datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Wat eet je in plaats van brood van tarwe?
28 mei 2014 
3 min. leestijd

Wat eet je in plaats van brood van tarwe?

Als je besloten hebt tarwevrij te gaan eten, is het nodig om voor een aantal voedingsmiddelen alternatieven te vinden. Tarwe vind je namelijk niet alleen terug in brood, maar ook in koekjes, cake, pasta, couscous en nog veel meer (bewerkte) producten.

Als Nederlanders zijn we gewend om veel brood te eten, zowel bij het ontbijt als bij de lunch. En voor velen die tarwevrij willen gaan eten, kan het lastig zijn om hier een lekkere vervanging voor de vinden. In dit artikel geef ik je daarom een aantal tips voor het vervangen van brood.

Brood zonder tarwe

Geen tarwe, maar wel brood? Het kan! Enkele voorbeelden:

  • Speltbrood. Hoe simpel kan het zijn? In plaats van brood op basis van tarwe, eet je brood op basis van spelt, of zelfs een ander graan. Onder andere Albert Heijn en Jumbo verkopen verse speltbroden. Natuurwinkels als EkoPlaza hebben vaak meer varianten met spelt, zoals speltkrentenbrood. Kijk altijd wel naar de ingrediëntenlijst of er geen tarwe is toegevoegd.
  • Je kunt natuurlijk ook zelf je brood gaan bakken, met bijvoorbeeld teffmeel (dit is ook nog eens glutenvrij). Reform- en natuurwinkels verkopen meerdere soorten meel, bijvoorbeeld amandelmeel en boekweitmeel. Je kunt ook experimenteren door verschillende soorten meel te mengen. En in plaats van een brood kun je ook pannenkoeken bakken. Die hebben nogal eens een grotere kans van slagen, als je niet zo’n keukenprinses bent.
  • In het glutenvrije schap van de supermarkt vind je ook broodsoorten zonder tarwe. Ook hier heb je bij winkels als EkoPlaza vaak meer keus. Je kunt kiezen voor varianten als licht of donker brood, bolletjes, croissantjes… Handig is dat dit brood vaak langer houdbaar is. Maar check ook hier de ingrediëntenlijst. Die zijn soms zo lang dat ik zelf meteen van aankoop afzie.

Andere alternatieven voor brood

Naast brood kun je ook andere alternatieven bedenken. Bijvoorbeeld:

  • Crackers en knäckebröd zijn heerlijk voor de afwisseling. Ook deze zijn verkrijgbaar van andere granen dan tarwe. Bij natuurwinkels heb je weer het grootste assortiment, zoals crackers op basis van amaranth. Of, daar is ‘ie weer, spelt. Ook de gewone supermarkt speelt overigens steeds meer in op deze behoefte.
  • Roggebrood is ook een lekker alternatief voor brood. Roggebrood is wat zwaarder en compacter dan een boterham, en het is erg voedzaam. Als ik roggebrood koop, doe ik dat bij EkoPlaza, omdat ik in de reguliere supermarkt geen variant kan vinden waar geen tarwe aan toegevoegd is.
  • Rijstwafels zijn lekker licht, lang houdbaar en goed verkrijgbaar. Je kunt ze zo eten of wat smeuïger maken met beleg als avocado, pindakaas of notenpasta, kaas, hüttenkäse of jam. Er bestaan ook rijstwafels met minder zout of gemaakt van een mengsel van granen, denk aan quinoa en boekweit. Heel geschikt, ook als tussendoortje.

Waar moet je naartoe voor deze alternatieven?

Zoals gezegd heb je de meeste keuze in bovenstaande producten bij natuur- en reformwinkels. Zelf ben ik fan van EkoPlaza, omdat daar zoveel te kiezen valt op dit gebied. Maar neem vooral ook eens de tijd om in je eigen supermarkt op zoek te gaan voor lekkere alternatieven voor tarwebrood.

Trek voor je eerste speurtocht naar tarwevrije producten wat extra tijd uit. Je zult namelijk nogal wat ingrediëntenlijsten moeten doornemen. Let er daarbij ook op of een product veel suiker (of glucosefructosestroop, maltodextrine of een andere benaming) bevat. Persoonlijk vind ik dit geen aanbeveling.

Is dit alles?

Welnee! Voor het ontbijt kun je ook denken aan pap van havermout of chiapudding. Of bak een lekkere omelet. Ontbijtgranen voor door de yoghurt zijn er ook in tarwevrije varianten. Als lunch is een salade op basis van gekookte gierst of quinoa met rauwkost heel geschikt. Of wat dacht je van een lekkere vullende soep? Heel bijzonder is verder gekiemd (spelt-)brood dat je in dunne plakjes roostert. Leuk om eens verschillende dingen uit te proberen!

Kookvideo: Glutenvrije Crackers en Wafels Belegd


In deze video laat ik zien hoe je glutenvrij kunt ontbijten of lunchen met zelf belegde crackers en wafels. Het recept voor het maken van de Belegde Glutenvrije Crackers en Wafels ontvang je per e-mail na aanmelding voor de Week zonder Tarwe.

Schrijf je in voor de Week zonder Tarwe

De Week zonder Tarwe is voor iedereen die meer wil weten over de voordelen van leven zonder tarwe en glutenvrij eten. Wil je weten wat tarwe kan doen met je lichaam, waarom niet iedereen even goed reageert op tarwe, waarom tarwe dik maakt, en wat lekkere en gezonde broodvervangers zijn? Of ben je op zoek naar lekkere tarwevrije recepten? Dan is de Week zonder Tarwe zeker iets voor jou! Schrijf je nu hier in.

Wat is jouw favoriete alternatief voor tarwebrood?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Marianne van Hes
Door

Marianne van Hes

op 08 Sep 2014

Graag wil ik meedoen aan de week zonder tarwe, hiervoor ontvang graag wat extra informatie, ook voor kinderen. Mijn zoon van acht heeft Door gezondheidsklachten het advies gekregen van de huisarts om een tijdje tarwe producten en melk producten te vermijden.met vriendelijke groet Marianne van Hes

Eva van Zeeland
Liliane maelstaf
Door

Liliane maelstaf

op 26 Nov 2016

Ik wil meer weten over tarwevrij eten

Jolanda scholten
Door

Jolanda scholten

op 13 Oct 2014

Bij deze wil ik mij graag inschrijven voor de gratis week zonder tarwe.

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 19 Dec 2014

Mijn zoontje heeft een koemelkallergie en mijdt ook best tarwe. Graag wat tips hierover. Mijn zoektocht is net gestart. Hij is 2,9 jaar.

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 19 Dec 2014

Mijn zoontje is deze week de diagnose gesteld geweest allergisch te zijn aan koemelk en tarwe. Graaf wat tips en advies.

emile
Door

emile

op 28 Mar 2015

hoe maak ik brood zonder tarwe

anouk
Door

anouk

op 07 Mar 2016

hoi, je schrijft dat je spelt eet ipv tarwe, maar spelt is ook tarwe! alleen een oude soort tarwe, dus het is wel gezonder dan het tarwe van nu, omdat het niet genetisch veranderd is, maar het blijft tarwe.

Karin de Mik
Door

Karin de Mik

op 05 Apr 2016

Er is bij Jumbo een speciaal tarwe- en glutenvrij brood te koop van YAM. Het is ontwikkeld door Ralph Moorman. Brood is voedzaam en lekke!

Riekie
Door

Riekie

op 05 Apr 2016

Ik ben het met vele uitspraken eens over voeding en gezondheid. Wij met 2 personen senioren en met alleen een aow dan moet ik donders uitkijken dat ik niet alles wat ik zou willen,biologische producten kan kopen,hoogst nodigs te koop ik dan wel en andere producten ( eten ) let ik dan op zowel de suikers en de vetten.

Ingrid
Door

Ingrid

op 05 Apr 2016

Het is even wennen als je ipv brood een lekkere salade een zelfgemaakte smoothie, zelfgemaakt brood of het restje van de vorige avond mee naar je werk neemt. Maar sinds ik zoveel mogelijk gluten, verkeerde koolhydraten en geraffineerde suikers uit mijn voeding heb geschrapt voel ik mij een stuk energieker. Ik zeg gewoon doen en ervaar het zelf. Geen brood eten is prima te doen . Lekkere recepten zijn altijd welkom .

helen
Door

helen

op 15 Apr 2016

iedereen maar aan de crackers en broodvervangers, dat is toch niet eten zonder brood! Eet gewoon een maaltijd - dat wat ze in de meeste landen doen- (gek Nederland broodland) lekker een kom gevulde groenten soep als ontbijt is heerlijk om de dag mee op te starten, of een lekker groenteomelet! Of een restje van gisteren. Nooit brood of broodvervangers nodig zo.

bryan
Door

bryan

op 16 May 2020

spelt = tarwe

JiM
Door

JiM

op 03 Jun 2020

spelt = tarwe staat duidelijk op het etiket. Jumbo geeft het ook toe.

Zoekend
Door

Zoekend

op 07 Nov 2021

Hallo Ik dacht dat ook. Werd recent geconfonteerd met tarwe-allergie en was wat opzoekzerk aan het doen. Toen ik dit artikel las, was eerst opgelucht dat ik spelt kon eten maar ik vrees dat bovenstaande reacties kloppen. wel vreemd dat mevrouw Missnatural hier niet op reageert.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading