Als je besloten hebt tarwevrij te gaan eten, is het nodig om voor een aantal voedingsmiddelen alternatieven te vinden. Tarwe vind je namelijk niet alleen terug in brood, maar ook in koekjes, cake, pasta, couscous en nog veel meer (bewerkte) producten.
Als Nederlanders zijn we gewend om veel brood te eten, zowel bij het ontbijt als bij de lunch. En voor velen die tarwevrij willen gaan eten, kan het lastig zijn om hier een lekkere vervanging voor de vinden. In dit artikel geef ik je daarom een aantal tips voor het vervangen van brood.
Brood zonder tarwe
Geen tarwe, maar wel brood? Het kan! Enkele voorbeelden:
- Speltbrood. Hoe simpel kan het zijn? In plaats van brood op basis van tarwe, eet je brood op basis van spelt, of zelfs een ander graan. Onder andere Albert Heijn en Jumbo verkopen verse speltbroden. Natuurwinkels als EkoPlaza hebben vaak meer varianten met spelt, zoals speltkrentenbrood. Kijk altijd wel naar de ingrediëntenlijst of er geen tarwe is toegevoegd.
- Je kunt natuurlijk ook zelf je brood gaan bakken, met bijvoorbeeld teffmeel (dit is ook nog eens glutenvrij). Reform- en natuurwinkels verkopen meerdere soorten meel, bijvoorbeeld amandelmeel en boekweitmeel. Je kunt ook experimenteren door verschillende soorten meel te mengen. En in plaats van een brood kun je ook pannenkoeken bakken. Die hebben nogal eens een grotere kans van slagen, als je niet zo’n keukenprinses bent.
- In het glutenvrije schap van de supermarkt vind je ook broodsoorten zonder tarwe. Ook hier heb je bij winkels als EkoPlaza vaak meer keus. Je kunt kiezen voor varianten als licht of donker brood, bolletjes, croissantjes… Handig is dat dit brood vaak langer houdbaar is. Maar check ook hier de ingrediëntenlijst. Die zijn soms zo lang dat ik zelf meteen van aankoop afzie.
Andere alternatieven voor brood
Naast brood kun je ook andere alternatieven bedenken. Bijvoorbeeld:
- Crackers en knäckebröd zijn heerlijk voor de afwisseling. Ook deze zijn verkrijgbaar van andere granen dan tarwe. Bij natuurwinkels heb je weer het grootste assortiment, zoals crackers op basis van amaranth. Of, daar is ‘ie weer, spelt. Ook de gewone supermarkt speelt overigens steeds meer in op deze behoefte.
- Roggebrood is ook een lekker alternatief voor brood. Roggebrood is wat zwaarder en compacter dan een boterham, en het is erg voedzaam. Als ik roggebrood koop, doe ik dat bij EkoPlaza, omdat ik in de reguliere supermarkt geen variant kan vinden waar geen tarwe aan toegevoegd is.
- Rijstwafels zijn lekker licht, lang houdbaar en goed verkrijgbaar. Je kunt ze zo eten of wat smeuïger maken met beleg als avocado, pindakaas of notenpasta, kaas, hüttenkäse of jam. Er bestaan ook rijstwafels met minder zout of gemaakt van een mengsel van granen, denk aan quinoa en boekweit. Heel geschikt, ook als tussendoortje.
Waar moet je naartoe voor deze alternatieven?
Zoals gezegd heb je de meeste keuze in bovenstaande producten bij natuur- en reformwinkels. Zelf ben ik fan van EkoPlaza, omdat daar zoveel te kiezen valt op dit gebied. Maar neem vooral ook eens de tijd om in je eigen supermarkt op zoek te gaan voor lekkere alternatieven voor tarwebrood.
Trek voor je eerste speurtocht naar tarwevrije producten wat extra tijd uit. Je zult namelijk nogal wat ingrediëntenlijsten moeten doornemen. Let er daarbij ook op of een product veel suiker (of glucosefructosestroop, maltodextrine of een andere benaming) bevat. Persoonlijk vind ik dit geen aanbeveling.
Is dit alles?
Welnee! Voor het ontbijt kun je ook denken aan pap van havermout of chiapudding. Of bak een lekkere omelet. Ontbijtgranen voor door de yoghurt zijn er ook in tarwevrije varianten. Als lunch is een salade op basis van gekookte gierst of quinoa met rauwkost heel geschikt. Of wat dacht je van een lekkere vullende soep? Heel bijzonder is verder gekiemd (spelt-)brood dat je in dunne plakjes roostert. Leuk om eens verschillende dingen uit te proberen!
Kookvideo: Glutenvrije Crackers en Wafels Belegd
In deze video laat ik zien hoe je glutenvrij kunt ontbijten of lunchen met zelf belegde crackers en wafels. Het recept voor het maken van de Belegde Glutenvrije Crackers en Wafels ontvang je per e-mail na aanmelding voor de Week zonder Tarwe.
Schrijf je in voor de Week zonder Tarwe
De Week zonder Tarwe is voor iedereen die meer wil weten over de voordelen van leven zonder tarwe en glutenvrij eten. Wil je weten wat tarwe kan doen met je lichaam, waarom niet iedereen even goed reageert op tarwe, waarom tarwe dik maakt, en wat lekkere en gezonde broodvervangers zijn? Of ben je op zoek naar lekkere tarwevrije recepten? Dan is de Week zonder Tarwe zeker iets voor jou! Schrijf je nu hier in.
Wat is jouw favoriete alternatief voor tarwebrood?
Marianne van Hes
op 08 Sep 2014Eva van Zeeland
op 09 Sep 2014Liliane maelstaf
op 26 Nov 2016Jolanda scholten
op 13 Oct 2014Liesbeth
op 19 Dec 2014Liesbeth
op 19 Dec 2014emile
op 28 Mar 2015anouk
op 07 Mar 2016Marjolein
op 23 Oct 2020Karin de Mik
op 05 Apr 2016Riekie
op 05 Apr 2016Ingrid
op 05 Apr 2016helen
op 15 Apr 2016bryan
op 16 May 2020JiM
op 03 Jun 2020Zoekend
op 07 Nov 2021