Om de zoveel maanden wordt er een nieuwe super food zoetstof op de markt gelanceerd als “een gigantische doorbraak in de geschiedenis van de natuurlijke zoetstoffen”, “de beste suikervervanger ooit gecreëerd” of “de gezondste natuurlijke zoetstof ter wereld”. Hoewel sommige super food zoetstoffen wel degelijk gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, is het toch aangeraden om ze met mate te gebruiken en er voorzichtig mee om te springen.Hoe dan ook het blijft rafineren van wat moeder natuur ons schenkt. De gezondste zoete lekkernij is nogaltijd zoals moeder natuur het heeft bedoelt : de hele vrucht te eten met de beschermende werking van vezels die een insulinepiek voorkomt.

Ikzelf
Door

Ikzelf

op 21 Apr 2013

ALLE glucose is slecht voor ons lichaam, ook de zogenaamde "echte en onbewerkte" zoetmakers als maple syrup, stevia etc.

silvia
Door

silvia

op 16 Sep 2013

Die oude reclame posters zijn echt hilarisch! Schandalig dat die toen werden gepubliceerd.. Het inzicht over suiker komt ook nog wel, mensen gaan steeds bewuster naar voeding kijken.

Marlene
Door

Marlene

op 27 Apr 2014

Fantastisch artikel, Eva. Wat een eyeopener! Ik kan me sommige posters nog herinneren van vroeger en ik herinner me ook nog dat mijn opa jenever dronk met een schep suiker erin en dat ik het uit mocht likken. Dat zou goed voor me zijn en daar zou ik lekker op kunnen slapen...En roken, ja, dat hoorde erbij, want dat was goed voor je én voor de zenuwen. Ik ben nu 55 jaar en ik ben blij dat ik na meer dan 40 jaar het roer omgegooid heb en écht bewust ben gaan leven, zonder al die..... rotzooi.

Yolanda
juliette
Door

juliette

op 07 Nov 2014

De zogenaamde 'voedselindustrie' is pure maffia! suiker zit bijna overal in, tarwe zit bijna overal in, rogge zit bijna overal in, rijstmeel ook, er zijn zo veel ingrediënten waar ze ons graag mee vergiftigen. als ik in de super kom, loop ik langs alle schappen en denk; suiker, tarwe, rijst mais meel, E nummers, kleur, geur en smaakstoffen = allemaal overbodig. de fruit afdeling, de zure zuivel, de groente, vis/biologisch vlees, dat is min of meer 'levend' voedsel, dát moet je hebben. koolhydraten uit gemanipuleerde tarwe, rijst, rogge, gierst, aardappelen, zijn allemaal dik makers! nooit dubbelblind getest op de mens op veiligheid. (koeie) zuivel hebben we zeker in die grote dagelijkse porties totaal niet nodig! wees inventief en creatief en geef je kennis door! als we vegetariër zouden worden, zou er genoeg grond zijn om de hele wereld te voeden al die grond die nu gebruikt wordt voor veevoeder! Wat een verspilling! van grondstoffen. tis een schande. het is heel makkelijk te verwezenlijken, de regering hoeft alleen maar de wet te veranderen. in de 2e wereldoorlog, toen er geen mannen meer waren voor de (oorlogs)productie- industrie werd er massaal opeens een wet aangenomen dat opeens vrouwen wél geschikt waren voor buitenshuis werk! same difference! luiheid, domheid en incompetentie! stay sane

Gieneke
Door

Gieneke

op 04 Mar 2015

ik gebruik al tijden kokosbloesemsuiker en ben een grote fan! Het wordt duurzaam verbouwd en heeft een laag glycemische index. Gelukkig worden de etiketten steeds beter gelezen, maar er valt nog een heleboel winst te halen op dit gebied. Suiker in je mayonaise verwacht je toch niet?!

Miriam
Door

Miriam

op 07 Jan 2016

Super goed artikel Eva!! Ga zo door!! Ben echt blij dat ik dit gelezen heb! Zoveel verschillende namen voor suikers, blij dat ik nu je lijstje met namen heb! Die gaat in mijn portemonnee :) Bedankt voor wat je doet en wie je bent!! :) God`s zegen!!

LeDocteur
Door

LeDocteur

op 13 Feb 2020

Mooi artikel. Ben zelf ook van de suiker afgestapt en voel me een stuk fitter dan voorheen!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading